NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Hali-szurkolóktól a falusi földművesekig senki nem marad titokban Tóth Imre fényképezőgépe előtt

Fotók tízezreiből válogatott kedden megnyitott, könyvtárbeli kiállítására Tóth Imre, Szombathely egyik ismert fotográfusa.

Szinte alig akad olyan szombathelyi, aki életében ne találkozott volna a fotós Tóth család valamelyik tagjával, ha nem is valamilyen életeseményen (legyen az keresztelőtől kezdve a szalagavatón át az esküvőig) akkor a belvárosi Tóth Fotó üzletben. Tóth Imre korábban a megyei napilapnál is dolgozott, járta Vas megyét, így óriási archívummal rendelkezik, amiből egy apró szeletet most megmutat a közönségnek.

Tóth Imre kiállítása a Könyvtárban
fotó: Vágvölgyi Bálint

Hogy miért most állít ki és miért ezeket a képeket? - Ezt a kérdést tette fel neki Tóth Kálmán a Vasi Múzeumbarát Egylet részéről, a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár földszinti kiállítóterében kedden délután. Tóth Imre őszintén felelt:

Öregszem. Sok olyan fotóm van, amiket még senki sem látott, vagy már réges rég feledésbe merültek. Kordokumentumok, amiket időnként jó visszanézni, mielőtt elvesznek a fotón szereplő arcok mellé illeszthető nevek, helyek, események, történetek. Nem ez lesz az utolsó alkalom, hogy válogatok a fotóimból.

Tóth Imre kiállítása a Könyvtárban
fotó: Vágvölgyi Bálint

A megnyitón azt is megtudtuk, hogy a szombathelyi fotográfus több tízezer képet nézett végig, amiből kiválasztott körülbelül kétezer fotót és digitalizálta azokat. Ezt több ember több körben szűkítette le a kiállítás anyagára, ami egyaránt mutat be falusi embereket, egyszerű munkásokat (kaszagyári dolgozótól az öreg Kánya üvegesig). A képeken látható több Haladás-meccsen készült fotó is, párba állítva a győzelem adta örömöt a vereség okozta csalódással.

Tóth Imre kiállítása a Könyvtárban
fotó: Vágvölgyi Bálint

Jó anyag! - mondtuk ezt többen is. A kiállításon volt pár fotón olyan hely vagy személy, akikről apróbb vita után döntötte el a publikum, hogy pontosan hol is volt vagy ki is a fotóalany. Tóth Imre elérte a képekkel a célját: felelevenített, emlékeket pontosított, helyretett.

Tóth Imre kiállítása a Könyvtárban
fotó: Vágvölgyi Bálint

Helyenként humoros utalások a képen, máshol nyers szociofotó, de akad még megrázó, baleseti fotó is. Ez utóbbit külön ki is emelnénk: a fotó csak részleteiben mutat be egy esetet, de nem konkretizál, sokféleképp hathat a befogadóra. Az emberben megfagy egy pillanatra valami, miután megtudjuk a történetet is mellé: esküvőre igyekező autó állt fejre, és abból esett ki a torta.

Tóth Imre kiállítása a Könyvtárban
fotó: Vágvölgyi Bálint

A kiállítás megtekinthető a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár földszinti kiállítóterében a könyvtár nyitva tartási idejében.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kezdem: * k*mm*nt*l*k n*gy r*sz* k*pm*t*t*. J*, *kk*r h* "t*cccc*k&...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
iszek: *n l* sz*kt*m t*rd*ln* ( f*l t*rdr* *r*szk*dn* *z t*rd*l*s?) * k...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
kovacs_ugynok: L*f*rd*t*m: *z **-t *l*r*sztj*k * m*gr*ncs*k, *z*rt sz*v*zz*t*k ...
Szakértő: amiről Orbán beszél, az kvázi a világ lezárása
kovacs_ugynok: H*z*d*k * k*s k*cs*g, m*rt f*d*sz*s....
Szakértő: amiről Orbán beszél, az kvázi a világ lezárása
kovacs_ugynok: *kk*r l*nn* *zl*t, h* * p**cr*l f*n*nsz*r*zn*k *z *g*sz*t, st*d*...
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után