NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Miért lesz alacsonyabb a toronyi templom?

Apró lépésekben szépül meg a Szombathelytől nem messze lévő község, amiről az a misztérium is kiderül végre, hogy honnan kapta a nevét.
Tikkasztó melegben kanyarodunk le a Kőszegi útról a Torony felé vezető elkerülőre. Kiruccanásunk célja, hogy alaposan szemügyre vegyük a település templomát, melynek felújításán jelenleg is dolgoznak a szakemberek. Légkondi híján a lehúzott ablakok okozta kereszthuzat (természetes hűtés) mellett az átlagosnál nagyobb hangerővel tanakodunk arról, hogy a legrégebbi fennmaradt írásos emlék által először 603 éve, Thorony néven említett község vajon a templom tornyáról, avagy valamilyen más építményről kapta-e a nevét?
Csendes utcakép. Honnan kapta nevét a falu?
fotó: Mészáros Zsolt
Többféle szóbeszéd előkerül, például harangról, templomról, favágókról, magas épületről, a valódi sztoriban azonban nem vagyunk biztosak. Így végül abban állapodunk meg, hogy eggyel biztosan több kérdésünk lesz Torony polgármesteréhez, Kovács Györgyhöz. (A rövid legendába csomagolt választ pedig olvasóink is megtudhatják, ha figyelmesen végigolvassák cikkünket.)

Rigók költöztek a toronyba

A Szombathelytől nagyjából 12 kilométerre fekvő település templomát nem nehéz megtalálni, messziről is kiemelkedik az utcaképből. A kapuban találkozunk a falu első emberével, aki már azonnal mutatja is a munkálatok nyomait. Kicsit bosszankodik ugyan, hogy a lábazati alap korábbi felújításakor rosszul valósították meg a dréncsövezést, melynek a megfelelő vízelvezetés biztosítása lett volna a feladata. A nedvesség azonban megmaradt, olyannyira, hogy a templom fala továbbra is vizesedett.

Kiemelkedő épület
fotó: Mészáros Zsolt

Az épület körüli ásatások nyomán most egy kisebb várárok alakult ki, amibe rövidesen új lemezeket, dréncsöveket és kavicsréteget helyeznek. A vizet pedig az utcára vezetjük ki, de ennek pontos megvalósítása persze a szakemberek feladata, folytatja a polgármester. A munka, melynek összköltsége nagyjából 5 millió forint, augusztus közepére, a toronyi falunapra vélhetően be is fejeződik.

Kovács György a lassú, de biztos építőmunka híve
fotó: Mészáros Zsolt

Korábban akadtak gondok a templomtornyon lévő két hagymakupolával is. Az idő, ahogy azt általában szokta, Toronyban sem kímélte az épület legmagasabb pontját, ami olyannyira tönkrement, hogy nemcsak a gyakori beázás okozott gondot, hanem a nagyobb lyukakon berepülő, és ott fészket rakó rigók is. A közeljövőben a korábbi kettő helyett egy hagymakupola kerül majd a templom tetejére, így körülbelül egy méterrel alacsonyabban lesz rajta a kereszt. (És összességében a templom teljes magassága is csökken.) Ez jól jön ahhoz, hogy a szél feszítő ereje ne kezdje ki annyira a keresztet, magyarázza Kovács György. A felújítás költségeit, mintegy 760 ezer forintot, a toronyi önkormányzat állja.

Körforgalom és Tündérkert a templom udvarán

A takaros kertben, a gyümölcsfák árnyékában a polgármester már a további terveit sorolja: a nyugati oldalon lévő drótkerítés helyén felépítenék a 15 stációt, így egyfajta körforgalom alakulna ki a templom udvarán, ahol a későbbiekben a körmenetet is nyugodtan meg lehetne valósítani. A lourdesi barlang már készen van, onnan indulhatna el az új kerítés, avat be elképzeléseibe Kovács György.

Csendélet a lourdesi barlangnál
fotó: Mészáros Zsolt

Ahogy elsétálunk a szintén nemrég felújított paplak mellett, jobbról apró, különálló kertet pillantunk meg. Mint megtudjuk: Torony is csatlakozott a Szarvas József színművész által elindított Tündérkert mozgalomhoz, melynek célja az őshonos vasi gyümölcsfák népszerűsítése, illetve a falusi földműves kultúra népszerűsítése. Toronyban az iskolások ültették a csemetéket, ráadásul mindegyiknél ott van a kis kertész, a helyi iskola egy-egy nebulójának neve, amolyan motivációs szándékkal, meséli mosolyogva Kovács György.

Csipetnyi Tündérkert
fotó: Mészáros Zsolt

A folytatásban aztán már arról diskurálunk, hogy a polgármester a lassú, de biztos építőmunka híve, így adhatták át tavaly a község egészségházát, illetve ennek nyomán festették ki nemrég a templom előtti buszmegállót. Apropó, templom. Nem hagyhatjuk ki a történetét sem. Kovács György tudomása szerint az épület majdnem egyidős a településsel, közadakozásból húzták fel, s a korabeli elmondások alapján a területét egy toronyi család adományozta az egyháznak. A család tagjait itt is temették el, sírjukra a helyiek, Perger Gyula atya ötletére, Mindenszentek napján mécseseket, koszorúkat visznek.

Honnan ered Torony neve?

Az atya egyébként nagyon jó ember, mióta itt van, egyre többen járnak misére, folytatja a falu első embere. A legutóbbi körmeneten 300-500 hívő vett részt, akkor rengeteg autó állt az utcában. A toronyiakon kívül a közelben lévő Dozmatról és Séből is ellátogattak hozzánk, de sokan még jóval messzebbről jöttek, állítja.

Erősödik a hitélet
fotó: Mészáros Zsolt

Elképzelhető, hogy így lesz ez a közelgő falunap alkalmával is, amikor a tervek szerint megszentelik majd a talán legismertebb helyi unikumot, a toronyi kenyeret

2009.07.06. 09:22

Kiderítettük, mitől lesz toronyi a kenyér!

/ életmód gal. 17 hsz. /
Íme a hozzávalók: liszt, víz, só, élesztő szükséges bele egy jókora adag elhivatottság, de a kitartással se spóroljunk.
, de átadják a Torony díszpolgára címet, illetve a Toronyért emlékérmet is. Végezetül, a szemlélődésbe belefeledkezve majdnem kihagytuk az egyik legfontosabb kérdést: honnan is kapta a nevét a település?

Nos, a legenda szerint a község területét egykor erdő borította, az ott dolgozó favágók pedig a falu mai helyén építették fel a kunyhóikat. Az építmények közé harangtornyot emeltek, így jeleztek az erdőben dolgozó favágóknak. Innen ered tehát a település neve.

Kapcsolódó

2011.09.20. 14:22

Lignitügy újratöltve: van-e bejegyzett bányászati jog Torony környékén?

/ közélet 12 hsz. 3 kapcs. /
Sokakat még ma is kísért az évekkel ezelőtt Narda és Torony környékére tervezett lignitbánya rémálma. Olvasóink kérésére utánajártunk, hogy rendelkezik-e bárki bányászati joggal a két vasi település környékén.

2009.07.06. 09:22

Kiderítettük, mitől lesz toronyi a kenyér!

/ életmód gal. 17 hsz. /
Íme a hozzávalók: liszt, víz, só, élesztő szükséges bele egy jókora adag elhivatottság, de a kitartással se spóroljunk.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

jobboldal: Sz*nj*t*k *z *g*sz! ...
Az Egyesült Államok alelnöke kiment a Pride-ra
jobboldal: 17 -*s! M*jdn*m *ls*rt*m m*g*m. D* m**rt k*ll *j*bb *lt*s *m*k*r...
Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál
Katka: M*gt*n*lt*d * f*d*sz l*ck*t? ...
Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál
miki1950 : V*l*b*n n*ncs*n*k *gysz*r* h*lyz*tb*n, d* n*m cs*d*, h*sz*n *ly*...
Ungár Pétert támogatja a szombathelyi ellenzéki előválasztáson a Jobbik
Katka: M**rt n*m k*r*lt v*ssz* * k*t p*ng p*ng *szt*l? K* ny*lt* l*?...
Ez nagyon menő! Jó hely lett Szombathely szívében a felújított sportliget