NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Török Gábor szerint a 2022-es országgyűlési választáson egyenlő eséllyel indul a Fidesz és az ellenzék

A politikai elemzővel Ungár Péter beszélgetett Szombathelyen, Török azt is mondta, hogy a Fidesz elhitte saját propagandáját, a választók viszont felismerték a helyzetet.

Zsúfolásig telt meg a szombathelyi Art Café alagsori helyisége csütörtök este, a kényelmetlenséget az is fokozta, hogy nem működött a hangosítás. Így ha valamit akart hallani az érdeklődő, akkor mindenkinek csöndben kellett lennie.

Az Éhen Gyula Baráti Kör szervezte az estét, aminek Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselő volt a házigazdája. Ungár egyre tevékenyebben vesz részt a szombathelyi közéletben, ez a szereplése is ennek tudható be. (A vele készült nagyinterjúnk itt olvasható

2019.10.30. 08:09

Ungár Péter, a fővárosi, aki Szombathelyen akarja magát megmutatni

/ közélet 2 hsz. /
Azt mondja, nem fél a liberális értelmiségtől, élvezi a pénz adta szabadságot, édesanyja teljesítményét sohasem tudja túlszárnyalni, no és ha az ellenzék most korrupt lesz, csúfos véget ér.
). Vendége pedig Török Gábor politikai elemző volt, akivel közel egy órát beszélgettek a hazai politikai helyzetről.

Török Gábor és Ungár Péter
fotó: Mészáros D. Zsolt

Pontosabban az önkormányzati választások utáni hangulatról, következményekről, lehetőségekről, és ami érdekes volt, és ilyenkor jól is jön, hogy nem értettek egyet mindenben.

„Nem igaz, hogy nyert az ellenzék”

Ungár szerint ugyanis győzött az ellenzék az önkormányzati választásokon, és arra volt kíváncsi, mi volt ennek az oka. Török határozottan fogalmazott, nem igaz, hogy nyert az ellenzék. A Fideszre ugyanannyian, sőt némileg többen is szavaztak, mint a 2019-es EP-választásokon, vagy egy évvel korábban, az országgyűlési választásokon.

Sőt, a közvélemény-kutatások szerint a Fidesz országos támogatottsága most magasabb, mint bármikor az előző két parlamenti ciklusban.

„Elbizakodott volt a Fidesz”

Török szerint ellentmondásos az eredmény, hiszen a Fidesz jó szereplése mellett mégiscsak az ellenzék győzött Budapesten és tíz megyejogú városban. Az elemző szerint ennek több oka volt. Az egyik az, hogy működött az ellenzéki összefogás, és hogy az ellenzéki szavazók fejében is változás történt.

fotó: Mészáros D. Zsolt

Az ellenzéki választópolgárok ugyanis most hajlandóak voltak a közös jelöltekre szavazni, csak az számított nekik, hogy ne a Fidesz nyerjen. Török megjegyezte, ha öt évvel ezelőtt is közös jelöltek lettek volna, hasonló eredmény születik.

Ungár arra is kíváncsi volt, hogy miért volt olyan gyenge a Fidesz kampánya. Török szerint a korábbi reflexek mozgatták a kormánypártot. Orbán Viktor már nem vesz részt a belpolitikában, ő az európai színtérre helyezte el magát. Plusz elbizakodott volt a Fidesz.

Hiszen 2006-tól minden választást, népszavazást megnyertek, úgy gondolták, bármi is lesz, a főhatalomban nem lesz változás, meg voltak győződve arról, hogy győznek, ezért nem is folytattak professzionális kampányt.

Ezért is alakult ki a pánikhangulat az önkormányzati választások után, egy-két helyen számítottak vereségre, erre jött az ismert eredmény. Az elemző szerint ennek az is oka volt, hogy elhitték a saját propagandájukat, hogy van az erős Fidesz és a megosztott ellenzék.

A fideszesek szigete

Török kifejtette, ezt úgy kell elképzelni, hogy van egy nagy sziget, az a fideszeseké, és van körülötte több kisebb sziget, akik egymással sincsenek jóban,. A nagy szigeten lévőkben azt tudatosítják, hogy innen nem érdemes kimenni, mert kint minden rossz, itt bent meg biztonság van.

fotó: Mészáros D. Zsolt

Erre most kiderült, hogy a fideszes sziget mellett van egy másik, nagy sziget, és úgy tűnik, ott is megvan a biztonság és a béke.

Török úgy vélte, a fideszesek hibásan mérték fel a helyzetet, ez volt a másik oka a választási eredménynek. Tulajdonképpen a politikai alapok határozták meg az eredményt, az, hogy a választók felismerték, ha egy irányba szavaznak, legyőzhető a Fidesz. És ha ez tényleg így van, akkor szűk a tér a Fidesz számára – mondta.

Nem kell közös mondanivaló, csak közös jelölt

Ungár viszont az ellenzék megosztottságát említette, azt, hogy kevés esély van rá, hogy 2022-ben egy ellenzéki lista áll szemben a Fidesz listájával. És azt, hogy nincs közös narratívája az ellenzéknek.

A hallgatóság között középen Szombathely volt alpolgármestere, Koczka Tibor.
fotó: Mészáros D. Zsolt

Török szerint viszont nem innen kell nézni a dolgot. Ma is vannak ellentétek az ellenzéki pártok között, vannak olyan ügyek, amikben teljesen másként gondolkodnak, De nem ez a lényeg, nem is kell közös narratíva. A nézetkülönbségeket nem lehet megoldani, de nem is kell megoldani. Választástechnikailag kell nézni a helyzetet.

Persze, minél kevesebb lista lenne a legjobb az ellenzéknek, de a választás nem a listákon dől el, hanem a 106 egyéni választókerületben. Ott kell közös jelölteket indítani, nem a pártlistáékon.

Török felhívta a figyelmet arra is, hogy az előválasztásokat nem szabad kivinni a nagy nyilvánosság elé, mert azokra azonnal lecsap a kormánypárt és sajtója. A választópolgár pedig elbizonytalanodik, ha balhékról, botrányokról hall, ők biztonságot és nyugalmat akarnak.

Az égő házban fegyvert fog rád egy ember

Az elemző hangsúlyozta, hogy a tavalyi önkormányzati választás megváltoztatta a gondolkodást, az ellenzéki szavazókat az érdekli, hogy leváltsák a Fideszt. A 2022-es országgyűlési választás nagyon más lesz, mint a 2018-es és a 2014-es. Sokkal kiélezettebb lesz, egyenlő esélyekkel indul a Fidesz és az ellenzék.

Török Gábor elemez...
fotó: Mészáros D. Zsolt

Ungár azt is kérdezte, várható-e, hogy a Fideszt érintő botrányok, az önkormányzati választás eredményei miatt elindul egy belső erjedés a pártban, és önmagától dől össze.

Török egy, meg nem nevezett fideszest idézett. A Fideszben olyan a helyzet, mint amikor az ember egy égő házban van, és egy másik ember fegyvert tart a fejéhez. Nem tud mást csinálni, mint abban reménykedik, hogy a leszakadó gerenda előbb üti agyon a fegyvert tartó embert, másképp nem tud kiszabadulni.

Az elemző rövidebben is válaszolt: nem, a Fidesz önmagától nem fog összeomlani.

Hozzászólások (22)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : H*t Cs*b* r*m*l*m m*gf*ng*t*d *zt * t*tv*s t*lv*j b*nd*t *gy, h...
Czeglédy Csabát gyanúsítottként hallgatták ki az "Ördög ügyvédje" blog Borkai Zsolt jachtos-szexpartis bejegyzése miatt
elbandi: m*r cs*p*gt*t*k *z *nf*k*t h*gy *lt*s *g*z*l*ss*l m*t l*h*t m*jd...
Orbán Viktor: Nem indulnak el a középiskolák április 19-én
miki1950 : H*zz*sz*l*s*db*n *z *rb*n* p*l*t*k* j*n*s *rc* t*st*s*l m*g, m*l...
"Orvosi értelemben ez egy katasztrófahelyzet, amiben most vagyunk"
miki1950 : *gy*n m*r k*dv*s p*lg*rm*st*r *r*k, * ny*j*mm*n*t*s l*z*ngj*t m*...
Szombathely polgármestere elődeivel együtt biztatja a város lakosait az oltásra
miki1950 : T*l*n, t*l*n. *n *bb*n n*m l*nn*k *z*rt b*zt*s. S*k m*l*k *z *mb...
Zacher Gábor már nem számolja, naponta hány embert tesz lélegeztetőgépre