NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Török Gábor: Megint Orbánról és Gyurcsányról szól majd a választási kampány

A politikai elemző szerint visszatérnek a kétezres évek a magyar politikában. Interjúnk.

Minden szempontból szokatlan évet zártunk le, a politikában is. Ki lehet mondani, hogy hazánkban melyik politikai szervezet zárta az évet pozitív eredménnyel?

A politikában mindig úton vannak a szereplők, legfeljebb a választások jelentik egy-egy résztáv célállomását. Így aztán mindazt, ami ebben az évben történt, leginkább 2022 felől lehet sikerként vagy kudarcként elkönyvelni. Innen nézve nem hiszem, hogy bárkinek is olyan nagy oka lenne most az elégedettségre.

A kormányoldal terveit teljesen átírta a járvány elleni védekezés, ráadásul a vírus egészen más ellenfél, mint a kormány által korábban megnevezettek voltak, legyen szó Brüsszelről vagy a migránsokról: a kommunikáció, amely korábban a hatalomgyár vezető részlege volt, itt láthatóan kevesebbet ér.

De az ellenzék sem lehet igazán elégedett: ugyan a közös választási indulás melletti döntés számukra komoly előrelépés, ennél több egyelőre nem történt vagy nem látható. Egy olyan termék jelent meg a piacon, amelyről azon túl, hogy „nem-Fidesz” , jelenleg alig lehet valamit tudni.

A mérések szerint a Fidesz az év folyamán több százalékpontot is veszített a támogatottságából. Ez csak egyedi esetek sora volt, vagy egyértelmű tendencia lehet?

A közvélemény-kutatások esetében sajnos továbbra is indokolt a nagyfokú óvatosság. A kormánypárti intézetek vagy nem közölnek egy ideje adatot, vagy nem látnak trendfordulót. A másik oldalhoz közelebb álló intézetek viszont valóban azt mutatják, hogy a Fidesz támogatottsága nyár óta érezhetően gyengült. A kutatásokból is hitvita lett, ez erősen nehezíti a tisztánlátást.

Török Gábor
fotó:

Mindenesetre én reálisnak tartom, hogy a tavaszi első hullám idején erősödött valamelyest a kormányba vetett bizalom, majd ősszel, a második hullám idején egy ellentétes tendencia alakult ki. Ugyanakkor olyan változás egyelőre biztosan nem állt be, amely alapján bármelyik oldal is jelentős előnyről számolhatna be.

Ahogy közelednek a választások, ahogy egyre többet tudunk majd a választási lehetőségekről, és egyre több ember mérlegeli majd komolyabban a saját döntését, onnan lesz majd igazán érdekes figyelni a változásokat.

Az ellenzék nem sokat tudott profitálni a Fidesz népszerűségének csökkenéséből, a Fidesz-árvák a bizonytalanok táborát gyarapítják. Erősödhet számottevően 2021-ben az ellenzék?

Bármit el tudok képzelni, akár a kormányoldal, akár az ellenzék erősödését jövőre, hiszen mindez olyan eseményektől függ, amelyeket még nem láttunk. Ugyanakkor tudni kell, hogy a magyar politikában a polarizáció, a táborok elkülönülése nagyon erős, éppen ezért csak kivételes helyzetekben látok esélyt arra, hogy komoly szavazói mozgások legyenek.

Egy szoros állásnál persze, mint amilyen ma a két tábor egymáshoz viszonyított mérete, kis elmozdulásoknak is komoly következménye lehet, különösen egy olyan többségi jellegű választási rendszerben, mint a magyar.

Ön szerinte megmaradhat a nehezen, de összehozott ellenzéki összefogás?

Nem tudom, hogy megmarad-e, de ha nem, az abban a pillanatban eldöntené a választás eredményét, így az ellenzék számára politikai öngyilkosságot jelentene. Ami nem érdeke az ellenzéknek, az persze lehet érdeke egyes ellenzéki szereplőknek, ráadásul a politikában nem is csak a ráció mozgatja mindig a szálakat.

Mégis azt hiszem, hogy 2022-ig újra egy kétpárti, kétosztatú logikára épülő kampányt élvezhetünk majd, ennyiben kétségtelenül visszatérnek a kétezres évek a magyar politikában. Ráadásul még a főszereplők között is jelentős lesz az azonosság: az ellenzék Orbán, a kormány Gyurcsány és szövetségesei ellen kampányol majd.

Orbán Viktor azt mondta korábban, hogy az egészségügyi készültség egész évben fennmaradhat. Jogos az a vélemény, hogy a miniszterelnök a 2022-es választásokig ki akarja húzni a rendkívüli intézkedésekkel?

Nem igazán látom, hogy ez számára miért lenne jó. Én is olvastam persze, hogy majd így akarja ellehetetleníteni az ellenzéki előválasztásokat, ez azonban annyira sunyi és gyáva eljárás lenne, ami soha nem tesz jót egy választás előtt. Szerintem a kormányfő inkább abban bízik, hogy a tömeges oltásokkal minél hamarabb „legyőzi” a vírust és akkor még marad elég ideje arra, hogy a választásokig felépítsen egy új narratívát.

Azt látjuk, hogy a Fidesz lassan elszigetelődik az európai politikában. Ennek lehet hatása a hazai politikai helyzetre, illetve a 2022-es választásokra?

Nem tartom jó ötletnek a kormányfő elszigetelődéséről beszélni: nyilván sok ellenséget szerzett magának a lépéseivel, ugyanakkor a fontossága, a súlya egyértelműen növekedett. Ez nem elszigetelődés, hanem egy kétségtelenül veszélyes emelkedés.

2021 sok tekintetben új helyzetet hoz: az amerikai elnökváltás vagy Merkel utódlása a magyar politika nemzetközi mozgásterét is befolyásolja - nem kedvező módon. A belpolitikára azonban ennek nincs igazán hatása, a táborok ezt is a korábbi logikák alapján dolgozzák majd fel.

Az elmúlt tíz évben világszerte előretörtek a populisták, aminek egyik oka a 2008-as gazdasági világválság, a másik az internetes közösségi oldalak megjelenése volt. Most úgy tűnik, a populisták ismét visszaszorulnak, de közben itt a világjárvány. Megismétlődhet a populista előretörés, vagy a liberális demokrata politikusok megtartják vezető szerepüket a nyugati típusú országokban?

A 2019-es EP-választás vagy a 2020-as amerikai elnökválasztás valóban inkább visszavágó volt, semmit a magyar kormányfő által korábban jósolt lázadás. Ugyanakkor az antiliberális politika társadalmi bázisa továbbra is erős, azok a feszültségek, problémák, amelyek létrehozták, nem gyengültek. Éppen ezért egyáltalán nem hiszem, hogy végleg leáldozott volna ezeknek a politikusoknak, pártoknak.

Hozzászólások (21)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

De casu diaboli: *rr*l *s *rj*t*k *gy c*kk*t gy*rs*n, h*gy *gy v*nn* f*l k*tm*ll*...
Nemény András: "Egy kéz van a torkunkon, ami egyre jobban szorít"
Ddd911: K* sz*v*z *rr* h*gy m*sz*r*s f*gj* ny*rn*?? ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
Latyak: Cs*k *z *r*ny*k *s * pr**r*t*s*k sz*ls*s*g*ss*g**r* pr*b*lt*m r*...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat
Southpark: *z * f*r*g *gy*n*ly*n, m*nt * r*g*nc*l*. M*ll**rd*k*t *s m*g*r*...
Mészáros Lőrinc csodálatos átváltozása
Southpark: **y*n*k * N*r*st* *lk*r*szt*ny*k. *z *s *ll*k * cs*p*tb*....
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után