NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Török Gábor: A járvány kezelése vezető téma lehet a választások előtt

Az elemző szerint olyan közhangulatra és politikai stílusra kell számítanunk, amelyhez képest a sokat emlegetett 2002-es kampány babazsúrnak tűnik majd. Interjú.

Még egy év van a választásokig, közben nem tudjuk, mikor lesz vége a járványnak. Látható már valami a járványnak, illetve a kormány járványkezelésének a választásokra gyakorolt hatásaiból?

Amíg nem látjuk a járvány végét, a veszteségeket és a következményeket, addig minden ezzel kapcsolatos politikai prognózis csak ködszurkálás. Vannak persze elemek, amelyek már ismertek, és ez befolyásolja a választásokig tartó időszakot.

Tudjuk, hogy mély sebeket ejt a pandémia az országon, látjuk a drámai számokat, a kórházak döbbenetes küzdelmét, és látjuk a vakcinák beszerzésével és az oltással kapcsolatos összehasonlító adatokat is. Szinte nincs már olyan család, amelynek ne lenne közvetlen, személyes tapasztalata a kormány teljesítményéről, válságkezeléséről, ez biztosan számítani fog.

Török Gábor
fotó:

Ahogy annak is lesz jelentősége, hogy alig marad idő a járvány nagyon várt vége után új irányt szabni a politikának. 2013-ban ilyenkor, egy évvel a választás előtt, már fel volt építve a rezsicsökkentés, 2017-ben pedig dübörgött a migrációs retorika, most ilyesmire nem lesz túl sok idő.

Bizonyára lesznek próbálkozások, de igazán csak a járvány értelmezése és utóhatásainak kezelése lehet a vezető téma, márpedig ez nem biztos, hogy annyira a kormánynak fog kedvezni, amennyire a korábbi nagy témák.

Van olyan vélemény, miszerint a Fidesz készül arra, hogy elvesztheti a választásokat. Látszik ilyen félelem a kormánypártban?

Nem hiszem, hogy a Fidesz vereségre készülne, de az biztos, hogy a kormányoldal tisztában van azzal, ez most nagyon más választás lesz, mint a korábbiak. A centrális erőtérnek egyelőre vége, a kétosztatú politikai versenyben pedig nem lesz könnyű a korábbi számokat hozni.

A választási rendszer többségi jellege miatt az egyéni kerületekben persze akár most is aránytalanul sokat nyerhet az egyik oldal, de azért az látszik ma valószínűnek, hogy akár a kormányoldal, akár az ellenzék nyer 2022-ben, a parlamenti arányok a korábbiaknál sokkal szorosabban alakulhatnak.

Félelmet nem tapasztalok a kormánypártban, de azzal a realisták tisztában vannak, hogy ez nem egy tétnélküli, hanem egy kétesélyes választás lesz.

Hatalmas mennyiségű pénzt oszt szét a kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva olyan területekre, amelyeknek semmi közük a járvány elleni védekezéshez. Szerinted ez befolyással lesz a választásokra?

A polarizáció olyan erős a magyar politikában, hogy jelentős számú szavazó ide-oda vándorlására a kormány és az ellenzék között nem érdemes senkinek számítani. Mindkét oldalon van egy nagyon jelentős tábor, amely szinte mozdíthatatlan, bármi is történik.

Nyilván a küzdelem a nem elkötelezett vagy egyenesen bizonytalan szavazókért zajlik majd, ebben a folyamatban mindennek lehet jelentősége, de azért nem ilyen közvetlen módon.

Hamarosan indul az Európai Unió új, hétéves ciklusa, aminek az elején óriási összegű támogatások érkeznek Magyarországra. Az ebből, és a várható osztogatásból adódó politikai előny elég lehet ahhoz, hogy a Fidesz megőrizze a hatalmat?

Ennek is lehet jelentősége, de ismétlem: nem hiszem, hogy sok olyan, ma magát ellenzékinek mondó szavazó lesz, aki egy esetleges pénzeső miatt végül a Fideszre fog szavazni. Ahogy fordítva is igaz: a kormánypárti tábor sem hullik darabjaira, ha mégsem érkeznek meg ezek a pénzek.

A politikai preferenciák az esetek többségében nem így változnak, különösen nem egy olyan pártversenyben, amely több mint egy évtizede ugyanarra a logikára épül. A gazdasági helyzet szubjektív választói megítélésnek van szerepe – nem is csekély – a mindenkori kormány megítélésében, ennek lehet jelentősége, ha a járvány tartós és komoly gazdasági visszaesést hoz, és nyilván ezt némileg befolyásolhatja az is, ha a választás előtt komoly osztogatás kezdődik, de összességében azt gondolom, hogy 2022-ben a választók többsége fejében a kérdés nem így fogalmazódik meg.

Az ellenzék minden törekvése arra irányul majd, hogy a választó azt kérdezze: maradjon vagy menjen Orbán. A kormányoldal pedig a két alternatíva közötti választásra fogja helyezni a hangsúlyt. A tét az egekben lesz, és olyan közhangulatra és politikai stílusra kell számítanunk, amelyhez képest a sokat emlegetett 2002-es kampány babazsúrnak tűnik majd.

Egy ilyen felfokozott helyzetben a választói pénztárca csak egy lesz a sok fontos szempont közül, a racionalitás pedig talán még annyira sem kap teret a mérlegeléskor, mint korábban.

Hozzászólások (7)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

spq2s: *g*n, *k*r p*ld*t *s v*h*tn*nk * sz*msz*d*nkr*l, m*rt * l*g*t*ls...
Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca
azazel: Cs*k gr*t*l*ln* t*d*k. M*g t*bb *ly*n k*zd*m*ny*z*s k*ll*n*. Sz*...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat
crankitup: ...k*v*ncs* v*gy*k, h*gy t* m*ly*n j*g*n m*n*s*t*d *zt *tt k*mm*...
Rendkívüli tüntetést jelentettek be hétfőre
Kubota: L*h*t, d* m*st Sz*mb*th*lyr*l m*gy * d*sk*rz*s. *nny* *r*v*l p*l...
Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca
spq2s: * v*r*s*n k*v*l* *t*k*t *gy*n*gy l*sz*rj*k? T*dt*d?...
Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca