NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Tojás, torma, sonka - húsvéti piacmustra

Egy héttel húsvét előtt legfeljebb a kínálatban tapasztaltunk az ünnepnek megfelelőt a szombathelyi Vásárcsarnokban, a forgalomban még nem.

A kínálat húsvéti, a vásárlói érdeklődés azonban volt már nagyobb is az elmúlt években egy héttel az ünnepnapok előtt a szombathelyi piacon. Több árus állítja, jó magyar szokás szerint majd az utolsó két napon tör ki a vásárlási láz, addig sokan kivárnak. Persze azt is megjegyzik, hogy a fizetőképes kereslet jelentős csökkenése is rányomja a bélyegét a gyérebb fogalomra.

Pedig már most is van miből válogatni, a kínálat megfelelő. Egyelőre a tojásárak nem szabadultak el. Sok standon árusítják a húsvét egyik szimbólumát, s az árak – amelyeket a méret jelentősen befolyásol – 32-től 50 forintig terjednek. „Kevesebben és kevesebb tojást vesznek, a leginkább a közepesek mennek” – tájékoztat egy környékbeli faluról a családi gazdaság terményeit behozó fiatalember.

Húsvét a piacon - további képek a galériára kattinva elérhetők
fotó: L.E.

Nem messze tőle egy másik fiatalember váltig állítja, hogy ő szabadföldi újhagymát árusít. A környéken lévők megmosolyogják, a vehemensebb vérmérsékletűek egyenesen szélhámossággal vádolják. „Legfeljebb az ország déli részén teremhetett meg az újhagyma, ahol mindig is naposabb az idő és melegebb van, de hát azt teljesen gazdaságtalan lenne ide elhozni. Az itt árusított újhagymák fóliásak vagy külföldről származnak – véli a vásárcsarnok egyik legnagyobb zöldség-gyümölcs standját üzemeltető kereskedő. „Az időjárás amúgy is késlelteti a primőrök megjelenését” – jegyzi meg.

A könnyeket kicsaló torma kilóját 670-től 1400 forintig mérik, meglehetősen nagy tehát az árkülönbözet. Többféle sonkát, csülköt, angolszalonnát a kialakított bolti egységekben kínálnak általában 1000- 2000 forint között kilónként. A paprikát még darabban veszik 60-140 forintért, a paradicsom kilója is húzós 800-900 forint. A régi sárgarépa 150-180, a fehérrépa 380-490, a burgonya 60-180, a vöröshagyma 120-150 forintba kerül kilónként. A retek csomóját láttuk 100, de 170 forintért is kínálni, a fejes saláta 200-280 forint. Sokféle almát lehet kapni kilónként 180-230 forintért, aki pedig eperre vágyik, az alaposan a zsebébe nyúlhat, hiszen 1200 forintért mérik kilóját.

A barka is „húsvéti tartozék”, csomónként 200-300 forintért lehet hozzájutni. Igen kevés helyen láttunk hímes és díszes tojásokat, csokinyúlból, tojásból, bárányból viszont lehet válogatni, ahogy mondani szokták, tele van velük a padlás, élő nyuszival viszont nem találkoztunk.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

joska01: *n v*gy*k * k*cs*g?? *n k*lt*k *l *gy h*l*m p*nzt “t*n*cs*d*sr*”...
A hirdetési piacra hivatkozva a teljes szombathelyi választókörzetre kiterjesztik a Savaria Fórumot
joska01: * t*ny *z t*ny!! L*h*t m*gy*r*zn*!! 63m*ll** * h*v*r*kn*k pr*p*g...
A hirdetési piacra hivatkozva a teljes szombathelyi választókörzetre kiterjesztik a Savaria Fórumot
StarMan: R*TT*GJ*T*K! *gy k*s f*lh*, *gy k*s sz*l, *s* s*mm*, *m* k*ll*t...
Valami nagy és durva közeledik Szombathely felé
StarMan: H*gyj*k * gy*rcs*nyt!...
Videó: Luxusautókat, csőre töltött éles fegyvereket foglaltak le a NAV nyomozói
StarMan: M*sn*k k*ll*tt v*ln* *ll*pn* *zt * p*nzt....
Videó: Luxusautókat, csőre töltött éles fegyvereket foglaltak le a NAV nyomozói