NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Több ezernyi önkormányzati munkahely szűnhet meg a rejtélyes elemzés szerint

„A Kormány eltökéltségének és hosszútávon gondolkodás képességének köszönhetően megkezdődött és tervezett módon halad a közigazgatási rendszer hatékony átalakítása." – kezdi bevezetőjét az a 2015-ös tanulmány, ami napok óta kering az interneten.

A Hatékony Helyi Közigazgatás címet viselő stratégiai tanulmány a már most is működő informatikai rendszer, az ASP (Application Service Provider) bővített bevezetéséről ír, amely biztosítaná, hogy

az önkormányzatok szoros kontroll alatt működjenek

.

A dokumentum forrása és a szerző ismeretlen, a nyelvezet és a feltárt részletek alapján azonban szakemberek írhatták. Ezt támasztja alá, hogy a jelentés nyilvánosságra kerülése után nem sokkal a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége nyílt választ fogalmazott meg, amelyben kérik a Belügyminisztériumot, hogy

mielőbb tegye egyértelművé az álláspontját

, azzal kapcsolatban, hogy a tanulmány hivatalos vagy sem.

De mi is az az ASP rendszer?

Az ASP informatikai rendszert elsőként 2015. júniusában adták át 11 közép-magyarországi önkormányzatnak. A hivatalos álláspont szerint a rendszer

gyorsabb, pontosabb ügyintézést biztosít, jogbiztonságot ad az embereknek

. Az egyik tervezett átalakítás, hogy az önkormányzatok a informatikai programnak eddig a tulajdonosai voltak, a jelentés szerint ez azonban változna: a megrendelő a kormány lesz, az önkormányzatok pedig csak a felhasználói. Ennek következtében a kormány számára az összes adat hozzáférhető lesz anélkül, hogy az önkormányzatoktól erre engedélyt kéne kérnie.

A dokumentum egyik állandó eleme – a minden oldalon felbukkanó „NEM PUBLIKUS!!” feliraton kívül - a korrupció elleni harc emlegetése. Ehhez egy 3 lépcsős programot állított fel a szerző, amiben az utolsó pont, hogy a döntéshozót és a végrehajtót szétválasztják. Így a polgármester

nem lesz képes korrupció kivitelezésére

. A jelentés szerint azonban ez csak egy tetszetős csomagolás, a valós ok az, hogy így lehetővé válik a közbeszerzések központi elbírálása.

Belülről emészti fel a munkahelyeket – jöhet a KÜSZ

A dokumentum leírja,hogy a hivatalnokok már a legelején is utálni fogják a rendszert; a dolgozók képzésekre és hosszadalmas adatfeltöltésekre számíthatnak. Ha a javasolt változtatások megvalósulnak, akkor azonban a vezetők jogai korlátozódnak, a hivatali dolgozók pedig elvesztik munkahelyüket.

A tanulmány szerzője szerint ez azonban pozitívum, mert a rendszer teljes körű bevezetése után

5-10 000 alkalmazott (jegyző, középvezető, ügyintéző, valamint egyéb személyzet) munkabére és közterhei megtakaríthatók.

Kiépítik helyette a Központi Ügyintézési Szolgálatot, ami tizedannyi alkalmazottat igényel, valamint

hátrányos helyzetű régiókba telepíthető, ahol alacsonyabb a munkabér igény

.

Több ezer ember munkahelye szűnhet meg-részlet a titokzatos dokumentumból, amit a lap tetején letölthet
fotó: Nyugat.hu

Minden eszközzel tagadni kell

A tanulmány szerint az önkormányzatoknak rossz tapasztalatai vannak az informatikai rendszerekkel, valamint így elveszíthetik az adatok tulajdonosi jogát. Ezek miatt nem valószínű, hogy a váltás felé hajlanának - ami egyébként sem kötelező. Azonban ha nem sikerül a 30-40 százalékos lefedettséget elérni, akkor a hivatalok nem szervezhetőek be a KÜSZ-be, így pedig költségek sem fognak csökkenni.

Az áttérést ezért különféle eszközökkel támogatnák, de a jelentés szerint a legfontosabb az, hogy a polgármesterek a hivatalok kitelepítéséről és a központi felügyeletről ne tudjanak.

A dokumentum szerint titkolni kell a munkahelyek megszűnésének terveit
fotó: Nyugat.hu

Idén már jön a második szakasz

A tanulmány tartalmaz egy évekre lebontott tervezetet is, ami szerint 2015-ben az ASP országos előkészítése zajlik, valamint a hivatali feladatkörök átadása kormányablakoknak. Idén már a következő szakasz jön, amiben az ASP-t közbeszerzési programmal fogják kiegészíteni és igyekeznek a hivatali tevékenységeket szűkíteni.

A KIFÜ (Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség) januárban valóban benyújtotta az ASP 2 projekt támogatási kérelmét, aminek egyik célja, hogy a rendszert országosan is kiterjesszék. Ez azonban nem támasztja alá a jelentés valódiságát.

A belügyminisztérium a 444.hu megkeresésére azonban csak annyit közölt, hogy ők is a hírekből értesültek a tanulmányról.

Hozzászólások (5)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : N* *zt n*m f*gj*, m*rt n*m t*dj*, *gy*n*s *nn*k * b*ff*n*tn*k k*...
Fekete-Győr András futóversenyre hívta ki Németh Szilárdot és Budai Gyulát
Rőzsike : M*cs*d* t*b*lyd* *m* *tt f*ly*k! ...
Bizarr elmélet: Müller Cecília dublőrét oltották be a vírustagadók szerint
godemperor: M*ly*n 5 c*nt*t? V*k *s v*gy? * v*kc*n*t f*lk*r *z*mb* k*ll *dn...
Bizarr elmélet: Müller Cecília dublőrét oltották be a vírustagadók szerint
Rőzsike : * v*l*g*n s*h*l n*ncs *ly*n l*p*s, h*z*g *s c*n*k*s k*rm*ny, m*n...
Fekete-Győr András futóversenyre hívta ki Németh Szilárdot és Budai Gyulát
mindwarp: ...*m*gy t*lj*s*n f*l*sl*g*s v*t*tk*zn*, h*gy k* m*b*n h*sz (&#3...
Bizarr elmélet: Müller Cecília dublőrét oltották be a vírustagadók szerint