NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Savaria Karnevál 2014

A legjobb pillanatok a karneválról - tizenharmadszor állítjuk ki a legnagyszerűbb amatőr fotókat

Pogácsa, bor és teltház várta az érdeklődőket a Nyugat.hu, immár „menetrendszerű” karneváli fotópályázatának díjátadójára és kiállítás megnyitójára érkezőket.

Tizenharmadik alkalommal kérte szerkesztőségünk a vállalkozó szellemű fotósokat, hogy saját szemszögükből láttassák velünk a Savaria Történelmi Karnevált. Persze a nyeremények sem maradtak el, minden díjazott kapott Nyugat.hu-s pólót, de akadt édesség és bor is a csomagokban. A zsűri által legjobbnak ítélt fotókért egy wellness-hétvége járt és hozzá a Savaria Fórum következő számának címlapja is, tehát az egész város láthatja majd a győztes képet.

Élj és lélegezz...
fotó: Déri Norbert

A karneváli szervezők részéről is járt csomag, benne talán a pályázóknak a legfontosabb ajándékkal: egy fotós belépővel a következő karneválra - ezzel mindenhová bemehetnek majd jövőre a történelmi muri helyszínein.

A Berzsenyi könyvtár földszinti kiállítóterme adott helyet a szerda esti kiállításmegnyitónak - és a fotók két hétig itt meg is tekinthetők természetesen.

Sokan voltunk
fotó: Garai Antal Atom

Nagy Éva könyvtárigazgató házigazdaként nyitotta meg a díjátadót s mint mondta, sokat fotózunk, bizonyára nagy archívummal rendelkezünk, de ezek a képek csak kis része értékelhető egy szakavatott zsűri számára, a többi emlék.

Roznár Gyöngyi főszerkesztő elmondta, hogy a Savaria Karnevál és a Nyugat.hu is egyaránt tizenöt éves lett idén, és ez már a tizenharmadik alkalom, hogy díjazzuk a karnevál legjobb fotóit. Szinte végigkíséri a karnevál és a Nyugat életét ez a pályázat.

Vidám nyertes és vidám zsűri. Pintér Márta közönségdíjas, Dallos László zsűrielnök és Roznár Gyöngyi főszerkesztő
fotó: Garai Antal Atom

Szommer Ildikó karneváligazgató egy rendhagyó ötlettel állt elő, szeretné, ha a kiállítás képei egy albumban is megjelenhetnének, így kézzel fogható formát ölthetne a fotókiállítás is. Hozzátette, hogy számára fontos az, hogy profi és amatőr fotósok egyaránt végigfotózzák a karnevált, a különféle látásmód miatt.

Szabados Lajos fotója előtt a második helyét ünnepli
fotó: Garai Antal Atom

Mérei Tamás, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Alapítványának kuratóriumi elnöke megjegyezte, hogy bár ott lapul a telefon a zsebünkben, amivel fotózni is lehet, igazán csak akkor tapasztaljuk meg, hogy mennyi munka, odafigyelés és tehetség kell egy-egy jó fénykép elkészítéséhez, amikor szeretnénk egy jó képet készíteni.

Déri Norbert képe lett a netezők kedvence
fotó: Garai Antal Atom

A szakmai zsűri értékelt

Dallos László azzal kezdte, hogy örül ennek a kiállítótérnek, nem csak világos, de szép és tágas is.

Fényesebbek lettünk

. Ami pedig a szakmai részt illeti, betekintést nyerhettünk a karneváli fotózás múltjába, amikor még kisebb tudású, kompakt digitális fényképezőgépek voltak, és mi

a kijelzőn próbáltunk konkurálni a Nappal

. Akkoriban a pályázatra többnyire beszkennelt papírképek érkeztek, nem túl jó minőségben.

Karneváli fotópályázat 2014 - megnyitó
fotó: Garai Antal Atom

Azóta a képek többsége félprofi-profi tükörreflexes géppel készül, ezért a precíz minőség szinte garantált

– folytatta Dallos.

Ugyanakkor a digitális technika hajlamos arra, hogy a látásmódunkat is "digitalizálja", gyári tartozékként adja az uniformizált képi világot. Ezért tulajdonítunk fokozott jelentőséget annak, hogy ne így legyen, hogy ez az adottság még nagyobb teret adjon a szubjektumnak, az egyéni, a friss és meghökkentő látásmódnak.

Amikor

57 pályázó 385 képéből csak 38 fér el

, avagy 2014 legjobbjai

Köztes preferenciák
fotó: Nagy Zoli

A közönségszavazatok alapján a sorrend:

1. Déri Norbert : Tűz jöjj velem
2. Ábrahám Ádám : Tűzköpő
3. Pintér Márta

A zsűri döntése pedig:

1. Török Gábor
2. Szabados Lajos
3. díj megosztva Oláh Emese és Pócza Norbert kollekciói

A nyertesek egytől-egyig örömmámorban úsztak, Déri Norbert beszéddel is készült, megköszönte a rá szavazók a bizalmat, és a feleségének a támogatást. Ábrahám Ádám idén a legfiatalabb nyertes díját is megkaphatta volna, míg Pintér Mártát kisgyermekei kísérték a zsűri elé.

Oláh Emese - Karneváli fotópályázat 2014
fotó: Garai Antal Atom

A zsűri eredményhirdetése előtt már tapintható volt a feszültség, végül Török Gábor bizonyult a legjobbnak. Szabados Lajos lett a második, míg a harmadiknak járó díjon ketten osztozhattak. Oláh Emese Pécsről érkezett a díjátadóra, igaz, hamarosan Szombathelyre költözik. Pócza Norbert helyett édesapja vette át a díjat, ezzel is jelezve, hogy az új generáció már most helyet követel magának a nagyok közt.

Török Gábor elemez

Török Gábor - Karneváli fotópályázat 2014
fotó: Garai Antal Atom

Török Gábor részletekre koncentráló kivágásai rendkívül szépek, akárcsak a "szereplős" képei. Bármit fényképez, ugyanaz az érzékenység jön le róluk.

– mondta a győztesről Dallos László. Török Gábor nagyon örült a győzelmének. A wellness-hétvégét egy szilveszteri hajtás utáni szép nagy pihenésre fogja használni. Fotózni Szabó Gábor fotóművésztől tanult tanfolyami kereteken belül, illetve önszorgalomból.

Dallos László teljes beszéde

Na végre, már megint együtt! Gondolom, ti jobban vártátok ezt a napot, hiszen a nyári munkátok érik be.
Mert mi más lenne egy képnek, egy munkának a legnagyobb sikere, mint az, hogy kiállításra kerül, netán díjat kap.

Megint menetrendszerűen történik minden.
Van az augusztus, akkor Karnevál, aztán egy pályázatkiírás, lázas készülődés, (“képszülődés") beküldés, fordulók, közönségszavazatok, szakmai zsűri, kiállítás, díjkiosztás…, a maguk sajátságos módján mindegyik esemény ugyanannak a történetnek egy fontos epizódja.

Szinte napra pontosan ugyanakkor nyílik meg ez a kiállítás, mint az elmúlt évben, - ahogy mondtam: menetrendszerűen - , talán csak annyi a lényeges különbség, hogy itt VILÁGOS van! Kellemes volt a korábbi helyünk is, de gondoljunk csak vissza, hogy a vendégek vagy egy turbékoló pár előtt vagy felett állunk, és úgy akarunk elmélyedni a kiállított képek és saját felidézett emlékeink között.
Ráadásul félhomályban.

Az új helyünk tehát nemcsak szebb, tágasabb, hanem mindezek mellett alapvető szakmai kérdés is. Fényesebbek lettünk!
Ez pedig egyáltalán nem hátrány sem a láthatóság, sem a képi tartalom, sem a színek, egyáltalán a képek "élvezeti értékének" szempontjából.

Egy kis technikatörténet, amely meghatározta a karneválfotó fejlődését is.
Amikor a Nyugat.hu kiírta az első pályázatot, jóval kevesebb és kisebb tudású kompakt digitális kompakt fényképezőgép volt. A kijelzőn próbáltunk konkurálni a Nappal. Többnyire beszkennelt papírképek érkeztek, mindannyian emlékszünk a minőségükre. Ahogy az új technika terjedt, úgy szorult ki az analóg fotózás, megjelentek a digitális géppel, sőt a telefonnal készült képek is.
Ha akkor “demokratizálódásról" beszéltem, ma ez sokkal indokoltabb. Mára annyira elterjedt az új eszköz, hogy a képek többsége félprofi-profi tükörreflexes gépekkel készül, ezért a precíz minőség szinte garantált. Ugyanakkor a digitális technika hajlamos arra, hogy a látásmódunkat is “digitalizálja”, gyári tartozékként adja az uniformizált képi világot.
Ezért tulajdonítunk fokozott jelentőséget annak, hogy ne így legyen, hogy ez az adottság még nagyobb teret adjon a szubjektumnak, az egyéni, a friss és meghökkentő látásmódnak.

Úgy hiszem, hogy ezalatt a 13 év alatt annyi minden feltételt elmondtunk már arról, hogy mit várunk el, hogy képzeljük el a jó képet, mi az amit egy fotósnak mindenképp tudnia kell, - hogy mára alig maradt jó tanács. Ismételni talán csak azért lenne érdemes, mert mindig vannak közöttünk "újszülöttek", nekik is fontos lenne a továbbiakra nézve is néhány belőlük.

De ezeket hagyjuk inkább a lehetséges későbbi beszélgetésekre.

Inkább próbálkozzunk meg néhány mondat erejéig a mostani kiállítás tanulságaival foglalkozni.
Általánosságban megismételhetjük, hogy ma már mindenki digitális technikával dolgozik. (Teszem hozzá: sajnos!) Ez azért fontos, mert jelentős technikai biztonsággal rendelkezünk ahhoz, hogy semmire se kelljen figyelnünk, csak a képi gondolatainkra.

Gondoljátok el, mit jelent 385 kép! Hány szem, mennyi gondolkodás van mögöttük? Mennyi inger, mennyi reflex? Ezek között kell "szemezgetni" nekünk is, akik már túl látunk, mögé látunk rajtuk. Mi vagyunk az első képolvasóitok, mi, akik nap mint nap túráztatjuk magunkat a vizuális környezetben, mi vagyunk az első nézőitek.

Ti pedig, hogy csak néhányotokat emeljem ki, Oláh Emese, Szabados Lajos, Pócza Norbert, Török Gábor, Antal Ottó, Csergő Ilona, Hódos Tamás, ti vagytok a szerzők.

Szabados Lajos nevét már ismerjük, tavaly a közönség szavazta be a 2. helyre. Mostani munkáin a karnevál derűs oldala és sokszínűsége jelenik meg.

Török Gábor részletekre koncentráló kivágásai rendkívül szépek, akárcsak a “szereplős” képei. Bármit fényképez, ugyanaz az érzékenység jön le róluk.

Pócza Norbert pillanatai telitalálatok. Olyasfajta “vadász-szerencsék”, amiket csak azok találnak meg, akik kitartó és feszült figyelemmel vannak jelen abban a bizonyos pillanatban.

Oláh Emese képei számomra a legnagyobb titkot rejtik. Nem tudom eldönteni, hogy miféle belső szekvencia mozgatta a hármas sorozatát, hogy állóképeket vagy filmsnittet látok-e? Rejtély, hogy került a leképezés lehetőségeinek a határára. Azt tudom csak, hogy ilyen képi izgalmat még a kiállításaink során nem igazán éreztem.

Hogy valami számvetés is legyen itt a vége felé. Most is nonszensznek tartjuk, hogy 57 pályázó 385 képéből csak 38 fér el. Ezúttal a statisztika abban jeleskedik, hogy nincs annyi helyünk, hogy mindenkitől legalább egyetlen kép falra kerülhessen. Természetesen feltételezve, hogy mindenki készített legalább egy jó képet.

Korábban arról panaszkodtam, hogy sok képet hagyatott ki velünk a helyhiány kényszere. Azt tudom ajánlani, ha valakit érdekelnek a bemutatott szerzők, akkor keressék meg őket a nyugat.hu-n és a teljes pályázati anyagukat megtalálják.

A közönségszavazatokat már ismerhetitek.

1. Déri Norbert: Tűz jöjj velem
2. Ábrahám Ádám: Tűzköpő
3. Pintér Márta

A zsűri döntése pedig:

1. Török Gábor
2. Szabados Lajos
3. díj megosztva Oláh Emese és Pócza Norbert kollekciói

A nyerteseknek gratulálok, további sikereket és örömet kívánok a fényképezésben!

Jövőre veletek ugyanitt!

Kapcsolódó

2013.12.03. 11:40

A turistafotó nem elég - kiállításon díjaztuk a legjobb karneváli fotókat

/ savaria karnevál 2013 gal. 2 kapcs. /
Hétfőn este megnyitottuk a Nyugat.hu karneváli fotópályázatára érkezett képekből válogatott kiállítást a Café Freiben.

2012.11.06. 12:37

Kávé és pogácsa, gladiátorokkal - a karnevál legjobb fotói

/ savaria karnevál 2012 gal. 1 kapcs. /
Megnyitottuk a 2012-es karneváli fotópályázatunk kiállítását a Café Freiben, díjkiosztóval egybekötve.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

tonimontana: L*sz *bb*n *z *rsz*gb*n *ly*n k*rm*ny *k* n*m * s*j*t zs*b*t r*n...
Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca
namsub: * n*rm*l*s m*d*r n*m * k*rl*t*z*s*kr*l m*g * “n*m k*t*l*z*, l*gr...
Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál
nyugat1: " H* * b*lg* t*dj*,h*gy b*t*,l*g*l*bb *nny* *sz* v*n! D* ...
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után
fucking: T*P-6.4.1-15-SH1-2016-00001 sz*m* „Sz*mb*th*ly M*gy** J*g* V*r*s...
Újabb vitatható kerékpáros jelek egy szombathelyi utcában
mihu68: H*t n*k*m n* *gy *ly*n g*ngszt*r m*ndj* m*g h*gy l*t*rd*lh*t*k-*...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak