NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Titkolja a kormány, hogy hányan vannak az idősotthonok várólistáin

Alapjáraton is évekbe telhet, mire valaki bejut, a járvány pedig csak rontott a helyzeten.

A kormány idén január óta nem hozza nyilvánosságra, hogy hányan várnak szociális ellátásra, például idősotthoni elhelyezésre – írja a Népszava. Előtte viszont havonta frissítették a szocialisportal.hu-n lévő összesítést, amely jól mutatta, hogy milyen nagy léptékben nőtt a várólistán szereplők száma az elmúlt években – annak ellenére is, hogy ingyenes hely szinte sehol nincs.

Mint írják, 2019 végén 54 ezer férőhelyen láttak el 52 ezer idős embert, a várólistán pedig 32 ezer név szerepelt. Ezzel szemben 2018 áprilisában a fogyatékosok, valamint pszichiátriai- és szenvedélybetegek otthonaiba jelentkezőkkel együtt is csak 28 ezren vártak férőhelyre.

Az oldalon szereplő adatok alapján a Népszava többször is foglalkozott a témával, így különösen érdekesnek találják a hirtelen jött titkosítást. Ezt pedig az időspolitikával foglalkozó szociológus, Talyigás Katalin is megerősítette: szerinte a járványhelyzet sokat rontott a várólistákon, a kormány pedig ezt megpróbálja eltitkolni. A lap így felkeresett több idősotthont és önkormányzatot is, hogy megkérdezzék, mennyien vannak várólistán és mennyire kihasználtak az otthonok.

Szinte lehetetlen bejutni

Mint azt megtudták, a Fővárosi Önkormányzat 11 bentlakásos idősotthont működtet, a központokon kívül további 17 telephelyen. Az összesen 28 ellátóhelyből 21 Budapesten, 7 pedig vidéken található. Ezeken a helyeken összesen 3925 férőhely van, de a járvány miatt jelenleg csak 86 %-os kihasználtsággal működnek. A várólista évek óta a nyilvántartásban szereplő mostani 3072 körül alakul, a várakozási idő pedig 6 hónaptól akár több évig is tarthat.

A Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény bentlakásos idősotthonban 608 férőhely van, jelenleg 96 %-os a kihasználtság. Szabad férőhelyük jelenleg nincs, ugyanis tartalékolnak üres ágyakat a kórházból visszatérők elkülönítésére. 400 ember van a várólistájukon, így ha lesz is szabad hely, azonnal betöltik.

Az egri önkormányzat Idősek Berva-völgyi Otthona 50 férőhelyes, de itt sincs szabad hely. A szociális ügyekért felelős alpolgármester elmondta, hogy jelenleg 26-an vannak várólistán.

A Nyugdíjasok Országos Szövetségének (NYOSZ) elnök, Némethné Jankovics Györgyi azt nyilatkozta a Népszavának, hogy sokan panaszkodnak az idősotthoni várólistákra. Az igény egyre nő, a lehetőségek pedig csökkennek, ráadásul a járvány miatt nőtt a minőségi elvárás is. Ezért több kötelezettségnek kell megfelelniük az intézményeknek és az ott dolgozóknak, ennek pedig az lehet az eredménye, hogy még kevesebb embert tudnak majd befogadni.

Az igény egyre nő, a lehetőségek pedig csökkennek.

fotó: Pixabay.com

Az LMP parlamenti képviselője, Ungár Péter egyébként augusztus próbál magyarázatot találni az adatközléssel kapcsolatos változásokra. Kereste ezzel kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) és kérte a friss számokat is, de csak falakba ütközött.

A tárca államtitkára, Rétvári Bence csak annyit árult el, hogy „egy kiemelt uniós projekt keretében fejlesztik a szociális ágazat informatikai rendszerét, ami érinti a nyilvántartásokat is, ezért hagyták abba az adatok közlését.”

Ungár most közérdekű adatigényléssel próbálkozik, ugyanis abszurdnak tartja, hogy a normatívák kifizetéséhez mindenképpen szükséges létszámadatokat is visszatartja a kormány. Úgy gondolja, az egyetlen magyarázat az lehet, hogy egyértelműen kiderül, az utóbbi tíz évben egyetlen új állami idősotthoni férőhelyet sem létesített a kormány, és ha ez így marad, az társadalmi tragédiához vezet.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

lojalista: D*gd f*l m*g*dn*k * 2x1 s*v*s *t*t f*d*sz sz*lg*.J*v*r* v*r*s*g ...
Csütörtökön átadják az új M8-as gyorsforgalmi út Körmend és Vasszentmihály közti szakaszát
lojalista: J* *n *s gr*t*l*l*k * k*v*t*l*z* t*l*jn*k,,k* *s v*lt?J* * m*sz*...
Csütörtökön átadják az új M8-as gyorsforgalmi út Körmend és Vasszentmihály közti szakaszát
miki1950 : *zt * s*k *g*zs*g*t *m*t l**rt*t*k, *n n*m t*d*m *b*r*ln*. D* m...
“Nem megoldás cinkosként asszisztálni a fideszes mutyikhoz” - volt fideszes polgármesterek írtak levelet a döntéshozókhoz
j...: Gr*t*l*l*k m*nd*nk*n*k *k* * k*v*t*l*z*sb*n r*szt v*tt . ...
Csütörtökön átadják az új M8-as gyorsforgalmi út Körmend és Vasszentmihály közti szakaszát
Fater: F*p f*ly*d*k, b*rn* s*r* t*k*ny. C*tr**n, p**g**t, f**t, pl. 250...
Leállhatnak a modern diesel-autók, teherautók, buszok