NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Jelentem

Hol van a gyári munkások jogbiztonsága és kiszámítható jövője?

Olvasónknak az Agora-dolgozók távozásáról jutott eszébe néhány kérdés.

Lapunk a közelmúltban írt arról

01.07. 18:57

A Szombathelyi AGORA több munkatársa is távozott

/ közélet 2 hsz. 3 kapcs. /
Az intézmény megerősítette értesüléseinket.
, hogy a Szombathelyi AGORA több munkatársa is távozott az intézményből.

Azt az indoklást kaptuk, hogy öten nem írták alá azt a nyilatkozatot, mely szerint elfogadják jogviszonyuk megváltozását.

Azt, hogy a közművelődési intézmények dolgozóinak megszűnik a közalkalmazotti státusza, helyette pedig munkavállalóként dolgozhatnak tovább az adott helyen.

Ezzel kapcsolatban az alábbi olvasói levél érkezett szerkesztőségünkbe.

Mivel a felvetett téma feltételezhetően sokakat érint, így lapunk az írást változtatás nélkül közli.


Az olvasói levél:

Tisztelt Szerkesztőség!

Nemrég olvastam cikküket
01.07. 18:57

A Szombathelyi AGORA több munkatársa is távozott

/ közélet 2 hsz. 3 kapcs. /
Az intézmény megerősítette értesüléseinket.
. Majd rábukkantam egy korábbira
2020.04.15. 18:54

A jogbiztonságot és a kiszámítható jövőt veszítik el a közművelődési dolgozók

/ közélet 19 hsz. /
Szombathelyi intézményvezetőket is kérdeztünk a közalkalmazotti státuszok elvételéről.
is.

Felötlött bennem pár gondolat, amit megosztanék Önökkel.

Jogbiztonság és kiszámítható jövő: valóban fontos. Fontos mindenkinek. Nem csak a közszférában dolgozóknak. Igaz, hogy nekik meghatározott bértábla alapján fizetnek. Igaz, hogy a szó klasszikus értelmében vett anyagi javakat nem (mindenhol) termelnek. Ők a "szellemi táplálékot" biztosítják nekünk (a két fenti cikkre utalva).

No de! Hol van itt az egyenlőség?! Mondjuk egy gyári munkással összehasonlítva, akinek a jelenlegi helyzetben kétséges, hogy hétfőn mennie kell-e dolgozni? Főleg, ha az 50 éves kategóriába tartozik. Mondjuk még úgy is, hogy már 30 éve a cég alkalmazottja. Neki hol van a jogbiztonsága, a kiszámítható jövője? Pláne, ha a nyakán van még egy 10 éve felvett 20 évre szóló hitel.

Másik dolog: nem látom át, hogy egy ilyen helyen dolgozó alkalmazott (nem a takarítóra gondolok), aki rendezvényszervezéssel foglalkozik, a jelen helyzetben milyen munkát végez a béréért? Gondolom "elvitelre" nincs rendezvény, szemben egy kávézó vagy étterem baristájával, vagy szakácsával. Mert a pincéreket már az első körben kijelentette (pontosabban bejelentette a munkaügyi központban) a munkáltató. A cikkben olvasott 32 ember ilyenkor hol és mit csinál? Őket is kijelentette a vezetés? Vagy homeoffice-ban szervezi a rendezvényeket, mondjuk márciusra? Persze ha nem lesznek újabb korlátozások, amit nem kívánnék. Mert párszor elmentem az Agora előtt, de a kinti lámpák kivételével sötét volt. Mondjuk bújócskázni szuperül lehetne, de azért nem szívesen fizetnék (mert ugye a közalkalmazott az én és a hozzám hasonló, versenyszférában dolgozó adójából kapja a fizetését). Összehasonlítva egy régi ismerősömmel, aki egy gyári munkás. 1994 óta ugyanazon a helyen dolgozik. Három műszakban, pótlékokkal nem visz haza nettó 150.000 Ft-ot, amit a fent említett cikkben kevésnek tartanak. Hozzá téve még annyit, hogy az Agorában nem hiszem, hogy 35-40 fokos melegben, 90-120 decibeles zajban és állandó szálló porban dolgoznának! Ez egy összehasonlítás, hogy nettó 150.000 Ft-ért (vagy annyiért sem) milyen jellegű munkát végezhet az ember. Ennek ismeretében háborogjon bárki is a fizetése mértéke miatt.

Képünk illusztráció
fotó: Forrás: vg.hu

Örülnék egy, vagy több olyan - igazi tényfeltáró - cikknek is, ami ezeknek az embereknek (gyári munkás) a sorsával, helyzetével foglalkozik. A magyar munkavállalók zöme "gyári munkásként" , szalag mellett dolgozik. Azt halljuk, látjuk, hogy a tanárok, orvosok, nővérek, rendőrök sorsa milyen. De a "kisembert" csak ritkán kérdezik a gondjairól. Bár ők nem igazán szoktak panaszkodni. Végzik a dolgukat, gyakran összeszorított fogakkal, remélve, hogy holnap is igényt tartanak rájuk. Hordják, hordjuk a hátunkon a gazdaságot. Mert a tanárok, orvosok, nővérek, rendőrök is az ők, a mi adó forintjainkból kapják a bérüket. Nyújtva ezzel nekünk különféle szolgáltatásokat.

Remélem, rövid monológomat elolvassa valaki!

(Név és cím a szerkesztőségben)

Hozzászólások (45)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

atutazo: N* *rd m*g * "ny*gg*r" k*rt,s*kk*l *l*tt* j*bb h* *lp*sz...
Hosszú sorban állnak a szavazók a szombathelyi, Fő téri előválasztási sátor előtt
iszek: *z *rn*-*lv*sn* n*m t*d* r*jt*tt *r*f*rr*s*k,* zs*k kr*mpl*n m*g...
Hosszú sorban állnak a szavazók a szombathelyi, Fő téri előválasztási sátor előtt
iszek: H*b*zt*m,*l*sm*r*m. N*m 50 *vr*,cs*k 2050- *g t*tk*s*t*tt*k. V*g...
Hosszú sorban állnak a szavazók a szombathelyi, Fő téri előválasztási sátor előtt
amiede: M* * g*nd*d T. m*d*r*t*r? M*v*l *s s*rt*tt*m m*g * sz*b*ly*k*t?...
Hosszú sorban állnak a szavazók a szombathelyi, Fő téri előválasztási sátor előtt
Megamedve: * n*mz*t cs*t*ny* *r*gk*r*r* k**rd*m*lt* * n*v*t....
Nagy Feró kibérelte a Nemzeti Színházat a születésnapjára