NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Akkor is fáj az ostor, ha nemzeti színűre van festve

A Fidesz egy csomó nonszensz és antidemokratikus dolgot készül beleírni az alkotmányba. Ezrek tiltakoztak ma ez ellen Budapesten.

Szombaton Az alkotmány nem játék szlogennel csődítette az utcára negyven különböző civil szervezet (a TASZ-tól kezdve az Amnesty Internationalön át pedagógus-szakszervezetekig és egyéb jogvédőkig) azokat, akik nagyon nem értenek egyet azzal, hogy a kormány immáron negyedszer is belenyúljon az Alaptörvénybe. Ha ugyanis ezt a módosítást megszavazzák, abba többek között olyasmik kerülnének bele, mint a hajléktalan emberek hatósági üldözésének lehetősége, a gyermektelen, az élettársként élő és az azonos nemű párok kirekesztése a család fogalmából, az egyetemek gazdasági autonómiájának felszámolása vagy a független igazságszolgáltatás további korlátozása. Továbbá: ha elfogadják, a kormánytöbbség bármit beleírhat majd az Alaptörvénybe, mert azt tartalmi szempontból az Alkotmánybíróság sem vizsgálhatja.

És úgy tűnik, ez tényleg (és teljesen jogosan) nem tetszik sokaknak, hiszen a viszonylag enyhe levegőjű hétvégi délutánon 6-7 ezer ember töltötte meg a Parlamenthez vezető Alkotmány utcát több száz méteren át, széltében teljesen ellepve azt, transzparensekkel és rigmusokra edzett torkokkal, hogy kiálljon az Orbán-kormány újabb vad húzása ellen.

fotó:

Emberellenes, elnyomó Fidesz

Elsőként a liberális gondolkodó és közíró Tamás Gáspár Miklós szólalt fel, aki azt mondta: új alkotmányos rendre volna szükség, amiben

végre a nép fog uralkodni, de ezúttal komolyan.

TGM felhívta a figyelmet, hogy nem a jobboldali érzelműek ellen vannak most itt, hanem hogy felhívják a figyelmet erre a lidércnyomásra, amit az országvezetés produkál, és reméli, hogy ennek hamar vége lesz. Szerinte a diákok az elmúlt hetek-hónapok demonstrációi során megmutatták, hogy

vezetőség és rejtett irányítás nélkül is lehet ellenállást szervezni

, és ezzel remek példát állítottak.

Nagy sikert aratott a Város Mindenkié Csoport cigány származású aktivistája, Mércse Pál.

Én azok nevében akarok szólni, akik nem szeretnék, hogy helyettük róluk döntsenek, akik nem szeretnének egész életükben szegénységben élni, akik egy cseppet sem boldogabbak attól, hogy az ostor nemzeti színűre van festve

- mondta. A Fidesz és a KDNP szerinte elnyomó rezsimet épít, az alkotmánynak nevezett újabb tákolmány pedig nem más, mint emberellenes törvénytelenségek törvényesítése.

MTI Fotó: Máthé Zoltán
fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Magyarország jobban teljesít, Tündérország nagyobb, az iskolák államosítása sikertörténet, es meg ki is akar tavaszodni -kezdte beszédét Decki Sarolta az Oktatói Hálózat nevében, eljátszva, hogy milyen lenne, ha ő lenne az aktuális hatalom szócsöve. Majd kiegészítette magát: sajnos a fentiekből csak az utolsó megállapítás igaz. Felszólította egyúttal a parlamenti képviselőket, hogy ne szavazzák meg a módosításokat, mert

az alkotmány nem játék.

Ez jó hívószó volt, a tömeg rögtön skandálásba is fog (nem először és nem utoljára).

Fiatalokkal háborúzó Fidesz

A tüntetés legfiatalabb felszólalója, a Középiskolai Hálózat pécsi aktivistája, Aradi Fanni percek alatt kivívta magának a vaskos tömeg rokonszenvét, amikor élesen felcsattant a mikrofon mögött:

nekem kell erkölcstant tanulnom, amikor álszentséget és hazugságot, megbélyegzést, kirekesztést, hitbéli vitákká silányult pártpolitizálást és hataloméhséget tapasztalok a közéletben?

Majd keserűen mondta el, milyen érzés volt, amikor először azt hitték, hogy a kormány asztalhoz ül velük, de ehelyett háborúba indultak ellenük, gőzerőre kapcsolt lejárató és megosztó propagandával.

A demonstráció hivatalosan itt véget ért, ám az egybegyűltek egy része még elindult csoportosan,

az alkotmány nem játék!

rigmust ismételgetve (és az ötödik kerületben lófráló turisták nem kis meglepetésére) a környező utcákban, a Képviselői Irodaház felé. Innen az Alkotmánybíróság épületéhez vonultak, folyamatos rendőri kísérettel, és azzal az indokkal, hogy

ezek az utolsó napok, amikor még létezik az Alkotmánybíróság.

A tüntetők ezután békében hazamentek, de megállapodtak abban, hogy hétfőn a Sándor-palotánál folytatják, hogy Áder Jánosnál elérjék, hogy ne írja alá az alaptörvény-módosításokat.

fotó:

Hozzászólások (12)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

busman: * 7. p*ntr* r**g*ln*k: *n n*m f*z*t*m *z*k*t. M*n*szt*r*ln*ks*g*...
2022-ben sem adja vissza a településeknek a kormány a gépjárműadó-bevételeit
joska01: N*gy*n j* l*sz! K*sz*nj*k,n*gy sz*ks*g v*lt m*r r*!...
Május végére elkészül az M8-as Vasszentmihály és Rábafüzes közti szakasza
busman: Ksh sz*r*nt 2016-b*n *s k*sz*lt * k*v*d. *rd*kl*dn*k: m*rr* j*rt...
Kötelezővé tenné a koronavírus elleni oltást egy javaslat
fgzb: ...m**l*tt *nb*r*sk*d*s l*sz *tt! ...
Kötelezővé tenné a koronavírus elleni oltást egy javaslat
fgzb: *lm*h*tn*l m*r * j* b*d*s p..cs*b*!...
Kötelezővé tenné a koronavírus elleni oltást egy javaslat