NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Videó: Letarolják, ha kell, elhordják a fél tihanyi hegyet

A Tihanyi-félsziget világörökségi várományos helyszín, de ez nem érdekli a NER embereit, mindenütt építkeznek.

Már három évvel ezelőtt is nyilvánvaló volt

2017.04.24. 08:27

Térképen nézheti meg Mészáros Lőrinc balatoni kempingbirodalmát

/ közélet 3 hsz. /
A pár év alatt ezerszerezésre duzzadó vagyonú oligarcha a fél Balatont felvásárolta.
, hogy Mészáros Lőrinc és a Fidesz-oligarchiák felvásárolják a Balaton környékét, kempingeket, strandokat, kikötőket, parthoz közeli ingatlanokat. Amihez a veszélyhelyzet utáni gazdasági újraindítás jegyében tízmilliárdokat kapnak
2020.05.27. 11:57

83 milliárdot osztottak ki a turizmus újraélesztése nevében a NER-lovagoknak

/ közélet 14 hsz. /
Mészáros Lőrinc, Garancsi István, Tiborcz István, Csányi Sándor, Hernádi Zsolt a nyertesek között.
az államtól.

Eddig azonban nagyjából békén hagyták a Tihanyi-félszigetet és hegyet, aminek egyébként nagy esélye van (volt), hogy rákerüljön a világörökségek listájára.

A 444.hu helyszíni riportja szerint azonban elkezdődött a tihanyi hegy és félsziget letarolása. A lap azt írja: "...emberek rengeteg pénzért, szabályokat kijátszva vagy semmibe véve vesznek maguknak telket az erdő közepén, csak azért, hogy aztán a saját otthonuk teljes területén kiirtsák a fákat és letérkövezzék a földet." Tihany Óvárnak nevezett része például külterület, ahol elvuileg nem is építhető lakóépület. De most "fantasztikus házakat, villákat húztak fel, melyek hivatalosan mezőgazdasági épületek "lakófunkcióval". A szőlőültetvények sok helyen még megvannak, de ami maradt a zöldből, annak általában mennie kellett, hogy elférjen a medence."

A Visszhang-domb mellett az egyik zsákutcában azt látni, hogy

valaki elhordta a fél hegyet.

Az összesen majdnem kilencezer négyzetméteres telken a tulajdoni lap szerint egészen múlt év végéig szőlő, rét és gyümölcsös volt. Most ugyanott egy óriási gödör található, amin az építési engedély szerint egy 385 négyzetméteres, lakófunkcióval is rendelkező mezőgazdasági épület lesz, pazar kilátással.

"Egy utcával feljebb már jóval sűrűbben beépült Óvár. Nemrégiben írt róla az Index, hogy itt van Dzsudzsák Balázs medencés nyaralója, szinte a szomszédjában pedig Rogán Cecília vásárolt meg áprilisban egy telket 143 millióért. Elvileg az itt álló házak is mezőgazdasági épületek, tehát elvileg olyan kis házak, amelyben azon kívül, hogy a kertműveléshez szükséges eszközöket tárolják, aludni is lehet" - írja a 444.hu.

A Halász utcában olyan házak épültek, amelyek sokkal nagyobbak a régebbi nyaralóknál, és szinte teljesen kiirtották a fákat.

A lap által megkérdezett építész szerint a szabálytalanságoknak kedvez az az építési törvény, amit a kormány 2017. január elsején léptetett életbe, és ami megszüntette rengeteg épülettípus és építési munka engedélyeztetését. Ennek értelmében elég bejelenteni az építési munkákat az önkormányzatnál, így az építésfelügyeleti hatóság is legfeljebb annyit tud ellenőrizni, hogy megtörtént-e a bejelentés, és rendben vannak-e az engedélyek - amik viszont a törvény értelmében nem szükségesek.

Így nagyon nehéz a szabálytalan építkezések ellenőrzése, még ha az önkormányzat komolyan is veszi a feladatát, és megpróbálja leállíttatni az építkezést, nincsen eszköz a kezében arra, hogy ezt kierőszakolja.

Tihanyban egyébként hamarosan óriási kormányközeli beruházás kezdődik: a Kisfaludy-program részeként meghirdetett "nagy kapacitású meglévő szállodák fejlesztése és új szállodák létesítése" nevű pályázaton a legnagyobb támogatást, összesen 8,632 milliárdot a Garancsi Istvánhoz, Csányi Sándorhoz és Hernádi Zsolthoz köthető CDHT Hotel Projekt Kft. kapta a Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel megépítésére. Egy éve a Kisfaludy-programból 2,9 milliárd forintot kaptak a tihanyi fejlesztésre.

Tavaly a Napi.hu írta meg , a milliárdosok valószínűleg rég tervezték a tihanyi gigaberuházást. Egy 2018-as, a CD Service Kft. által megrendelt vízpart-rehabilitációs tanulmányban azt javasolják, üdülőterületből vegyes területi övezetbe kéne átsoroltatni az ingatlant, ami azért fontos, hogy ne csak korlátozva építkezhessenek. A beruházást Tósoki Imre, Tihany fideszes polgármestere is támogatja - írja a 444.hu .

Hozzászólások (6)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

tonimontana: L*sz *bb*n *z *rsz*gb*n *ly*n k*rm*ny *k* n*m * s*j*t zs*b*t r*n...
Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca
namsub: * n*rm*l*s m*d*r n*m * k*rl*t*z*s*kr*l m*g * “n*m k*t*l*z*, l*gr...
Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál
nyugat1: " H* * b*lg* t*dj*,h*gy b*t*,l*g*l*bb *nny* *sz* v*n! D* ...
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után
fucking: T*P-6.4.1-15-SH1-2016-00001 sz*m* „Sz*mb*th*ly M*gy** J*g* V*r*s...
Újabb vitatható kerékpáros jelek egy szombathelyi utcában
mihu68: H*t n*k*m n* *gy *ly*n g*ngszt*r m*ndj* m*g h*gy l*t*rd*lh*t*k-*...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak