NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Thaiföld a második otthona

A szombathelyi Devecseri István évente hat hónapot Thaiföldön tartózkodik. A sors hozta úgy, hogy anyagi okokból éppen most szakította meg a hat éves sorozatot, amikor a távol-keleti országot természeti katasztrófa sújtotta.

A monszun vége felé szoktam kiérkezni. Ez a természeti jelenség minden évben jelentkezik, különböző intenzitással. Egy kissé fel is fújja a világsajtó

– kommentálja a történteket a nyugdíjas villanyszerelő. Aztán elmeséli, hogy hét évvel ezelőtt utazott Thaiföldre egy hónapra egy családi-baráti társasággal a középső fiához, akinek egy kiutazáskor úgy megtetszett az ottani élet, hogy letelepedett az indokínai országban, és családot alapított. Gyermekei a thai nyelven kívül beszélnek angolul és magyarul is. Előtte szinte semmit sem tudott a távol-keleti országról. Akkor utazott először repülőgépen, a 11 órás út nagy élményt jelentett a számára.

Rendkívül olcsó a mindennapi élet

2004-ben, amikor először utaztam ki, még a Koh-Samui szigeten éltek a fiamék, később, amikor féléveket tartózkodtam kint, már a Bangkoktól 180 kilométerre fekvő Pattaya városában látogattam meg őket. Arra hamar rájöttem, hogy külföldiként angol nyelvismeret nélkül nem lehet boldogulni, ezért elkezdtem angolt tanulni. Most már elég jól megy, de ahogy mondják, thai nyelven sem lehetne eladni. Más idegen nyelvet nem értenek, még a némettel sem lehet boldogulni.

Egyszer laktam csak a fiaméknál, aztán önállósítottam magamat. A repülőjegy ára ugyan húzós, odakint azonban az élet szinte minden területen sokkal olcsóbb, mint nálunk. Bát a pénznemük, és egy bát körülbelül 6-7 forintot ér. A reggeli nagyjából 25 bát, a kiadós ebéd 30 bát körüli, s meleg ételekről beszélünk. Éjszaka is sok helyen lehet étkezni. A nyugdíjamból még a következő repülőjegyre is tudok tartalékolni.

A benzin ára most a fele lehet a magyarországinak. A felhőkarcolók mellett forgalmi irányonként négy-hat sávos útjaik is vannak. Fejlett, élhető ország Thaiföld, ahol elég sok magyarral lehet találkozni, s az már nem is csoda, hogy velük nehezebb összetartani, mint a külföldiekkel. Ha nincsenek jelen, kibeszélik a honfitársaikat, ha ott vannak, puszilkodnak velük.

A korrupció a mindennapok része

Arról is beszél, hogy a kiutazó magyarokat rossz szokás szerint csak a tengerparti nyaralás, a bulizás és a bevásárlás érdekli, az országot nem akarják igazán megismerni. Ő viszont mindenre kíváncsi, az ételekre, az építészetre, a szokásokra. Nem véletlen, hogy a Thaiföldet felfedezni akaró magyarok felkérik alkalmi idegenvezetőnek, ügyintézőnek, amit szívesen vállal, és ezt a tevékenységét meg is becsülik.

Devecseri István thai szerelésben
fotó: Nyugat.hu

Filmekben látni, milyen kemények a hatóságok, a rendőrök? Milyen ez a valóságban?

Kevesebb a hatósági kötöttség, az előírás, mint idehaza, a rendőrök pedig kedvesek, szolgálatkészek. Nyugodtan megihat bárki egy dobozos sört a motorjánál, aztán továbbhajthat úgy, hogy a közelben lévő rendőr ezt természetesnek veszi. Nincs alkoholtilalom a vezetésre, még sincs sok baleset, pedig sokkal lazább ott a közlekedés, mint nálunk. A vendéglátóhelyeknek sem kell tartaniuk a hatósági ellenőrzésektől, úgy végzik a dolgukat, ahogy tudják.

A piacok akár egy méhkas, olyan az ottani élet, mint egy karnevál. Higiéniai problémák azért persze vannak, mégsem hallani fertőzésekről, ételmérgezésekről. Igaz a megvesztegetés, a korrupció mindennapos jelenség. Beszereztem odakint egy motorkerékpárt, hogy gyorsabban és könnyebben közlekedjek. Ezt, ha hazajövök, egy meghatározott helyen helyezem el. Egyszer megállított a rendőr és nem voltak nálam az irataim. Rövid diskurzus után a kezébe nyomtam 200 bátot, és megoldottam vele a problémát.

Két hét múlva ugyanez a rendőr már előre intett a sorból, igaz, akkor 100 bátot kapott érte jutalmul. Amúgy angol mintára balrahajts van érvényben, s elég könnyű volt ehhez hozzászokni. Kínában rengeteg a kerékpár, ugyanakkor Thaiföldön mostanában ismerkednek vele. Az is furcsa, hogy a motorkerékpár vezetőknek kötelező a bukósisak, az utasoknak viszont nem.

Nincs nyugdíjkorhatár és nyugdíj

Miközben az európaihoz és amerikaihoz hasonló thai könnyűzene dallamait hallgatjuk, thai emléktárgyakat – köztük egy sor érdekes medált – és rengeteg fotót nézegetünk, elmondja, hogy villanyszerelőként elrettentő volt a számára, hogy kint nincs földelés, s össze-vissza megy sok-sok vezeték az oszlopokon. Egy-két foglalkozás kivételével nincs nyugdíjkorhatár és nyugdíj. A család – gyerekek, unokák – feladata az öregek eltartása, ha nekik nincs elég megtakarított pénzük.

Amúgy igen erős a családi összetartás, egy-egy közös étkezés 2-3 óráig is eltart. Az embereknek nagy az életkedve, s a Buddha-tanokon felnevelkedett thaiföldiek örülnek annak, hogy a halottjuk egy jobb világba kerül. Igaz, amikor meghal, azért el is siratják. Az elhunyt elhamvasztásáig a krematórium melletti helyiségben megy a vidám eszem-iszom, lényegében a halotti tor. Érdekesség még, hogy míg nálunk rettegtek az Ázsiából begyűrözött madárinfluenzától, Thaiföldön nem is tudtak róla.

Devecseri István szívesen főz idehaza is thai ételeket, aminek ismerősei nagyon örülnek. S természetesen szeretné, ha csak ideiglenesen szakadnának meg fél éves thaiföldi kiruccanásai. A jövőben kiutazó magyaroknak pedig azt tanácsolja, hogy egy bizonyos szinten tanuljanak meg angolul, legalább tetanusszal oltassák be magukat, ne igyanak kint csapi vizet, s tartsák tiszteletben a helyi szokásokat.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

canis: F*nkc**n*l*s *n*lf*b*t* * b*l*ld*l* sz*v*z*k 99%-*, *k*k * RTL K...
Minden negyedik-ötödik ember funkcionális analfabéta Magyarországon
Paulus_Maior: M**rt? M*r*l v*n sz*...? :-)))...
Minden negyedik-ötödik ember funkcionális analfabéta Magyarországon
Regiszt: *z *gr*rv*ll*lk*z* v*gy k*m*z*k, v*gy t*d*tl*n. 2016. *t* v*n l*...
„Ha politikaközeli földvásárló lennék, akkor most hatszor annyi bérleti díjat kapnék a földem után”
cicus: cs*k *n v*gy*k *gy *zz*l *z *dv*nt* k*sz*r* d*l*gg*l h*gy *gy k*...
Ég a második gyertya Szombathely adventi koszorúján
polgartars: T*bb sz*mp*ntb*l *s r*m*k *z * h*r, k*sz*n*m, d* *z fbcl*d-t ny*...
A magyar PCR-teszt 10 perc alatt képes kiszűrni az omikront