NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sokkoló

Öten haltak meg a hétfő esti bécsi terrortámadásban, egy merénylő még szökésben van – Új információk

Sebastian Kurz osztrák kancellár förtelmes terrortámadásnak nevezte a történteket. Cikkünk folyamatosan frissül.

Frissítés:

Az MTI beszámolója szerint Szlovákiából származhat az a fegyver és a lőszer, amelyet a 20 éves elkövető használt – állította kedden a heute.at osztrák hírportál. Roman Mikulec szlovák belügyminiszter a TV Joj kereskedelmi televíziónak kedden nyilatkozva ezt az értesülést megerősítette.

„Olyan információm van, miszerint nálunk (Szlovákiában) járhatott a támadó, illetve a tettesek egyike, és lőszervásárlás iránt érdeklődött. Ezt az értesülést jelenleg a biztonsági szolgálatokkal ellenőrizzük” – mondta a belügyminiszter.

Az osztrák hírportál úgy tudja: a bécsi merénylet elkövetője júliusban járt Szlovákiában, ahol közvetítők segítségével AK-47 típusú (kalasnyikov) automata puskát és lőszert vásárolt.

A szlovák rendőrség azonnal a terrortámadás után ellenőrizni kezdte az osztrák-szlovák határon lévő különféle határátkelőket. „Az intézkedések célja megvédeni Szlovákia állampolgárait” – jelentette ki Mikulec.

Tekintettel arra, hogy a terrortámadást a bécsi zsinagógánál hajtották végre, Szlovákiában megerősítették a zsinagógák és a zsidó emlékhelyek ellenőrzését. Roman Mikulec azt mondta, hogy az intézkedéseket a szlovákiai zsidó egyházközségekkel együttműködve hozták meg.


Az ORF információi szerint eddig öten haltak meg a hétfő esti terrortámadásban: két nő – egyikük pincérnő volt –, két férfi, valamint a Bécsben született és nevelkedett, de albán származású fiatal merénylő. Kedden reggel Nehammer megerősítette az APA-nak, hogy egy 40-50 év közötti nő életét vesztette az Ottakring Klinikán.

Információik szerint két házkutatást tartottak kedden reggel Szent Pöltenben, melynek során két embert le is tartóztattak.

fotó: Sky News

A keddi rendkívüli ülésén az osztrák kormány háromnapos állami gyász mellett döntött, a középületekre kikerülnek a fekete zászlók, délben egyperces néma csend lesz, szerdán reggel pedig az iskolákban a tanórák elején is meg kell emlékezni a tragikus eseményekről.

A lelőtt merénylőt 2019 áprilisában 22 hónap börtönre ítélték, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. 2019 decemberében viszont fiatal kora miatt kiengedték.


Az osztrák Kurir azt írja, hogy négyre nőtt az áldozatok száma, két férfi és két nő halt meg, köztük van az egyik támadó is, akit a rendőrök lőttek le. Rendőri források szerint a halott elkövető egy iszlám terrorszervezet szimpatizánsa volt, a rendőrök több elkövetőről tudnak.

Az osztrák belügyminiszter hajnali sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a támadás Ausztria demokratikus értékei ellen történt.

A legújabb információk szerint 17 embert ápolnak kórházban.

Bécsben született és nevelkedett a hétfő esti terrortámadás egyik elkövetője, akit a rendőrök lelőttek - írta a Falter című osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk a Twitteren kedden.

A húszéves Kurtin S. albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A rendőrség úgy véli, nem ő tervelhette ki a merényletet - tette hozzá Klenk, informátorai megnevezése nélkül.

A férfit az osztrák hírszerzés is ismerte, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni.


Legalább egy feltételezett elkövető továbbra is szökésben van a hétfő esti bécsi terrortámadást

2020.11.02. 22:11

Valószínűleg terrortámadás történt Bécsben

/ sokkoló 15 hsz. /
Lövöldözés és halottak egy zsinagógánál.
követően – jelentette be késő éjszakai sajtótájékoztatóján az osztrák belügyminiszter.

fotó: JOE KLAMAR/AFP

Karl Nehammer arról számolt be, hogy két halottról tudni, akik közül az egyik egy támadó, a másik egy járókelő, illetve többen súlyosan megsebesültek. Nem sokkal később Michael Ludwig, a főváros polgármestere közölte, hogy időközben életét vesztette egy második civil áldozat, egy nő is is. Hétfő este még hét halottról szóltak a hírek, szerencsére, ez nem igazolódott be.

fotó: JOE KLAMAR/AFP

A lövöldözés a bécsi Stadttempel nevű zsinagóga közelében kezdődött, este nyolc órakor. Több merénylő támadott puskákkal felszerelkezve. Az első hírek szerint robbanóövek is voltak náluk, de ezt később a rendőrség cáfolta.

fotó: AFP/Roland Schlager

A támadók elől futva menekültek az emberek az utcákon. Viszonylag sokan voltak, mert a BBC szerint ez volt az utolsó este a koronavírus miatt bevezetett éjszakai szigorítások előtt, így sokan elmentek a bárokba, kávézókba és éttermekbe. Voltak, akik szállodák előterébe menekültek, miután kitört a lövöldözés.

fotó: AFP/Roland Schlager

A rendőrség nem sokkal a támadás kezdete után hermetikusan lezárta a környező utcákat. A Kurier című osztrák lap szerint a területet vörös zónává nyilvánították. A város felett helikopterek jelentek meg, és helyszínre küldtek különleges erőket is. Arra kérték az embereket, hogy kerüljék el a környéket és ne használják a tömegközlekedést.

Karl Nehammer belügyminiszter azt kérte a bécsiektől, ha lehetséges, maradjanak otthon, és kerüljék a belvárost. Kedden az iskolák sem nyitnak ki az osztrák fővárosban.

fotó: AFP/Roland Schlager

A támadás után Sebastian Kurz osztrák kancellár azt mondta, nem hagyják, hogy megfélemlítsék őket a terroristák, a kancellár förtelmes terrortámadásnak nevezte a támadást.

A támadók pontos indítékai még nem ismertek, a hatóságok azonban terrortámadásként kezelik a történteket.

Hozzászólások (47)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Nati: * gy*l*l*t *s f*l*l*m k*lt*s * l*gf*bb sz*mp*nt! Gy*l*z*t! *z *...
Hende Csaba a kezünket simogatja vagy a torkunkat fojtogatja?
Nati: *z *g*sz *l*t*b*n n*m *rt*k *nny*t v*rk*ny*r*l, m*nt m**t* "...
Várkonyi Andreára testőrök vigyáznak
Nati: H*ly*k *s v*gy*nk, m*rt m*r r*g *l k*ll*tt v*ln* z*v*rn* *k*t!...
Ismét meghosszabbította a kormány a járványügyi készültséget
Nati: R*m*lj*k * t*szt*t*t*zb* v*gz*k, m*g *tt s*m t*dn*k m*gsz*b*d*ln...
Jön az egyházi lakásügynökség
Nati: j*sk*01, m*ndt*m m*r, *zt *rt*k, *lm*h*tsz! R*ssz*nd*l*t*, j*ll...
Illés Károly szerint a kormány jogosan vette el a szombathelyi emberek pénzét