NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

360 ezer hektár termőföldet akar privatizálni a kormány, az LMP tiltakozik

Reggel traktorral mentek a Parlamenthez, most 12 helyen tartanak félpályás útlezárást, este tüntetnek a Kossuth téren. Szombathelyen sajtót tájékoztattak.

Meg is van a mai akcióink első véráldozata - ezzel érkezett a szombathelyi sajtótájékoztató helyszínére Horváth Zoltán, az LMP Vas megyei szervezetének elnökségi tagja, volt városi képviselő. A kormány földprivatizációs tervei elleni tiltakozásul ma reggel lezárták az Országház mindkét bejáratát. Sallai R. Benedek traktorral érkezett, őt a rendőrök igazoltatták, és szabálysértési eljárást indítottak ellene, mert megsértette a térre érvényes súlykorlátozást.

12 helyszínen félpályás útlezárást is tartanak

Horváth elmondta, a mai nap a tiltakozásokról szól, az ország több városában egy időben tartanak sajtótájékoztatót, és 12 helyszínen félpályás útlezárással is demonstrálnak. Ez utóbbihoz az összes ellenzéki parlamenti párt és parlamenten kívüli pártok is csatlakoztak, köztük például az Élőlánc.

fotó: Vágvölgyi Bálint

A tiltakozás oka pedig az, hogy a kormány privatizálni akarja az állami tulajdonú földeket. Horváth Zoltán felidézte, hogy 2011-ben osztották újra, nagy felháborodást kiváltva az állami tulajdonú földbérleteket, ezeket

a haverok

kapták. 2013-ban aztán elfogadták az új földtörvényt, amely a nagybirtokos rendszer bebetonozását jelenti.

Most ezt akarják lezárni, mégpedig a teljes privatizációval - mondta. Ma Magyarországon 1,7-1,8 millió hektár van állami tulajdonban, de ezek nagy része erdő, illetve a nemzeti parkokban lévő terület. 381 ezer hektár a termőföld, és ezt akarják most privatizálni. Mivel az értékesítés nyilvános lesz, és licitálni kell, ezért a nagybirtokosok vannak előnyben, a kisgazdaságok és az önkormányzatok hátrányba kerülnek.

Az LMP ezzel szemben az önkormányzatokat és kisgazdaságokat juttatná földhöz, 10 évre szóló programjukkal 150 ezer új munkahelyet is teremtenének. Horváth Zoltán kijelentette, az utolsó pillanatban vagyunk, ezért szervezte meg egész napos tiltakozó akcióját az LMP, és várják is csatlakozókat a demonstrációkhoz és az esti, Kossuth térre szervezett tüntetésre.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

busman: M**t*n * k*z*t*k *d*tt*k, *gysz*r*bb *s *lcs*bb b*szj*r*t*k*t pr...
Most vagy soha? - Ismét mozgásban a Szombathely-Oberwart vasút ügye
busman: K*v*tk*z* sz*nt: *lt*k*z*s.... Tr*llk*dn* j*, m*g d*gr*d*ln* * k...
Megkérdeztük a szombathelyi képviselőket, hogy megkapták-e már a védőoltást
kovacsg: Sz*v*s*n h*ll*n*k * n*gy*pj* *l*t*r*l....
Dobrev Klára: Az első számú ambícióm az, hogy 2022-ben győzzük le a Fideszt
miki1950 : P*rsz* h*gy *z *r*sz*k n*m *sm*r*k *l. M*rt h* m*gt*nn*k (b*rm*l...
Találat ért több kőolajfinomítót Szíriában, halottak is vannak
miki1950 : H* *rt*lm*s*n *rt*l v*ln*, *kk*r *rt*n*m *s, h*gy m*t *k*rt*l k*...
Dobrev Klára: Az első számú ambícióm az, hogy 2022-ben győzzük le a Fideszt