NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Tényrendőrség - Tényleg 54 évesen halt meg a futópad feltalálója, miközben a Winston-cigaretta gyártója 102 évig élt?

Bizonyára ön is találkozott ezzel a közösségi oldalakon keringő testmozgásellenes bejegyzéssel. Megnéztük az igazságtartalmát.

Bizonyára ön is találkozott ezzel a közösségi oldalakon keringő testmozgásellenes bejegyzéssel. Megnéztük az igazságtartalmát.

2016-ban az Oxford-szótár a „post-truth”, azaz a „posztigazság” szót választotta az év szavának . A „post” itt nem az internetes bejegyzésre, hanem a valami utáni állapotra vonatkozik.

A szótár készítői főként a politikai jelenségek (Brexit, Donald Trump stb.) leírására hivatkoztak az igencsak divatba jött kifejezés értelmezésénél, de a jelentéstartalma ennél sokkal általánosabb.

Leegyszerűsítve arról van szó, hogy a közvéleményre egyre kevésbé hatnak a tények és az igazságok, a tömegek a döntéseiket érzelmeikre és hitükre alapozzák.

Ezt felfedezve és erre alapozva megváltozott a politikai kommunikációnak és magának a sajtónak a működése.

A post-truth elsődleges terepe és legnagyobb táptalaja a közösségi média, ahol az ellenőrizetlen információk szabadon áramolhatnak; ráadásul a szakemberek szerint az algoritmusok kis is szolgálják az emberek érzelmeit, a szokatlanságokra és rejtett összefüggések feltárására való vágyódását.

Bizonyára nem kevés olyan Nyugat-olvasó van, aki kapásból, már a cím alapján kiszűri, hogy álhírről van szó. Azonban néhány Facebook bejegyzés alaposan feladhatja a leckét.

Itt van például az alábbi szöveg, amely az utóbbi hetekben fáradhatatlanul köröz a Facebookon, és láthatóan nagy népszerűségben örvend.

Talán ön is találkozott vele:

 • A futópad feltalálója 54 éves korában elhunyt.
 • A torna feltalálója 57 éves korában hunyt el.
 • A testépítés világbajnoka 41 éves korában elhunyt.
 • 60 évesen hunyt el a világ legjobb futballistája, Maradona.
 • James Fuller Fixx nevéhez fűződik, hogy a futás népszerűsítésével segítette az amerikai fitnesz forradalom elindítását. 52 éves korában kocogás közben szívinfarktusban halt meg.
 • DE

 • A Nutella márka feltalálója 88 éves korában elhunyt
 • A Winston cigarettagyártó 102 éves korában elhunyt
 • Az ópium feltalálója 116 éves korában földrengésben halt meg
 • A Hennessey Liquor feltalálója 98 éves korában elhunyt.
 • Hogyan állapították meg az orvosok, hogy a testmozgás hosszabbá teszi az életet?
 • A nyúl mindig fel-le ugrik, de csak 2 évet él, a teknős pedig, aki egyáltalán nem sportol, 400 évet él. Tehát pihenjen, pihenjen, és ÉLVEZD AZ ÉLETET!

  Nézzük meg a kijelentések igazságtartalmát:

  A futópad feltalálója 54 éves korában elhunyt.

  A futópad mai formája egy William Edward nevű amerikai mérnökhöz fűződik, aki 97 évet élt. (1915 -2012).

  A torna feltalálója 57 éves korában hunyt el.

  Ennek így önmagában nem sok értelme van. A torna az ókori görögöknél afféle nemzeti sport volt, nem lehet „feltaláló”-ról beszélni, annál is inkább, mert már korábban már Kínában, Indiában és máshol is volt valami hasonló.

  A testépítés világbajnoka 41 éves korában elhunyt.

  Ki? Mikor? Milyen világbajnokság? Értelmezhetetlen.

  60 évesen hunyt el a világ legjobb futballistája, Maradona.

  Diego Maradona valóban 60 évesen hunyt el, és valóban a világ egyik legjobb futballistája volt. De hogy élete a mozgásról és az egészségtudatos életről szólt, arról nem vagyunk meggyőződve. Merthogy a nyolcvanas évek közepétől két évtizedig kokainfüggő volt, majd súlyos alkoholgondjai voltak. Emellett beteges elhízással is küzdött, volt, hogy a 165 centiméteres egykori csodacsatár 130 kilót nyomott.

  James Fuller Fixx nevéhez fűződik, hogy a futás népszerűsítésével segítette az amerikai fitnesz forradalom elindítását. 52 éves korában kocogás közben szívinfarktusban halt meg.

  Ez így igaz, de csak az érem egyik oldala. A másik az, hogy Fuller 35 éves korában kezdett futni, amikor 97 kilogramm volt és naponta két csomag cigarettát szívott el. Egy évtizeddel később már csak 70 kiló volt és leszokott a dohányzásról, de a korábbi életmódja mindenképpen befolyásolta korai halálát. Legalább ennyire fontos, hogy a boncolásnál kiderült: Fullernek súlyos érszűkülete volt több szívkoronaérben, ami minden bizonnyal örökletes betegség volt: édesapja 43 éves korában halt meg ugyancsak szívinfarktusban.

  A Nutella márka feltalálója 88 éves korában elhunyt

  Pietro Ferrero, a Ferrero cég alapítója 51 évet élt (1898–1949). A Nutellát mai formájában fia, Michele Ferrero dobta piacra, aki valójában 90 évet élt (1925 –2015). Ő volt Olaszország leggazdagabb embere, de nem vagyunk biztosak benne, hogy annak köszönhette a hosszú életét, hogy sok Nutellát evett.

  A Winston cigarettagyártó 102 éves korában elhunyt

  A Winston cigaretta egy észak-karolinai városról kapta a nevét, ahol annak idején R. J. Reynolds elindította a dohánygyárát. Reynolds sikeres és nagyon gazdag üzletember volt: 68 évesen halt meg hasnyálmirigy-rákban 1918-ban.

  Az ópium feltalálója 116 éves korában földrengésben halt meg.

  Ki? Mikor? Milyen földrengés? Ennek így megint semmi értelme nincs. Fogalmunk nincs, hogy ki találta ki, hogy a mák tudatmódosításra is használható, de az biztos, hogy a Földközi-tenger medencéjében már több ezer évvel ezelőtt éltek ezzel a lehetőséggel az itt lakók.

  A Hennessey Liquor feltalálója 98 éves korában elhunyt.

  A Hennessy-konyakokat gyártó céget, egy ír katonatiszt indította el Franciaországban, ahova vallási okok miatt települt át. Richard Hennessy 76 évet élt (1724-1800).

  Hozzászólások (5)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  miki1950 : * k*mm*nt *r*sn*k -*rt*lm*z*sn*k *z*k * h**ny*ss*g**, h*gy p*nt*...
  “Tiborcz Istvánnak üzenem, hogy európai közös elfogatóparancs van érvényben”
  Latyak: +1...
  Semjén Zsolt attól tart, hogy a gyerekeink már nem fognak vadászni
  polgartars: T*th Cs*b* *gy**r* m*gl*h*t*s*n s*k *n*rg**t f*rd*t*tt. *n cs*d...
  Így utólag már érthető: a NER luxusrepülője idén legtöbbször Orbán Ráhelék új lakhelyére, Marbellára repült
  miki1950 : P*nt*s*n. J* m*gj*gyz*s, m*rt *g*z. Cs*k b*j, h*gy n*m m*nd*nk* ...
  Így utólag már érthető: a NER luxusrepülője idén legtöbbször Orbán Ráhelék új lakhelyére, Marbellára repült
  steinamanger: Zs*lt*, *z * h*bb*gy*lk*l*sz*s*d *ly*n, m*nt *m*ly*n t* m*g*d *s...
  Semjén Zsolt attól tart, hogy a gyerekeink már nem fognak vadászni