NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Helyek

Tündérmeséből itt felejtett templomocska Csempeszkopácson

Az XIII. századi templom falán kedves, kopott festmények, és furcsa bűntény a karzaton...
fotó: Mészáros D. Zsolt

A csempeszkopácsi templom elődje a Krisztus utáni második-harmadik század környékén épült. Az 1968-as restaurálások során ebből az időszakból származó síremléktöredékeket találtak.

fotó: Koszorús Veronika

A ma látható román kori templom a XIII. században épült, ezt erősítette meg a 2002-ben végzett falkutatás és restaurálás is. Az épület egy mesterséges dombon áll, a tégláit helyben égették, de római köveket is felhasználtak az építéséhez.

fotó: Koszorús Veronika

A harangtorony később épült – az ikerablakos tornyot a templomi karzat kialakításával egy időben nyitották össze az épülettel. 1342-ben már említik, hogy a templom Szent Mihály Arkangyal tiszteletére van felszentelve.

fotó: Koszorús Veronika

Csempeszháza és Kopács az 1273-as évben kerülnek először említésre, Kun László király egyik oklevelében. A mohácsi vész után a két falu evangélikus hitre tért át, 1526-tól 1653-ig evangélikus templomként működött.

fotó: Koszorús Veronika

Az épület falfestményei nyolc ciklusban készültek – a legelső ciklusból maradt fent a bűnbeesést ábrázoló freskó és egy apostolsor. A növényi ábrázolások és rozetták szintén korai festmények. Az ötödik – reneszánsz – ciklusból fennmaradt festmény a boltív geometrikus díszítménye. Jelenleg a hetedik festési ciklus restaurált festményeit láthatjuk.

fotó: Koszorús Veronika

A karzat északi falán Dorfmeister István rokokó Szentháromság festménye látható. A képet 2009 decemberében ellopták, a zsennyei alkotóház művészei készítettek egy másolatot róla. Két évvel később karácsonykor az elkövető visszahozta az eredeti festményt, ami újra a templom falát díszíti.

A galériához kattintson a képekre!
fotó: Koszorús Veronika

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Szup: *z *gy k*cs*t p*r*n**d v*l*m*ny. T*d*d k*k k*rm*ny*zn*k m*st Sp*...
Orbán Ráhel és családja Spanyolországba költözött – Hogy is van ez?
miki1950 : *m*gy m*g *zl*s*k *s p*f*n*k k*l*nb*z*k. ...
Újabb tekintélyes nemzetközi díjjal jutalmazták Karikó Katalint
miki1950 : T* b*lf*k v*gy! *n *gy*tl*n h*rd*t*st s*m l*t*k, m*rt n*m *k*r*...
Újabb tekintélyes nemzetközi díjjal jutalmazták Karikó Katalint
miki1950 : N*m h*nn*m, h*gy n*k*d h**ny*zn* *gy *ly*n , pr*t*k*ll*l t*l*t*z...
A jelek szerint ma tartják Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea esküvőjét
halfarkas: P*nt*s, h*ly*s m*gl*t*s!...
Orbán Viktor belengette, hogy jövőre visszaáll a teljes 13. havi nyugdíj