NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Galéria

Temetői séta híres emberek és macskák közt

Tettünk egy sétát a Szent Márton úti és a Jáki úti temetőben. Borostyánnal benőtt sírok, műemlékek, híres emberek nyughelyei és kóbor macskák közt jártunk.

A Szent Márton úti temető az egyik legrégebbi, a mai napig is üzemelő sírkert Európában. Még a november elsejei nagy tumultus előtt jártunk ott, amikor épp pucolták a síremlékeket a borostyántól. Pedig pont ettől a növénytől lesz olyan meseszerű a közeg.

[gallery="9321" picture="220462" title=" Borostyánnal benőtt sírok a Szent Márton úti temetőben"]

Kicsit úgy érezni, mintha egy elvarázsolt kastély hátsó kertjében járnánk, sokfelé szépen és aprólékosan megmunkált sírkövek, szobrok emelik egyfajta szabadtéri múzeummá a sírkertet.

Szent Márton úti temető
fotó: Garai Antal Atom

A temetőben számos híres ember nyugszik, itt van például Pálos Károly, vagy a Hudetz család, akik részt vettek a Szentháromság szobor faragásában. Itt van eltemetve a Hübner család is, akik tégláiból épült Szombathely nagy része. Miközben sétáltunk lépten-nyomon macskákba botlottunk, hiszen van pár cicus, aki itt húzta meg magát, dorombolnak, nyávognak, s a távolban egy néni táskájából előkerül egy kis felvágott is, egyből sietnek oda.

[gallery="9321" picture="220466" title=" Rövid sétánkra ez a macska kísért el minket"]

A Jáki úti temető, az Újtemető teljesen más, a Szent Mártoni hangulatot nem idézi, itt látszik, hogy egy aktív, napjainkban is használt temetkezési helyről van szó, a bejáratnál már készültek a november elsejére, virágok, koszorúk és mécsesek gazdag kínálatával.

Jáki úti temető bejáratnál
fotó: Garai Antal Atom

Ebben a temetőben is találni több ismerős nevet a sírköveken, itt nyugszik például Gazdag Erzsi, Welther Károly, Éhen Gyula, Dr. Smidt Lajos és Finta Sándor. A temetőben már sok helyen mécsesek világítottak kedd délután, sokan el akarják kerülni a szokásos dugót, tömeget, ami elsején a temetők körül van.

Sokan tettek-vettek vagy csak látogattak el a Jáki úti temetőbe már a hét elején is
fotó: Garai Antal Atom

Itt is akadt egy macsek, amely egy sír széléről kelt fel ásítozva és battyogott oda hozzánk a kijárat közelében, majd amikor feltűnt, hogy nincs nálunk semmi ennivaló távozott is sebtiben két dörgölőzés után.

Temetői macsek
fotó: Garai Antal Atom

Kapcsolódó

2012.11.01. 12:09

Jáki úti temető, nyitva tartás: megszólal a biztonsági őr (frissítve)

/ életmód 2 hsz. /
Olvasónk felháborodott: már este fél 7-kor bezárták az oldalkapukat. Megkerestük a biztonsági őrt is, aki kissé más megvilágításba helyezte a történteket.

2012.10.29. 11:35

Ahová illetlenség koszorút vinni

/ kultúra gal. 2 kapcs. /
Mindjárt a bejáratnál megcsodáljuk Pick Dávid kereskedő fekete gránit sírkövét, amit annak idején egyenesen Bécsből hozattak. Séta a szombathelyi zsidó temetőben.

2011.11.01. 07:43

Ki nyugszik itt? - Híres szombathelyiek sírjai

/ közélet /
Minden-szentek voltak? Vagy csak halottak? Neves szombathelyiek nyughelyeit kerestük fel. Tudják, hol nyugszik Pável Ágoston vagy Éhen Gyula? És Weöres Sándor?

Hozzászólások (7)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

jokkmokk: Ny*lv*n * B v*lt*z*t j*tsz*k cs*k...
Új tulajdonosa lesz a Haladás futballcsapatnak, Homlok Zsolt a kapuk előtt
polgartars: N*m *rb*n * b*t*g, h*n*m *z*k, *k*k h*szn*k n*k*. *nn*k * b*r*h...
Hadházy: Orbán szülőfalujába a kisvasút mellé 1,5 milliárdért építenek hatalmas hidat
kertecske: *s m*t v*sz*t*tt * v*r*s,l*k*s**n*k *l*tm*n*s*g*b*n, *z *mb*r*k ...
Porfogónak akarja használni a Falco gyár az idén megvásárolt Kolozsvár utcai sporttelepet
kertecske: *z m*g*nt *gy sz*p m*s*. N*m *s t*d*m, h*gy m*r* j*, h*sz*n h*ss...
Porfogónak akarja használni a Falco gyár az idén megvásárolt Kolozsvár utcai sporttelepet
Mammamia: H* *z *v*t *lv*nn*k *kk*r m*g n*gy*n s*k *mb*r*t *l k*ll*n* v*nn...
Elvenné Lendvai Ildikó nyugdíját a Mi Hazánk