NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Jelentem

Csepregen letarolták a temető melletti fasort

Valóban szomorú így a látvány. Megkérdeztük az okokról a polgármestert.

Egy Csepregről elszármazott olvasónk a napokban járt a városban és mint mondja, „felháborító környezetpusztításnak volt szemtanúja” . A temetőnél ugyanis rövid idő alatt, szerinte körülbelül 50 ereje teljében lévő fát kivágtak. Azt mondja, lesújtó a látvány, teljesen kopár lett a tér és erről fotókat is csatolt.

„A Google felvételein látható a gyönyörű zöldülő ligetes parkoló, aminek nyoma veszett a fakivágásnak köszönhetően. A legkevesebb, hogy oda az árnyékot adó fa, és azt sem kell mondanom egy-egy fa mennyit tesz a tiszta levegőért. Nem csak itt, de a temető túlsó felén is tarba vágták a kerítés mellett sorakozó fákat. Ilyen nagyfokú természet irtásra adhatnak ki engedélyt a hatóságok?” – tette fel a kérdést.

Volt fa, nincs fa.
fotó: Olvasó

Mielőtt azonban farkast kiáltottunk volna, felkerestük Horváth Zoltán polgármestert, aki elmondta, hogy szó sincs környezetpusztításról, és nem is egy egyedi történetről van szó. Ahogy ugyanis az ország több pontján, úgy Csepregen is megtámadta a fákat egy betegség, ami miatt nemcsak a fenyők, hanem a tuják is elszáradnak és ezeken a fákon is látszottak már ezek a jelek.

Már az előző polgármester idején is történtek hasonlók, a sportpálya körüli fenyők már korábban megsínylették ezt a betegséget. Most pedig a temetőnél lévő fákat érte el, melyek között valóban voltak még egészségesebbek, de előbb-utóbb ezekre is átterjedt volna.

A történet azonban nem ennyi, a temető körüli fák ugyanis állítólag sok fejfájást okoztak a helyieknek, akik közül többen már évek óta kérték, hogy vágják ki őket. A fenyők rálógtak a sírokra és az ott parkoló autókra, rengeteg levelet hullattak, illetve csöpögött róluk a gyanta is.

Saját erőből oldották meg

A polgármester elmondta: a fák kivágását saját erőből oldották meg, így jelentős pénzt tudtak vele megspórolni, és a munkálatok részben kapcsolódnak a temetőparkoló rendezéséhez is, amelyre egyelőre nincs elegendő pénzük.

fotó: Olvasó

A kivágott fákat egyébként tűzifaként kiosztják majd a rászoruló csepregiek között.

Nem egyedi eset

Ezzel a problémával már lapunk is foglalkozott,

01.20. 18:55

Siralmas állapotban vannak a Kőszeg és Velem környéki fenyőerdők

/ helyek 6 hsz. 2 kapcs. /
Ha valaki kételkedik a klímaváltozásban, nézzen körül a Vas megyei hegyekben.
ugyanis valóban siralmas állapotban vannak a Kőszeg és Velem környéki fenyőerdők. Napjaink lucpusztulása minden eddigit felülmúl, az elmúlt években hatalmas egybefüggő területeken kezdtek el barnulni és pusztulni az Alpokalján az örökzöldek. Ennek oka pedig a klímaváltozás.

Pusztuló fenyőerdő a Vas megyei Csepreg közelében.
fotó: Józing Antal

A probléma leegyszerűsítve az, hogy egyre szárazabb az idő, kevesebb a csapadék, ez legyengíti a fákat, amelyek kevesebb gyantát tudnak termelni az őket károsító szúk ellen.

Hozzászólások (10)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

anatra: *z *gy f*k* n*ws l*v*g. ...
Szijjártó Péter: Globális fake news-kampány zajlik Magyarország ellen
lights: *nn*k s*mm* k*z* * h*s*gr**d*h*z, (*s * m*l*gh*z). *sz*nt* *gy*...
Edzés közben rosszul lett és elhunyt hétfőn este egy fiatal zalai focista – Frissítve
Pizsi: N*gy*n *r*lt*tt m*r *z... n*m l*h*tn* s*m*n l*p*tt*nn* * t*m*r*...
A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
nertars: *gy *kk*r* v*r*sb*n, h*h*. L*ny*g * l*p*s, n*p*, *k*r *r*nk*nt*...
Új, multifunkcionális sportcsarnok épülhet Körmenden
edmond: P*l*t*k** m*rk*t*ng. H* b*j*n n*k*, *l*rh*t *ly*n sz*ntr*, m*nt ...
Oltatlansági igazolványt hirdetett Gődény György