NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Tegnaptól teljesen más az indiai nők profilképe a Facebookon

Egy kis kék pajzs, meg néhány filter védi őket.

A Facebook megalkotásakor Mark Zuckerbergnek valószínűleg át sem futott az agyán, hogy néhány év múlva Indiában is milliók fogják használni az oldalt. Pedig ma már így van, és ez a legmeghökkentőbb problémákat vetette fel nemrégiben. Például azt, hogy az emberek nekiállták lopkodni a nők profilképeit, emiatt egyre kevesebben mernek magukról képeket feltölteni a szájtra.

Ha belegondolunk, az online élet gyönyörűen tükrözi, hogy milyen az adott társadalom offline élete

- mondta Aarati Somon, a Facebook egyik termékmenedzsere a Refinery29 -nek.

Az indiai nőknek hatalmas probléma a biztonságuk megőrzése, és ez megjelenik online is.

Rengeteg oka van annak, hogy néhányan ellopják a nők képeit, hogy később a sajátjukként töltség fel a netre. Az egyik ok simán az lehet, hogy nem értik az internet szabályait, de vannak, akik szándékosan csinálják

- mondta Somon.

Nem számít, hogy miért történik, a lényeg az, hogy hogyan érzik magukat a nők, ha ellopják a képeiket, és hogy hogyan ragál az indiai társadalom erre

.

Ilyen lesz az a profil, amit a kis kék pajzs véd
fotó: refinery29

A Facebook viszont előrántott két funkciót, amivel megvédhetik magukat a nők online. Az egyik az úgynevezett profile picture guard , ami egy kis kék pajzsot ad a profilkép alá. Ennek több haszna is van; nem engedi, hogy valaki letöltse, vagy tovább küldje a képet, és androidon még a képernyőmentés funkciót is blokkolja. Azt viszont nem akadályozza meg, hogy valaki egy kamerával lefényképezze a képernyőt.

Erre is kitaláltak valamit a fejesek, hat fajta védőfilter közül is választhatnak az indiai nők. A filterek formáit a tradicionális indiai textilminták ihlették, és eddig meglepően hatásosnak bizonyulnak. Az első felmérések szerint 75 százalékkal kisebb az esély arra, hogy lenyúlják azokat a profilképeket, amiket megspékeltek egy ilyen mintával.

Azt viszont még nem tudni, hogy a nagy közönség hogy fog reagálni az újításokra, de Somon elmondta, hogy megkönnyebbülés ült ki az arcára azoknak a nőknek, akik kipróbálták a funkciót.

Ezen a profilon pedig már filter is van
fotó: refinery29

És hogy miért ilyen fontos a Facebooknak, hogy mindenkinek a saját képe szerepeljen a profilján? A közösségépítés miatt. Somon beszélt egy olyan nővel is, aki egy kiskutya képét állította be profilképnek az oldalon, mert félt feltenni a saját magáról készült fotót. Ennek meg az lett a következménye, hogy az ismerősei nem találták meg, úgyhogy nem is tudta rendesen használni az oldalt.

A profilképvédő-funkció egyelőre csak Indiában használható, hiszen ott a legégetőbb probléma az arcképlopás. A fejesek viszont nem tartják elképzelhetetlennek, hogy később több országban is elérhetővé tegyék a védelmet, főleg olyan helyeken, ahol valami haszna is lenne neki.

(via Refinery29 )

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : H*t *z * k*m*x*l*s n*m s*k*r*d*tt t*l j*r* - l*g*l*bb*s *z *ls* ...
Kimaxoljuk a havat, ki tudja, mikor látunk legközelebb?
miki1950 : L*sd *l*tt*m *z *j*bb b*rk* p*ld*j*t. ...
Fekete-Győr András futóversenyre hívta ki Németh Szilárdot és Budai Gyulát
miki1950 : T*rm*sz*t*s*n n*m sz*b*d l*n*zn* s*m * k*n**, s*m *z *r*sz *rv*s...
Virológus a kínai vakcináról: olyan, mint a fekete-fehér televízió
lolka: N*m *s t*dt*m, h*gy t*g*z*d*nk, d* l*gy*n. (t*d*m n*t *t*k*tt, s...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
butamami: *l*lv*st*m. *l*r*l*m n*k*d, h*gy s*mm*t n*m *k*lt*m b*l*l*. F*ls...
Kásler kiadta a vörös kódot