NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Kedves civil, így küzdj meg a természet erőivel! Oktatott a Katasztrófavédelem

December közepéig 33 vasi település 400 önkéntesét készítik fel arra, hogy hó-, vagy árvízhelyzetben önállóan is megkezdhessék a védekezési, kárelhárítási feladatokat.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság november 5-től december 15-ig 33 településen, mintegy 400, civil szervezetbe tömörült önkéntesnek szervez felkészítést, hogy akár hó- vagy árvízhelyzetben önállóan is meg tudják kezdeni a védekezési, kárelhárítási feladatokat a katasztrófavédelmi erők kiérkezéséig. A felkészítés célja, hogy az állampolgárok helyismeretük mellé olyan ismereteket is szerezzenek, amelyek birtokában részt tudnak venni településük elsődleges mentési munkálataiban.

A civil erő is erő, még akkor is, ha néha lepihen
fotó: Garai Antal Atom

Elsajátítják például, hogyan kell homokzsákot tölteni, védművet magasítani, megtámasztást építeni. Felkészülnek, hogy lakóközösségük tagjait milyen módon tudják támogatni, akár egy esetleges kitelepítésben, túlélőcsomag összeállításban, vagy egyáltalán a helyes magatartási formák követésében, és a pánikhelyzet elkerülésének technikáiban. Az igazgatóság a jövőben a megye minden településén tart felkészítést civil szervezeteknek, amelyek ezáltal képesek lesznek azonnal és önállóan megkezdeni a kárelhárítást. Az előzetes egyeztetéseknek megfelelően önkéntes tűzoltó egyesületek, polgárőr egyesületek, karitatív szervezetek, sportegyesületek, településszépítő egyesületek és a települési polgári védelmi szervezetek tagjai vállalták a részvételt.

További célkitűzés, hogy ezek a csapatok a hivatásos erők számára is megfelelő támogatást tudjanak adni, és közösen, partnerként láthassák el a veszély-elhárítás embert próbáló feladatait. Különösen fontos ez olyan falvakban, városokban, ahol a terepi adottságok rendkívül kedvezőek a villámárvizek kialakulásának, amelyek akár percek, vagy néhány óra alatt jelentős károkat okozhatnak a természetes és épített környezetben.

A felkészítések az idei évben Vas megye 33 villámárvíz által leginkább veszélyeztetett településén lesznek megtartva, így például Kőszeg, Őriszentpéter, Szentgotthárd, Bozsok, Vasszentmihály, Gersekarát településeken. A civil életforma erejét mutatja, hogy megközelítőleg 400 önkéntes sajátítja el a védekezés első óráiban végrehajtandó települési feladatok ellátásához szükséges szakszerű ismeretanyagot.

Civileknek tart képzést a Katasztrófavédelem
fotó: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Az ismereteket természetesen a katasztrófavédelem szakembereinek útmutatásával, támogatásával szerzik meg. Ismertetik a települési szintű mentés és védekezés kapcsán jelentkező együttműködési feladatokat, amelyek alkalmasak akár más típusú káresemények felszámolásának megkezdésére is. Mindez azt szolgálja, hogy „a legkritikusabb első órában” egy a dolgát értő, szakismerettel felvértezett csapat tudja felvenni a harcot az elemekkel.

A felkészítéseken részt vesznek a közbiztonsági referensek is. Korábban elsajátított ismeretanyaguk ily módon kiegészül települési beavatkozási feladatokkal, melyek helyi szintű irányításra, a mentés és kárfelszámolás első óráiban végrehajtandó elsődleges feladatokra vonatkoznak. Ez a felkészítés kellő alapot nyújt ahhoz, hogy a település önvédelmi feladatainak ellátása érdekében megismerjék és rendszerezzék a helyben rendelkezésre álló humán és technikai kapacitásokat, illetve elsajátítsák a védekezési feladatok fontossági sorrendjét.

Az oktatáson résztvevő önkéntesek rendkívül fontos elemei lesznek a magyar katasztrófavédelem rendszerének - áll a Katasztrófavédelem közleményében.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

lolka: https://t*l*x.h*/b*lf*ld/2021/07/28/k*s*-l*j*s-r*k*cz*f*lv*-p*lg...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
joska01: P*rsz*,m*nd*nk* l*p,*k* d*lg*z*k…..cs*k * str*b*q n*m,*z *-h*d z...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
lolka: Pl*ssz *nf*: "2015-b*n, *bb*n *z *vb*n, *m*k*r *rb*n V*kt*r...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
lolka: https://h*.w*k*p*d**.*rg/w*k*/*l**s-%C3%BCgy https://www.*r*g...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
belabo: M* *z *z *m*zspr*f*l? *nn*l l*jj*bb m*r n*ncs, m*nt *m*k*r v*l*k...
Most Jakab Péter és Dobrev Klára van az élen az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek listáján