NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Kedves civil, így küzdj meg a természet erőivel! Oktatott a Katasztrófavédelem

December közepéig 33 vasi település 400 önkéntesét készítik fel arra, hogy hó-, vagy árvízhelyzetben önállóan is megkezdhessék a védekezési, kárelhárítási feladatokat.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság november 5-től december 15-ig 33 településen, mintegy 400, civil szervezetbe tömörült önkéntesnek szervez felkészítést, hogy akár hó- vagy árvízhelyzetben önállóan is meg tudják kezdeni a védekezési, kárelhárítási feladatokat a katasztrófavédelmi erők kiérkezéséig. A felkészítés célja, hogy az állampolgárok helyismeretük mellé olyan ismereteket is szerezzenek, amelyek birtokában részt tudnak venni településük elsődleges mentési munkálataiban.

A civil erő is erő, még akkor is, ha néha lepihen
fotó: Garai Antal Atom

Elsajátítják például, hogyan kell homokzsákot tölteni, védművet magasítani, megtámasztást építeni. Felkészülnek, hogy lakóközösségük tagjait milyen módon tudják támogatni, akár egy esetleges kitelepítésben, túlélőcsomag összeállításban, vagy egyáltalán a helyes magatartási formák követésében, és a pánikhelyzet elkerülésének technikáiban. Az igazgatóság a jövőben a megye minden településén tart felkészítést civil szervezeteknek, amelyek ezáltal képesek lesznek azonnal és önállóan megkezdeni a kárelhárítást. Az előzetes egyeztetéseknek megfelelően önkéntes tűzoltó egyesületek, polgárőr egyesületek, karitatív szervezetek, sportegyesületek, településszépítő egyesületek és a települési polgári védelmi szervezetek tagjai vállalták a részvételt.

További célkitűzés, hogy ezek a csapatok a hivatásos erők számára is megfelelő támogatást tudjanak adni, és közösen, partnerként láthassák el a veszély-elhárítás embert próbáló feladatait. Különösen fontos ez olyan falvakban, városokban, ahol a terepi adottságok rendkívül kedvezőek a villámárvizek kialakulásának, amelyek akár percek, vagy néhány óra alatt jelentős károkat okozhatnak a természetes és épített környezetben.

A felkészítések az idei évben Vas megye 33 villámárvíz által leginkább veszélyeztetett településén lesznek megtartva, így például Kőszeg, Őriszentpéter, Szentgotthárd, Bozsok, Vasszentmihály, Gersekarát településeken. A civil életforma erejét mutatja, hogy megközelítőleg 400 önkéntes sajátítja el a védekezés első óráiban végrehajtandó települési feladatok ellátásához szükséges szakszerű ismeretanyagot.

Civileknek tart képzést a Katasztrófavédelem
fotó: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Az ismereteket természetesen a katasztrófavédelem szakembereinek útmutatásával, támogatásával szerzik meg. Ismertetik a települési szintű mentés és védekezés kapcsán jelentkező együttműködési feladatokat, amelyek alkalmasak akár más típusú káresemények felszámolásának megkezdésére is. Mindez azt szolgálja, hogy „a legkritikusabb első órában” egy a dolgát értő, szakismerettel felvértezett csapat tudja felvenni a harcot az elemekkel.

A felkészítéseken részt vesznek a közbiztonsági referensek is. Korábban elsajátított ismeretanyaguk ily módon kiegészül települési beavatkozási feladatokkal, melyek helyi szintű irányításra, a mentés és kárfelszámolás első óráiban végrehajtandó elsődleges feladatokra vonatkoznak. Ez a felkészítés kellő alapot nyújt ahhoz, hogy a település önvédelmi feladatainak ellátása érdekében megismerjék és rendszerezzék a helyben rendelkezésre álló humán és technikai kapacitásokat, illetve elsajátítsák a védekezési feladatok fontossági sorrendjét.

Az oktatáson résztvevő önkéntesek rendkívül fontos elemei lesznek a magyar katasztrófavédelem rendszerének - áll a Katasztrófavédelem közleményében.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

SvjC21: N*k*m k*t f*gg*b*n l*v* r*nd*l*s*m v*n j*l*nl*g. * l*g*t*ls* *d*...
Kínából rendelne? Júliustól mindenképpen adót kell fizetnie utána
belabo: N* n*zz h*tr* :-)...
Megszületett a megállapodás: online is lehet szavazni az ellenzéki előválasztáson
Macoka: H*ll*tt*m *gysz*r "*n*k*ln*". *kk*r k*k*pcs*lt*m * r*d**...
Pápai Joci sürgősségire került poszt-Covid tünetekkel
Franko: *s k* * f@sz*m *z * k*kêny,h*gy *ly*n f*sz* k*s h*r l*tt b*l*l* ...
Kökény Attila: „Nem szeretem az oltásellenes megjegyzéseket”
iszek: P*t*ns: cs*l*kv*k*p*s, j*m*d*. * h*rm*d*k j*l*nt*s: n*mz*k*p*s,...
528 millió forintért hirdette meg az állam a volt balatonberényi gyermeküdülőt