NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A tömeges migrációra hivatkozva a kormány elveszi a településrendezési jogokat az önkormányzatoktól

Szombathely éppen most szigorított, hogy megakadályozza a családi házas tálzsúfoltságot. Ezt a szigorítást is eltörölhetik.

"Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet esetén a Kormány rendeletben meghatározhatja az érintett építési övezet és építési telek vonatkozásában a településrendezési és építési követelményeket. A területileg érintett települési önkormányzat – a fővárosban a fővárosi vagy a kerületi önkormányzat – hatályban lévő településterveinek a Kormány rendeletében meghatározott szabályokkal ellentétes szabályai nem alkalmazhatóak."

A fenti idézet annak a törvényjavaslatnak a részlete, amit szerda késő este nyújtott be az országgyűlésnek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes .

A törvényjavaslat lényegében azt tenné lehetővé a kormányzat számára, hogy az önkormányzat akaratával szembe menve átminősítsen területeket, akár zöldterületeken is beruházásokat valósíthasson meg . Illetve megvonná azt a jogot az önkormányzatoktól, hogy saját területükön meghatározzák a rendezési tervet, és ezen belül az építési szabályokat .

Építkezési életkép a Minerva-lakótelepen
fotó: Kovács Dávid

A szombathelyi önkormányzat éppen most, pontosabban január végén hozott új szabályokat

02.26. 07:05

Két kocsihely egy lakáshoz és egyebek - Egy rendelet miatt másként kell majd építkezni Szombathelyen

/ gazdaság 11 hsz. /
A Vas Megyei Építész Kamarához fordultunk, hogy segítsenek értelmezni változásokat.
. Többek között meghatározták azt, hogy a jövőbeni építéseknél biztosítani kell lakásonként a két kocsi elhelyezését. Emellett a városban új lakóterületeket alakítottak ki , jellemzően tömbbelsőket feltárva; emellett a lakótelepeken új parkolók lettek kijelölve, előírások születtek a napelemparkokról és felülvizsgálták az utakat is.

Március elején a városvezetők egy sajtótájékoztatót tartottak

03.04. 15:40

Még tovább szigorodhatnak Szombathelyen az építési szabályok

/ tech 5 hsz. /
A városvezetők egy példán mutatták be, hogy milyen házak nem építhetők mától. De lehet, ezt a jogot is einstandolja az állam.
, ismertetve az éppen hatályba lépett szombathelyi szabályokat, hangsúlyozva, ezekkel fékezik, hogy a családi házak helyére többlakásos társasházakat építsenek . De azt is megtudtuk, hogy további szigorításokat terveznek, így például azt, hogy míg jelenleg a családi házas övezetekben egy lebontott lakás helyére hármat lehet építeni, addig ez a szám kettőre csökkenne .

Építkezések egy szombathelyi külvárosban (2020)
fotó: Tánczos Mhály

Ezt a lehetőséget veszi el az önkormányzatoktól Semjén Zsolt törvényjavaslata, a kormány akár el is törölheti az érvényes önkormányzati rendeleteket . Ehhez persze az kell, hogy az Országgyűlés megszavazza a módosítást, de nincs kétségünk afelől, hogy a Fidesznek meglesz ehhez a többsége .

Az is érdekes kérdés, hogy mi köze ennek a tömeges bevándorláshoz . A 2015-ös menekültválság, a határzár kiépítése és a vonatkozó jogszabályok szigorítása után már alig érkeztek hozzánk menekültek . A kormány folyamatosan meghosszabbítja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, annak ellenére, a válsághelyzet elrendelésének már régóta nincsenek meg a törvényi feltételei .

Ha életbe lép a törvénymódosítás, az még egy szög lesz az önkormányzatiság koporsójában, alig marad olyan terület, ahol az önkormányzati választásokon megválasztott tisztségviselők és képviselők önállóan dönthetnek majd .

Hozzászólások (36)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: m*g l*l* p*nz*s s*m l*nn* *l*g h*gy m*nd*nk*t m*nd*g t*szt*lg*ss...
Ezer alatt az új fertőzöttek száma
miki1950 : N*ncs m*s*, *rb*n t*v*bb h*ly*l. M*nt * L*b*r*l*s *nt*rn*c**n*l...
A magyar liberálisok egyötöde a liberalizmust elutasító Fideszre szavazna
elbandi: cs*m* t*n*lm*ny v*n, j*p*r*t *l *s l*h*t *lv*sn* * n*t*n, *h*l k...
Kötelezővé tenné a koronavírus elleni oltást egy javaslat
dredd bíró: B* *m ! M*g*nt n*tt * F*d*sz t*m*g*t*tts*g* 6 % -*t. * b*l*ld*...
A magyar liberálisok egyötöde a liberalizmust elutasító Fideszre szavazna
west: * f*d*sz*s l*b*r*l*s *z *ly*n m*nt * h*s*m*d* v*g*t*r**n*s. V*l*...
A magyar liberálisok egyötöde a liberalizmust elutasító Fideszre szavazna