NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Ne nyomkodd folyton a telefonodat, mert szomorú lesz a kutyád

Sok rémtörténetet hallhattunk és olvashattunk már a telefonfüggőséggel kapcsolatban. Ilyen például, hogy magányosak leszünk, ha túl sok időt töltünk a közösségi portálokon, és az egészségünkre sincs jó hatással, ugyanis púposak lehetünk miatta. Egy új kutatás szerint pedig nagy kihatással van a házi kedvenceinkre is és bizony ugyancsak negatív értelemben.

Egy olyan nemzet vagyunk, ami a mobiltelefonok megszállottja. Ha több időt szentelünk a mobilunknak, mint a kutyánknak, bizony nagy kárt teszünk az érzelmi kötődésünkben, ugyanis magányos lesz az eb és elszigetelve érzi majd magát. Ez pedig depresszióhoz és viselkedészavarhoz vezet

kezdte mondandóját a VetUK alapítója, Iain Booth.

Az állatorvos azt is elmondta, hogy ez inkább a kutyákat érinti nagy mértékben, ugyanis falkaállatok révén vezérként tekintenek gazdáikra. A macskák sokkal függetlenebbek, így őket kevésbé érinti érzékenyen gazdájuk telefonfüggősége, de azért természetesen rájuk is oda kell figyelni.

A kutyák társasági lények, falkaállatok. A kutyád számára te vagy a falkavezér, akiben mindenkinél jobban bízik. Te felügyeled élete minden egyes pillanatát: te döntesz mindenben, te eteted, te mondod meg, hogy hova mehet és hova nem. A kutyáknak folyamatosan kell a visszajelzés és az interakció. Örömet akar szerezni neked, egyszerűen ezt kódolta beléjük az evolúció

– indokolta.

fotó: Nyugat.hu

Ha nem tűnik fel, hogy csak ott ül melletted és vágyakozóan tekint rád a kedvenced, mert te éppen valaki rettentően érdekfeszítő és fontos képét vagy posztját bámulod, bizony baj van veled. Ha ezt heteken, hónapokon és éveken keresztül játszod, komoly viselkedésproblémákkal kell majd megküzdened.

Ez persze minden állatnál más és más következményekkel jár. Biztos akadnak olyan kedvencek, akik szépen türelmesen kivárják, amíg gazdájuk végez a fontos közösségi oldalas teendőivel és utána rettentően hálásak lesznek, hogy a sok könyörgés után végre rájuk is szentel egy kis időt. Viszont lesznek olyan állatok is, akiknél tényleg komoly gondok alakulhatnak ki – akár agresszivitás is. A kifejezetten sok törődést igénylőket pedig durván megviselheti a magányosság. Ha azt veszed észre, hogy hirtelen nem lesz étvágya, sokkal több időt tölt alvással, kerül vagy akár elbújik elöled és esetleg túlzottan nyalogatja vagy harapdálja a mancsait – hogy nyugtassa magát–, bizony depresszióval küzd.

fotó: Nyugat.hu

Ha pedig már megtörtént a baj, nehéz lesz visszafordítani a dolgokat. Ha kiabálni kezdesz vele, azt gondolhatja, hogy »Hát egy perce még egyáltalán nem érdekelt semmi, akkor most mégis miért kellene hallgatnom rád?« Ezek a kutyák könnyen eltávolodnak gazdáiktól, ami rettentően szomorú. Ha hagyod, hogy ez történjen, egyáltalán mi a francért akartál kutyát?

– tette fel a nagy kérdést.

Iain tanácsa rém egyszerű: tölts minél több időt kedvenceddel, hiszen nem lesz örökké melletted. Tanuld meg szépen zsebre tenni azt a fránya telefont, ha sétálni viszed a kutyádat vagy játszol vele.

Számomra olyan, amikor elviszed sétálni a kutyádat és közben a telefonodat nyomkodod, mint amikor elmész étterembe a pároddal és ahelyett, hogy beszélgetnétek, mindketten a mobilotokat bújjátok. Szörnyű és kínos ilyet látni. Ha ilyen fényben tűntetjük fel ezt a viselkedést, talán elérhetünk vele némi változást

– zárta mondandóját.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Nati: Tr*ll, l*gy*n *n*ll* v*l*m*ny*d, h* n*ncs d*g*lj *l, n* * v*r*s*...
Az ország egyik leggazdagabb embere vette meg a Savaria Szállót
Győri Miki: D* n*m t*dn*k! *s *r*gy*k! N*m k*ll *z *ly*n*kk*l f*gl*lk*zn*! *...
"Szombathelyi" gól a németek ellen
Nati: Sz*gy*llh*t* m*g*t * s*k f*d*sz*s v*r*s* k*pv*s*l*, h*gy n*m *ll...
Kié lesz a szombathelyi buszközlekedés?
Pistike39: H* t*nyl*g h*l*l*s b*t*g l*tt v*ln* * l*v*l*r*, n*m k*t*szk*d*k ...
Hadiállapot a Markusovszky kórházban: Mit követel egy katona a sűrgösségire siető betegtől?
Nati: L*gk*v*sb* * k*t*n* t*h*t r*l*!...
Hadiállapot a Markusovszky kórházban: Mit követel egy katona a sűrgösségire siető betegtől?