NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Télapó itt van, és híres festményekbe mászik bele

Ed Wheeler fotós bolondériája, hogy 25 éve fényképezi magát mikulásjelmezben, és a végeredményt klasszikus képekre montírozza rá.

Van, aki síelni megy, mások receptblogot írnak, Ed Wheeler pedig piros-fehérbe öltözik, szakállt ragaszt, lefotózza magát, és klasszikus festményekre hekkeli az így elkészült felvételeket. Pedig egyébként egy komoly fényképészről van szó, aki az elmúlt harminc évét azzal töltötte, hogy a leghisztisebb fotóalanyból is kihozza a legjobbat, mindig siető vállalatvezetőtől kezdve a türelmetlen óvodásig, de lövöldözött képeket három kilométer mélyen egy szénbányában, és helikopterről hatszáz méteres magasságban, összesen öt kontinens harmincöt országában.

De erről az úri muriról nem tud lemondani. Pedig eredetileg csak ügyfeleknek címzett poénos karácsonyi lapok alapanyagának szánta őket, sőt, klasszikus festmények remixeléséről még szó sem volt, Tálapó eleinte csupán sportautót vezetett, graffitizett, meg bowlingozni ment a képeken. Aztán rájött, hogy ebben több is van. És jöttek sorra az ilyen megfejtések:

Ed Wheeler másképpen szüli meg Vénuszt
fotó: Nyugat.hu

Ez ugye a reneszánsz műfaját űző itáliai Botticelli remekművének, a Vénusz születésé nek feldolgozása. Mutatjuk a többit is, de ezeket már olyan formában, hogy a kép közepén elhelyezkedő kis kék csúszkát az egérrel jobbra-balra húzva lehet összehasonlítani az előtte-utána állapotot. Hát lehet ennél szórakoztatóbban művelődni? Nem, nem lehet!

Ez itt például Vermeer A festőművészet című 1673-as festményének újragondolása:

before
after

Jan van Eyck flamand festő egyik leghíresebb, legszebben kimunkált, de egyben legijesztőbb képe volt az Arnolfini házaspár . De ha a kép közepén megragadjuk a csúszkát a kékjénél, és elhúzzuk a bal karunk irányába, máris előbukkan a fotós változata a nagyszakállúval:

before
after

Magritte Golconda című 1953-as alkotása is megkapta a maga utókezelését:

before
after

Ahogyan ez a Da Vinci-klasszikus is:

before
after

Edward Hopper amerikai realista festő átdolgozott képén a Mikulás már éppen éjszakai kimaradását tölti. Reméljük, azért sikeresen hazaért hajnalban Lappföldre, hahaha.

before
after

A fény és árnyék királyának, Caravaggiónak ez a klasszikus mesterműve sem kerülhette el a sorsát:

before
after

Ahogyan Winslow Homer Life Line -ja sem:

before
after

Na és mi a helyzet Delacroix híres, A Szabadság vezeti a népet című művével, ami máig az 1830-as francia forradalom egyik jelképe? Hát persze, hogy a cilinderes kispolgár helyére sikerült odavarázsolnia az ajándékosztogatót.

before
after

És az is kiderül, hogy Ádámot is ő teremtette:

before
after

Monet egyik impresszionista varázslatán pedig már karácsonyi izzósorokat aggat:

before
after

Wheeler mániájának eredménye is lett: szülővárosában, a Philadelphia Museum of Artban állították ki mikulásos képeit. És persze online is vásárolhatunk printeket - ami nem meglepő annak fényében, hogy emberünk egyébként nem fotósnak, hanem egy üzleti iskolában tanult. Aki a többi átdolgozott képét is végignézegetné, az kattintson ide !

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Katka: N* l*gy*nk m*r *nny*r* r*ssz*nd*l*t**k! *n *nk*bb * k*lt*r*t t*...
10 éve lett a Hemóból Weöres Sándor Színház
realista: M*rt *zt h*tt*m,h*gy v*gr* m*gv*l*s*l * t. *rsz*ggy*l*s* k*pv*s*...
Szombathely 150 millió forintot kap az EU-tól környezetvédelmi célokra
Katka: *gy j*n *d* k*dv*s N*gy*dr*, h*gy *zz*l k*zd*d * m*nd*nd*d; T*d*...
Szombathely 150 millió forintot kap az EU-tól környezetvédelmi célokra
nagyokos_kicsikinai: B*t*rf*l**n*k t*n*k. ...
Pánikra semmi ok! Eltüntették a csúnya fehér ajtót az Éva-malom oldaláról
kobuki: F*ll g*gy* *z *g*sz. M**ml*k, *rr* r*kn*k r* *gy f*h*r n*m f* *j...
Pánikra semmi ok! Eltüntették a csúnya fehér ajtót az Éva-malom oldaláról