NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Jelentem

Egy hivatalban a portás a legfőbb hatalom - Újabb történet a bürokráciáról

Nem is olyan könnyű elintézni egy közgyógyellátásos egészségügyi kúrát.

Olvasónk nemrég osztotta meg velünk

02.11. 19:08

Eladta a törött autóját, majd megbírságolták, hogy matrica nélkül száguldozott az M86-oson

/ jelentem 21 hsz. /
Olvasónk levele a hivatali bürokrácia működéséről is szól.
ismerőse történetét, aki autója eladása után került kellemetlen helyzetbe, és volt kénytelen végigjárni a hivatali bürokrácia labirintusait.

Most a közgyógyellátás, egészségpénztár, ingyenes ellátás témakörében merült el egy eset kapcsán.

Olvasónk levele

Adott az alaphelyzet: Tibor több betegségből szenved, illetve egy sérülésből kifolyólag korlátozott munkaképességű, gyógyszerei egy részét közgyógyellátásra kapja, közben dolgozik. Sérülése miatt évente kúrára szorul, ehhez azonban egyedi térítést kell kérnie, mivel a kúra nem krónikus betegségeihez kötődik.

A kúra ugyan NEAK-támogatott, a támogatás összege azonban nulla forint, mint sok más gyógyszer esetében, így költsége csaknem évi 50 000 forint. Műtétje után Tibor 3 éve az OEP-hez egyedi igénylést nyújtott be, erre meg is kapta a támogatást, a hivatal-kezelőorvos-háziorvos-hivatal hivatalos utat bejárva.

fotó: Bonyhádi Zoltán

A kérelmet idén az OEP helyett már a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz kellett elküldeni, ahonnan egy osztályvezető a járási kormányhivatal szociális osztályához irányította Tibort.

A kormányhivatal osztályvezetője elküldte a szombathelyi Hunyadi utcai hivatalba, ahol az ügyfelet arról tájékoztatták, hogy a közgyógyellátási keret emelése törvényi változás miatt már nem opció, kérjen egyedi gyógyszertámogatást. Aztán hozzátette, hogy a biztonság kedvéért azért adja oda a régi papírokat is.

Tibor befáradt az OEP helyi irodájába, ahol az eset átment burleszkbe. Miután egy ügyintéző hátra irányította, kit keressen, hátul a portás néni eldöntötte, hogy nem is az említett hölgy az illetékes, fölhívott valaki mást, akinek fogalma sem volt, mit kellene tenni.

A biztonság kedvéért szólt két másik ügyintézőnek, akik szintén nem tudták, ami annak fényében nem volt érthetetlen, hogy a portás néni két szót nem tudott úgy tovább mondani, ahogy Tibor mondta neki, pedig ő igyekezett egyszerűen fogalmazni.

Fél óra hiábavaló tolmácsolás után valaki végre szólt a NEAK helyi ügyintézőjének, aki végre lefáradt az ügyfélhez, és elmondta neki, hogy a NEAK központjában tévesen tájékoztatták illetéktelenségükről, bizonyára félreértették. Először mindenképpen kérje a közgyógyellátási keret emelését, mert a Kormányhivatalban elmondottak ellenére erre lehetősége van, míg az egyedi támogatást nem biztos, hogy a teljes összegre megkapja.

Végül a kormányhivatal osztályvezetője (úgy tűnik, itt is ezen a szinten kezdődik az ügyintézés) átvette az ügyet és segített megoldani a problémát. Miután Tibor még egyszer, újabb időpontot kérve meglátogatta kezelőorvosát, majd háziorvosát, aki Covid-elfoglaltságaira hivatkozva nem fogadta, de a következő héten kiadta a papírt, így a szorgalmasan dolgozó kisember előtt végre megnyílt az út az igényelt gyógyszertámogatás felé.

A kérdések hasonlóak, mint az előző ügyben

02.11. 19:08

Eladta a törött autóját, majd megbírságolták, hogy matrica nélkül száguldozott az M86-oson

/ jelentem 21 hsz. /
Olvasónk levele a hivatali bürokrácia működéséről is szól.
:

 • Mi végre fizetünk több ügyintézőt, akik az egyes ügymenetek megkavarásán kívül másra nem képesek?
 • Miért duzzasztották fel az állami szférát az elmúlt években, miközben az ide elrejtett embertömeg máshol akár termelő tevékenységet is végezhetne a „szolgáltató állam” akadályozása végett?
 • De legfőképpen: Miért nem sikerül a közszolgálati képzéseken megtanítani az ott tanulóknak legalább azt, hogy a "szolgáltató állam" kifejezés mit jelent?
 • A fentiek fényében furcsa, hogy Észtország az ezredfordulón 3 év alatt átállt a teljes digitális közszolgáltatásra. Hogy miképp jutottunk az EU korrupciós listájának élére, az kevésbé kérdéses.

  Hozzászólások (14)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  anatra: *z *gy f*k* n*ws l*v*g. ...
  Szijjártó Péter: Globális fake news-kampány zajlik Magyarország ellen
  lights: *nn*k s*mm* k*z* * h*s*gr**d*h*z, (*s * m*l*gh*z). *sz*nt* *gy*...
  Edzés közben rosszul lett és elhunyt hétfőn este egy fiatal zalai focista – Frissítve
  Pizsi: N*gy*n *r*lt*tt m*r *z... n*m l*h*tn* s*m*n l*p*tt*nn* * t*m*r*...
  A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
  nertars: *gy *kk*r* v*r*sb*n, h*h*. L*ny*g * l*p*s, n*p*, *k*r *r*nk*nt*...
  Új, multifunkcionális sportcsarnok épülhet Körmenden
  edmond: P*l*t*k** m*rk*t*ng. H* b*j*n n*k*, *l*rh*t *ly*n sz*ntr*, m*nt ...
  Oltatlansági igazolványt hirdetett Gődény György