NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hasznos

Tahó parkolás a zebra előtt. Nem csak büntetés jár érte, de életveszélyes is

Bizonyára önök között is sokan bosszankodtak már amiatt, hogy egy-egy forgalmasabb gyalogátkelőhely előtt a zebra ellenére sem olyan könnyű az átkelés.

Nemrég júniusban lapunk is közölt egy videó összeállítást a gyalogos átkelés buktatóiról Szombathelyen . Az, hogy sokan át sem engedik a gyalogosokat, vagy egyszerűen áthajtanak az orruk előtt, sokszor napi rutinnak számít, pedig rendkívül komoly következményei lehetnek a mutatványnak.

Persze itt jobb esetben az éber járókelő beláthatja az utat, esélye nyílik körültekintéssel megúszni egy csúnya gázolást, hiszen nem pusztán az autósok feladata elkerülni a baleseteket, többek között emiatt is festettek veszélyre figyelmeztető piktogramokat Szombathely kritikus helyzetű zebráihoz .

Na de mi van akkor, ha az átkelni szándékozóknak a forgalom biztonságos átláthatósága sem áll rendelkezésére? Szombathelyen is több olyan zebra található, mely párhuzamos parkolásra alkalmas, illetve kijelölt helyek után, vagy között található.

Zebra egy része szépen kitakarva. Már csak egészen közelről vennénk észre, ha egy kisgyermek kiugrana.
fotó: Mészáros D. Zsolt

Ezzel talán nem is lenne akkora probléma, amíg az autósok és a gyalogosok egyaránt szemmel követhetik a forgalmat. De sajnos egyre többször tapasztalható, hogy az autós közvetlenül a zebra elé parkol akár egész napra, vagy csak „-kiugrok egy pillanatra a kocsiból-„ felkiáltással, ezáltal ellehetetlenítve a körültekintő átkelést, élet és baleset veszélyes helyzetek egész sokaságát idézve elő.

játék neve: vedd észre a gyalogost. Sajnos azonban, rossz esetben senki sem lehet nyertes
fotó: Mészáros D. Zsolt

Az talán már magától értetődik, hogy még egy egészséges embernek is lutri az átkelés egy ilyen szituációban, addig az idősebb, vagy mozgásukban korlátozottabbaknak, és persze magasságuk miatt a gyerekeknek egyenesen orosz rulett lehet egy forgalmasabb szakaszon, és sajnos ebben az esetben a piktogramok sem képesek helyettesíteni a vizuális érzékelés hiányát.

Ez a távolság zebra előtt bizony elég karcsú.
fotó: Mészáros D. Zsolt

A KRESZ 40. § (5) szerint: "Tilos megállni: e) kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, valamint a gyalogosátkelőhely előtt személy gépkocsival, motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, kerékpárral és kézikocsival 5 méter, egyéb járművel 15 méter távolságon belül".

megfelelően belátható útszakasz mindkét fél számára
fotó: Mészáros D. Zsolt
Szépen szabadon hagyott zebra, sajnos, ez itt sem mindig van így
fotó: Mészáros D. Zsolt

Talán ez az öt méter se tűnik valami combos távolságnak, ám arra épp elég, hogy a gyalogos nagyobb távolságot láthasson be, valamint az érkező gépjárműveknek se okozzon gondot a takarásból éppen kilépő járókelő.

Bár csak pár percre állt meg, és a zebra is belátható, ám a Bolyai János utcából lekanyarodóknak igen csak figyelniük kell, hiszen nagymértékben kitakarja a furgon a jobbról érkezőket, illetve a szemközti párhuzamosból épp indulni szándékozókat egyaránt.
fotó: Mészáros D. Zsolt

Természetesen nem a képen látható szituációk pellengérre állítása volt a cél, hiszen ezek nem elszigetelt esetek, és nem csak Szombathelyre korlátozódik.

A nemrég felújított Jókai Mór úton sziget segít is segíti a biztonságos távolság megtartását
fotó: Mészáros D. Zsolt

Csupán figyelemfelhívás egy létező problémára, amit egy kis toleranciával, körültekintéssel és odafigyeléssel mások felé, gyorsan és hatékonyan orvosolhatnánk.

Takarásból kiforduló kerékpárosok
fotó: Mészáros D. Zsolt

Igaz ugyan, hogy a kresz azt is kimondja, hogy a jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni - ami a gyakorlatban sokszor nem valósul meg.

Hozzászólások (13)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : T*dn* k*ll, j*bb * h*lyz*t N*m*t*rsz*gb*n, m*nt n*l*nk. ...
Németország egy hónapra bezár - „Cselekednünk kell, még hozzá azonnal"
StarMan: T*dt*? * ny*m*g*mb n*ncs b*k*tv* s*h*v*, cs*k * f*sz*lts*g l*v*z...
Itt az okos zebra, villogó fénnyel figyelmezteti majd az autósokat Szombathelyen
StarMan: M*l*g cs*l*d* n*v*l*st k*p*tt....
Ungár Péter kengurujelmezben csap oda a komolykodó, öltönyös politikusoknak
StarMan: K*cs**d*ny. N*m, ny*l*d*ny. N*m, k*cs**d*ny. N*m, ny*l*d*ny. N*m...
Ungár Péter kengurujelmezben csap oda a komolykodó, öltönyös politikusoknak
agro: K* *z * N*R b*h*c?...
Ungár Péter kengurujelmezben csap oda a komolykodó, öltönyös politikusoknak