NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

Szupercella volt Söpte felett

A tornádó alapfeltétele, a szupercella péntek este alakult ki. Olvasónk készített róla képeket és videót.

Barki László, söptei olvasónk többször osztotta meg velünk viharról, extrém időjárásról szóló képeit, videóit. Most az elmúlt hétvégén érkezett hidegfrontra és viharra figyelt fel.

Pénteken, június 19-én este Söpte felett szupercella alakult ki. Erről ezt írja:

A kora esti órákban egy hidegfront előtt heves zivatar, bizonyíthatóan szupercella alakult ki, rég nem látott hevességgel csapott le. Borsó nagyságú jég, heves kifutószél min. 76 km/h-s széllökés kísérte felhőszakadással, a gyakorlatban simán megvolt 90 km/h. Pillanatok alatt esett le mintegy 6 mm csapadék, monszunszerűen a szélviharral együtt, a látótáv még a 100 métert sem érte el.

Szupercella Söpténél
fotó: Barki László

A heves szélrohamok ágakat, fákat törtek , kicsapták a kapukat, mindent vitt, ami az útjába került, áramszüneteket, többféle kárt okozott a környéken. A későbbiekben 11 mm-re hízott a csapadékmennyiség, radarkép és szélgrafikon is látható a videóban. A radarképen látható kampós formájú, sötétpiros csapadékecho jelzi a felhő örvénylését, amely a szupercella ismertetőjegye.

Másnap, szombaton, heves zivatar és jégeső érkezett nyugat felől. Erről így ír:

22:30 környékén érkezett meg, nagyon gyorsan, felhőszakadással és eléggé komoly jégesővel. A borsószemtől az 1-1,5 cm-es méretig mindenfajta előfordult benne, eléggé sűrűn esett, fotókat nehéz lett volna készíteni róla. Ezen időszakban a heves felhőszakadással 7,2 mm csapadék zúdult le, a továbbiakban még ez gyarapodott. A zivatar érkezésekor a lecsapó villámok okozta csattanásokat, dörrenéseket valósággal tompította és elnyomta a sűrű csapadékfüggöny okozta zaj és egyben korlátozta a villámok észlelhetőségét is.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

fgzb: *z *j *rk*t*n*k, *k*k*t R*zs* Sz*l*rd k*pz*tt k*, v*n*lt*k *l*kz...
Különös fények Szombathely egén
fgzb: N*m k*t*l*z* *tt sz*nv*dn*d. ...
Civilizációs törés Németországban és nálunk
Paulus_Maior: *S...? N*ncs *tt s*mm* l*tn*v*l*, *z *tt "m*gy*r*rsz*g&#34...
Több pénzt kapott az államtól Mészáros egri hotelje, mint maga Eger
Paulus_Maior: * FR*NCB*, h*t*k *t* n*m s*k*r*l c*lsz*m*lyn*k v*l*sz*ln*m! T*...
Hogyan, miért és miből jótékonykodik Várkonyi Andrea?
demoktatorovm: N*m *rt*l*k M*k*! H*sz*n n*m *s r*g*sztr*lt*l......
Mikortól ad védettséget az orosz vakcina?