NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Időjárás

Videón a hétfői jégeső és szupercella

Barki László viharvadász készítette a felvételt, szakértő magyarázatával együtt.

A tegnapi zivatar és jégeső gyorsan jött, olvasóinktól több fotót és egészen félelmetes videót

2016.08.16. 07:43

Tőletek kaptuk: így pusztított a jég Vas megyében

/ időjárás 3 hsz. /
Félelmetes videók, meglepő fotók.
is kaptunk róla. Most pedig itt van Barki László viharvadász felvétele, a szupercella kialakulásáról, tombolásáról, mindez szakértő magyarázattal körítve.

Egy gyenge hidegfront érte el térségünket. A modellek hevesebb események kialakulását jósolták, mivel rendelkezésre állt elegendő labilitás és szélnyírás is a légkörben. A radarképek tanúsága szerint 11 óra környékén csapadék-gócok kezdtek az Alpok keleti része felett kipattanni. 12 óra 15 percre már látványos zivatarfelhők voltak láthatóak, gyanúsan hatalmas üllő felhőzettel, ami szupercellára engedett következtetni. A dokumentálást is ekkor kezdtük.

A következő egy óra folyamán ez a cella tovább erősödött, (több is kialakult) először úgy nézett ki, hogy felénk tart. Eközben irányt váltott és délkelet felé húzott el tőlünk nyugatra. Ezalatt jól szemügyre tudtuk venni a fő forgó-tornyot! Először sokáig az országhatár környékét ostromolta, Burgenland több településén ellepte az utcákat a hatalmas mennyiségű jég. Azután Körmend körzetében is cseresznye nagyságú jégdarabok hullottak belőle. Nálunk csak kisebb csapadékot, mintegy 1 mm-t dobott le.

A felhőzete viszont nagyon látványos volt, hatalmas mammák jelentek meg felettünk, amik szintén a heves eseményekre utaltak. Nem sokkal később villámlani kezdett és több is becsapott a környékre váratlanul, melyek közül az egyiket sikerült is elcsípni. A csapadéktömbök nem voltak túl erősek, további 7 mm hullott. Az augusztus 15-e nem hazudtolta meg magát, viharveszélyes napként lett dokumentálva, mivel a korábbi években is előfordultak zivatarok.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

fgzb: *m*g *kk*r* *g*ny v*n * k*tl*z*t*rr* *s t*m*g*s*n v*s*r*lj* f*l ...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
fgzb: V*lsz*g * g*m* *nny*r* n*m dr*g* * v*l*gp**c*n, d* t*nyl*g m*g*l...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
demoktatorovm: H*t *z*z, h*gy v*n r*l* f*g*lm*m!...
Köszöntjük Szombathely újszülötteit, köztük Dánielt és Tesszát, a legifjabb ikerpárt
fgzb: D* t*l*n n*m *s *ly*n n*gy b*j......
Újabb multinacionális cég érkezett meg Szombathelyre
lojalista: D* h*gy *l* t*m*ssz*m *z *g*z*m*t,*tt v*n * v*k* l**r*s*.*g*n v*...
A sitkei kápolna is feltűnt a Facebook apróhirdetései között