NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Miért nem irtják most Szombathelyen a szúnyogokat?

Idén rendkívül sok a szúnyog mindenhol. Budapesten, a Balatonon, Szolnokon, Kaposváron, Székesfehérváron és a Tisza-tónál is megkezdődött már az irtásuk. De mi a helyzet Szombathelyen?

Istennek kevés bosszantóbb teremtménye van, mint a szúnyog. Nem elég, hogy a vérünket szívja, és a csípés helye úgy viszket, hogy legszívesebben levakarnánk a bőrünkkel együtt, de a bátrabb egyedek kamikaze akciókkal gyakran már az ember szájába, szemébe is belerepülnek.

Vigyázz, ha jönnek
fotó: Nyugat.hu

Máshol is gond van velük, nem csak Szombathelyen. Székesfehérváron ezért például rendkívüli szúnyogirtást rendeltek el, olyan sok volt a betegséget is terjesztő gyötrőszúnyog (nem vicc, tényleg ez a neve). Mi megkérdeztük a kérdésben illetékes SZOMPARK-ot, hogy városunkban mi várható.

Kétféle irtás

Mint Kiss Dávidtól, a SZOMPARK ügyvezetőjétől megtudtuk, kétféle szúnyogirtási technológia létezik. Az egyik a biológiai lárvairtás, amikor a nagyobb vízfelületekbe erre a célra kifejlesztett granulátumot szórnak, ami elpusztítja a lárvákat. A védekezést május végén kezdik meg. Ha optimális időben sikerült elkezdeni, sokkal kevesebb szúnyoggal számolhatunk.

Az irtás második fázisa a kifejlett szúnyogok gyérítése, a mindenki által jól ismert légi permetezés. Az ilyen fajta irtást szigorúan szabályozzák, ezért csak az engedéllyel rendelkező cégek végezhetik. Kiss Dávid elmondta, hogy ez gyakorlatilag azonnali hatású: csak néhány óra, és a szúnyogok elpusztulnak.

A permetezésre általában a szentivánéj előtti héten kerül sor, mivel akkor sok ember van vízfelületek mellett, és zavarná a rendezvényeket a szúnyoginvázió. Az ehhez szükséges légügyi engedélyt már hetekkel korábban meg kell kérni, és a felszállási engedélyt az időjárás is befolyásolhatja. A felhasznált szer alkonyatkor kerül kijuttatásra, mert már másnap reggel a napfény hatására elbomlik. Ebben az évben még egyszer történik szúnyogirtás, akkor augusztus közepe- vége felé, a karnevál előtt.

A szúnyoglárvák élőhelye összefüggő vízfelület, ami sekély és hamar átmelegedik. A zavartalan vízfelület lehet akár tócsa, út menti kátyú vagy kerti öntözővíz.

Védekezés

Szóval aki teheti, fedje le a tartályt, amiben az öntözővizet tárolja, és töltse fel földdel a pocsolyákat. Szereljünk fel szúnyoghálót a nyílászárókra, és szedjünk B vitamint (lehet, hogy nem használ, de nem is árt). Fektessünk be néhány liter ecetbe is: ha már egyszer megcsípett, lesz mivel kenegetni a dudorokat. Egyébként pedig zárjunk be ajtót-ablakot, és húzzuk a fejünkre a paplant, hátha oda nem jut be a kis szörnyeteg. Bár lehet, hogy ez kellemetlenebb lesz egy izzasztó nyári éjjelen, mint a szúnyogcsípés.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

De casu diaboli: *rr*l *s *rj*t*k *gy c*kk*t gy*rs*n, h*gy *gy v*nn* f*l k*tm*ll*...
Nemény András: "Egy kéz van a torkunkon, ami egyre jobban szorít"
Ddd911: K* sz*v*z *rr* h*gy m*sz*r*s f*gj* ny*rn*?? ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
Latyak: Cs*k *z *r*ny*k *s * pr**r*t*s*k sz*ls*s*g*ss*g**r* pr*b*lt*m r*...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat
Southpark: *z * f*r*g *gy*n*ly*n, m*nt * r*g*nc*l*. M*ll**rd*k*t *s m*g*r*...
Mészáros Lőrinc csodálatos átváltozása
Southpark: **y*n*k * N*r*st* *lk*r*szt*ny*k. *z *s *ll*k * cs*p*tb*....
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után