NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Tudta, hogy Vas megyében csak Szombathelyen és Celldömölkön születnek gyerekek?

A megye többi szülészetét bezárták, csak magánklinikák vannak.

Nemrég írtunk

2020.04.21. 19:02

Tudta, hogy Vas megyében összesen két kórház van?

/ közélet 4 hsz. /
A járvány miatt most minden kórház a fertőzöttek kezelésére készül, de megnéztük, normál helyzetben hol és milyen kezelésekhez juthatunk.
a Vas megyei kórházakról, és arról, hogy normális helyzetben, tehát nem a járvány alatt milyen ellátások működnek ezekben. És akkor tűnt fel, hogy Vas megyében csupán két városban, Szombathelyen a Markusovszky kórházban és Celldömölkön van állami szülészet, utóbbi is a Markusovszkyhoz tartozik.

Pedig valamikor, a '90-es évek előtt szinte minden járási központban születtek gyerekek. Például az én személyi igazolványomban még Szentgotthárd szerepel születési helyként, azoknak a szentgotthárdiaknak, akik a 80-as évek vége után születtek, már Körmend volt a születési helyük.

Szentgotthárdon egyébként még kampánytéma is volt a rendszerváltás utáni első önkormányzati választásokon, hogy a városban is szülessenek gyerekek. Ezt azóta sem sikerült megvalósítani, és már Körmenden sem születnek gyerekek.

A kép csak illusztráció
fotó: Forrás: borsonline.hu

Van, aki még emlékszik a szülőotthonokra? Ezek olyan egészségügyi intézmények voltak, ahol csak a szülészettel, nőgyógyászattal kapcsolatos kezeléseket végezték el, és ezekben voltak szülőszobák is. Persze, orvosok is, de szülésznők, orvosi asszisztensek, nővérek is.

A szülőotthonok Magyarországon a 20. század elején jelentek meg, de a rendszer kiépítése a II. világháború után fejeződött be. Az alapgondolattal talán most is egyetérthetünk:

A szülő nő nem beteg.

Ezért nem a kórházakban voltak a szülészetek, de volt másik oka is, az újszülötteket meg akarták védeni a járványoktól, fertőzésektől.

A döntően járási központokban működő szülőotthonok aztán eltűntek. Ennek két fő oka volt, az egyik, hogy olcsóbb volt bevinni a szülészeteket a kórházakba, mint önállóan működtetni azokat. A másik ok, hogy az orvostudomány fejlődésével drágábbak és bonyolultabbak lettek az orvosi műszerek, készülékek, ezeket inkább a kórházakba rendszeresítették, és nem a specifikus szülőotthonokba.

A régi szombathelyi szülészet épülete 2005-ben
fotó: Mészáros Zsolt

A szülőotthonok eltűntek, és megjelentek a szülészeti osztályok a kórházakban. A fenti, saját példánál maradva, így szűntek meg a születések Szentgotthárdon, és ezért születtek a szentgotthárdi csecsemők a körmendi kórházban.

2010 előtt, a baloldali kormányok aztán elkezdték megszüntetni a kisebb kórházak aktív osztályait, ezek közé tartozik a szülészet is. Nagy volt az ellenállás, de aztán 2012-ben a Fidesz-kormány államosította a kórházak nagyobb részét, és így már könnyű volt az átalakítás.

A 2014-ben átadott szombathelyi belgyógyászati tömb, itt van a szülészet-nőgyógyászat is
fotó: Bonyhádi Zoltán

Ennek a folyamatnak lett az eredménye, hogy jelenleg a megyében csak a szombathelyi Markusovszky kórházban és a hozzá tartozó celldömölki kórházban van szülészet, és csak ebben a két városban születnek gyerekek.

Persze, magánúton van lehetőség máshol is szülni, és terjed az otthonszülés is, igaz, utóbbi elenyésző arányban. A Vas megyében élő fiatalabbaknak így vagy Szombathely vagy Celldömölk szerepel születési helyként az igazolványban. Lehet, hogy ezért is vezetik be, hogy a születési hely mellett fel kell majd tüntetni a származási helyet is.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : D*b*r*g * m*jr* *gyr* *r*s*bb*n *z *nk*rm*nyz*t* b*kt*j*k *t*. ...
Az Állami Számvevőszék kezébe adják a civil szervezeteket
dredd biró: * * t*s*j*! Sz*m*mr* *z *l*g b*t*g*s. F*k*t* k*cs* ,t*tk*s r*nds...
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba
angelica: "*ly*n h*z*g, h*z**r*l* k*rm*ny* *gy*tl*n *rsz*gn*k s*ncs **...
Őszig hosszabbítaná meg a veszélyhelyzetet a kormány
angelica: *z gy*rs*n m*nt :)))) Cz*gl*dy Cs*b* n*mz*tb*zt*ns*g* k*ck*z*t* ...
A titokzatos fekete autó a nemzetbiztonsági szakszolgálaté - írja posztjában Czeglédy Csaba
miki1950 : H*gy m**rt? M*rt m* *z sz*lg*lj* * h*t*l*mb*n m*r*d*s *rd*k*t. ...
Nem értjük, hogy miért titkolják el a helyi járványadatokat, de ezt teszik