NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Sztorik a Savaria Karnevál kezdetéről - videó

Az újkori karnevál első keserves, vagy éppen mulatságos lépéseiről beszélt Szommer Ildikó a Cafe Freiben. Lokálpatriótáknak ajánlott videó.

Szombathely és Vas megye legnagyobb rendezvénye a Savaria Történelmi Karnevál, amit az 1960-as évek sorozata után 2000. óta rendeznek meg ismét. Az idén a 15.

újkori

karnevál várja majd a látogatókat, de a Cafe Freiben megrendezett Karneváli Kedd programon a rendezvény első szárnypróbálkozásairól hallhattunk érdekes adalékokat a karnevál újraálmodójától, Szommer Ildikó karneváligazgatótól.

A beszélgetés elején szó esett az ősrendezvényről, az 1960-as években megszervezett, a gyárak dolgozóinak

kötelezően ajánlott

Savaria Karneválról, ahol a mostanitól eltérően a jelenkorig bezárólag vonultak fel a résztvevők és az érintett utcákat ellepték az érdeklődők. A jelmezek nagy részét is a gyárakban készítették el (pl. cipőgyár, kaszagyár stb., amit nem, azt Budapestről hozták.

A kötelező jelleg ellenére azonban mégis remek kikapcsolódás volt ez a szombathelyieknek, bár az élethű jelmezek okoztak némi bonyodalmat. Az ó-karnevál jegeléséhez állítólag az is közrejátszott, amikor az SS-tisztnek beöltözött karneválozók vidáman és gyanútlanul betértek a Keringő presszóba, ahol nem nézték jó szemmel a

nácikat

. Azt, hogy pontosan mi történt, valóban kitört-e a verekedés nem tudjuk, de a rendezvényt egy időre pihentették. Az elvileg egy éves kihagyásból több évtizedes szünet lett, majd a millennium évére támadt fel újra a Savaria Karnevál.

Karneváli Kedd a Cafe Freiben
fotó: Tánczos Mihály

Videónkból kiderül, hogy a jelenleginél sokkal szerényebb keretek között indult újra a rendezvény és Szommer Ildikó azt is elmesélte, hogyan kalapolt színházi rendező után, akik őrült ötletnek tartották a karneváli darabot. Végül Bucz Hunor látszólag kötélnek állt és Budapestről eljött Szombathelyre, megnézni, mégis hol kellene neki előadatni a darabot. A város akkor kapta vissza az ún Ferences-kertet, ahol ekkor még szőlő, gyümölcsfák, veteményes és sok bucka volt. A rendező elkerekedett szemmel nézett, amikor Szommer Ildikó lelkesen megmutatta neki, hogy EZ az a hely, bukdácsolt egyet a hantok között, majd udvariasan megköszönte a lehetőséget, nemet mondott és elmenekült.

Ekkor már csak pár hónap volt hátra a rendezvényig, másnap a mostani karneváligazgató utána vonatozott és meggyőzte, hogy mégis vállalja el a feladatot. Bucz Hunor végül igent mondott.

Felvételünkből sok egyéb érdekességet is megtudhatnak azok, akiket érdekel a karnevál története. Például azt, miért éppen augusztus végén van a karnevál, hogyan fogadták az első, felvonulást elmosó esőt a nézők, de szó esik a Savaria Legióról és az árusokról is. A Karneváli Kedd program még augusztus 5-én és 12-én várja az érdeklődőket a szombathelyi Cafe Freiben, 17 órakor.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

busman: * 7. p*ntr* r**g*ln*k: *n n*m f*z*t*m *z*k*t. M*n*szt*r*ln*ks*g*...
2022-ben sem adja vissza a településeknek a kormány a gépjárműadó-bevételeit
joska01: N*gy*n j* l*sz! K*sz*nj*k,n*gy sz*ks*g v*lt m*r r*!...
Május végére elkészül az M8-as Vasszentmihály és Rábafüzes közti szakasza
busman: Ksh sz*r*nt 2016-b*n *s k*sz*lt * k*v*d. *rd*kl*dn*k: m*rr* j*rt...
Kötelezővé tenné a koronavírus elleni oltást egy javaslat
fgzb: ...m**l*tt *nb*r*sk*d*s l*sz *tt! ...
Kötelezővé tenné a koronavírus elleni oltást egy javaslat
fgzb: *lm*h*tn*l m*r * j* b*d*s p..cs*b*!...
Kötelezővé tenné a koronavírus elleni oltást egy javaslat