NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Választás 2014

Így lesz a szavazatból mandátum

Mert azt a sok-sok szavazatot el kell osztani a képviselőjelöltek között. Mutatjuk.

És itt van szavazásra felkészítő sorozatunk utolsó része. Először azt részleteztük

2014.02.12. 13:51

Szavazzon tökéletesen! Így megy majd az áprilisi választás

/ közélet 9 hsz. 2 kapcs. /
Mire figyeljünk, hogyan is voksoljunk? Technikai útmutató következik.
, hogyan is készüljünk neki, milyen lehetőségek vannak, ha nem tudunk otthon szavazni, aztán azt, hogy mi is történik egy szavazókörben
2014.02.23. 14:05

Az érvényes szavazás titkai

/ közélet 1 kapcs. /
Választásokra felkészítő sorozatunkban most azt nézzük meg, mi történik egy szavazókörben.
. Most pedig annak járunk utána, hogyan is váltják át a szavazatokat mandátumokká.

Van ilyen is és olyan is

Figyelem, lesznek bonyolultabb részek, de csak így tudjuk megmutatni, hogy az a szavazat is fontos, amit nem a biztosnak tűnő nyerőre adunk le. Előre kell bocsátani, hogy ez a rendszer április 6-án mutatkozik be először, korábban ennél bonyolultabb volt a dolog. És egy kis elmélet bevezetésként.

A választási rendszereket alapvetően három csoportba sorolják. Vannak az ún. arányos rendszerek, ezek lényege, hogy a mandátumokat pontosan abban az arányban kapják a pártok, amilyen arányban szavaznak rájuk. Ezt csak úgy lehet megvalósítani, hogy nincsenek egyéni választókerületek, csak listákra szavaznak. Ilyen van pld. Svájcban.

Vannak a többségi rendszerek. Itt a győztes mindent visz elve érvényesül, a második, harmadik, stb. helyre szorult jelöltekre adott szavazatok elvesznek. Jellemzően csak egyéni választókerületi jelöltekre lehet voksolni, ez a rendszer él pld. Angliában.

Egyéniben sima ügy

És vannak a vegyes rendszerek, amelyek a kettőt próbálják ötvözni. Az egyéni jelöltek közül a választókerületben legtöbb szavazatot kapott jelölt lesz a képviselő, de a többiekre leadott szavazatok sem vesznek el, mert beszámítják azokat az országos listán kiosztott mandátumokhoz. Ez van nálunk, és más sok más helyen. És akkor nézzük a részleteket.

Korábban említettük már

2014.02.23. 14:05

Az érvényes szavazás titkai

/ közélet 1 kapcs. /
Választásokra felkészítő sorozatunkban most azt nézzük meg, mi történik egy szavazókörben.
, hogy a szavazókörben két szavazólapot kapunk. Az egyik az egyéni választókerületi jelölteket tartalmazza. A rájuk leadott szavazatokat egyszerűen összesítik, és az a jelölt lesz a választókerület képviselője, akire a legtöbben voksoltak.

A szavazatok útja Forrás: Nemzeti Választási Iroda
fotó: valasztas.hu

Az országban ettől a választástól kezdve 106 választókerület lesz, tehát 106 egyéni képviselő így már megkapja a mandátumát. Fontos, hogy most nem lesz második forduló, és nincs érvényességi küszöb, mindegy hányan szavaznak. Aki a legtöbb szavazatot kapja, nyer, és kész.

De a vesztesekre leadott szavazatok sem vesznek el, azokat szépen felküldik az országos listához, ezeket hívjuk töredékszavazatoknak. Viszont megint egy nagy különbség, korábban csak a vesztesek töredékszavazatait számították be oda, mostantól viszont a nyertesét is. Mégpedig a nyeréshez szükséges mennyiségen felül.

Már bonyolódik

Nézzük ezt egy példán, ahol csak két jelölt van, „A” és „B”. „A”-ra 25 ezren voksoltak, „B”-re 20 ezren. „A” jelölt viszi a mandátumot, a „B” jelöltre leadott 20 ezer szavazat pedig megy töredékszavazatnak az országos listára. De mostantól „A” jelölt is küld oda töredékszavazatokat, mégpedig a saját és a második helyezett szavazatainak eggyel csökkentett különbségét. Példánkban 25 ezer mínusz 20 ezer, mínusz 1, azaz 4999.

Az indoklás szerint ez azért van, mert „A” jelöltnek elég lett volna 20 001 voks ahhoz, hogy legyőzze „B”-t, és így a többletszavazatok elvesznének. De ez azt hozza magával, hogy aki nyer, az nagyon fog nyerni, sokkal nagyobb arányban, mint amilyen arányban a szavazópolgárok szavaztak a pártokra. De ez van, ezt kell szeretni.

A másik szavazólapon a pártokra voksolhatunk. Addig egyszerű a történet, hogy ezeket is szépen összeadják, aztán küldik fel az országos listára. Ahol aztán szépen összeadják azokat – persze pártonként külön – a fentebb már emlegetett töredékszavazatokkal. És itt jön a komolyság.

Kemény a rosta

Amit d’Hont mátrixnak hívnak, kidolgozója, egy belga matematikus után. Ez alapján kezdik el szépen sorban kiosztani azt a 93 mandátumot, ami az egyéni választókerületekben elnyert mandátumok fölött megmaradt. De.

Csak az országos listát sikerrel állított, és a listás szavazáson legalább 5 százalékot elért pártok között. Illetve, ha két párt indul szövetségben (példa: Fidesz-KDNP), akkor 10 százalékos kell ehhez elérniük. Ha ennél több (példa: MSZP-DK-Együtt-PM-MLP) akkor 15 százalékot. Ha a közvélemény-kutatási adatokat valósnak vesszük, akkor erre most négy pártnak, illetve pártszövetségnek van reális esélye, de ezt most hagyjuk, valószínűleg véletlen, hogy a Nemzeti Választási Iroda a példájában is négy párt szerepel. Aki nem szereti a matekot, most hagyja ki a következő két bekezdést.

Mi szóltunk. Szóval, azt tudjuk, hogy 93 mandátumot kell kiosztani. A példában csak 12 mandátum szerepel, fogadjuk el, hogy ez így majd addig, amíg egyetlen mandátum is árválkodik. És a könnyebbség kedvéért a szavazatok száma is alacsony, a valóságban itt százezres nagyságrendű számok szerepelnek majd.

Nem egyszerű

A pártonként összesített szavazatokat először elosztják eggyel, aztán kettővel, majd hátrommal és így tovább. Az így kapott hányadosokat csökkenő sorrendbe állítják, majd fentről elkezdik megszámolni őket. Egészen addig, amíg a példában szereplő 12 mandátum el nem fogy. Vagyis „A” párt 40 szavazatából 5 mandátum, „B” párt 30 szavazatából 4 mandátum, „C” párt 20 szavazatából 2 mandátum, „D” párt 10 szavazatából 1 mandátum lesz.)

Forrás: Nemzeti Választási Iroda
fotó: valasztas.hu

Mondtuk, hogy nem egyszerű, de így működik a dolog. Ennek egyébként eredetileg az az értelme, hogy

1. érvényesüljön a választók akarata, amikor a pártlistákra szavaztak

2. érvényesüljön azon választók akarata is, akik az egyéniben vesztes jelöltre szavaztak

Aztán, ha a Nemzeti Választási Bizottság ezt szépen elvégezte, akkor kihirdetik az eredményt, aztán elmennek vacsorázni.

A végeredményre várni kell

Persze, ennyire sem egyszerű, mert végleges eredményt így még nem tudnak hirdetni. Meg kell várni, amíg beérkeznek a külföldön élők szavazatai a külképviseletekről, ami néhány napig eltarthat. A külhoni, levélben voksolók szavazatai ekkor már rendelkezésre állnak, azokat is beszámolják a fentebb említett módon, hiszen ők csak pártlistákra szavazhatnak.

Az előzetes mérések szerint csupán egy-két mandátum sorsát döntik majd el a külföldről érkezett voksok, így április 6-án azt 99 százalékos valószínűséggel meg lehet mondani, ki alakíthat kormányt. De a pontos adatokra valóban várni kell egy kicsit.

Szóval, ennyi, véget ért a választásokra felkészítő sorozatunk. Ha esetleg nem voltunk túlságosan egyértelműek, vagy olvasóinknak lenne kérdésük, keressenek minket nyugodtan. Legjobb tudásunk szerint válaszolunk.

Kapcsolódó

2014.02.23. 14:05

Az érvényes szavazás titkai

/ közélet 1 kapcs. /
Választásokra felkészítő sorozatunkban most azt nézzük meg, mi történik egy szavazókörben.

2014.02.12. 13:51

Szavazzon tökéletesen! Így megy majd az áprilisi választás

/ közélet 9 hsz. 2 kapcs. /
Mire figyeljünk, hogyan is voksoljunk? Technikai útmutató következik.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

lolka: *s *n k*m*ly*n g*nd*l*m, h*gy m*nd*gy k* *l * "tr*n*n", ...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
eheti: *s *z*t* *s v*d*m*n v*z*t *gy*? H*sz*n * v*r*b*n v*n. ...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
demoktatorovm: M*k*! S*ksz*r m*ndt*m m*r, h*gy M*ly*n T*szt*lt St*rM*n *r *gy f...
Negyedik alkalommal ültették el a születések fáját Szombathelyen
eheti: R**d*s*l * k*pcs*k k*pc*s *s *kk*r h*rs*gt* h*gy *d*n n*m k*ll n...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
demoktatorovm: *gy f* *s sz*m*t T*szt*lt *r*m? M* * pr*bl*m*? V*l*k* b*nt k*v*...
Negyedik alkalommal ültették el a születések fáját Szombathelyen