NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

A második Szputnyik-oltás letaglózott, de amilyen hirtelen jöttek a mellékhatások, úgy is tűntek el

Kollégánknak két napig volt láza, hidegrázása, aztán hirtelen minden rendben lett. Most beszámol a tapasztalatairól.

Még húsvét előtt, nagypéntek reggelén kaptam meg az orosz vakcina első adagját

04.02. 11:20

Így kaptam meg az orosz vakcinát nagypéntek reggelén a szombathelyi kórházban

/ jelentem 17 hsz. /
Kollégánk átesett az oltáson, és villámgyors beszámolót írt.
a Markusovszky kórházban. Kicsit féltettem a húsvétomat, habár nem volt nagy családi program, és húsvét hétfőn amúgy is ügyeletes voltam. Így inkább attól tartottam, hogy a munkába zavarnak bele a mellékhatások.

Mindenre felkészültem a második oltás előtt

Viszont meglepően jól viseltem az elsőt, nem voltak olyan erős tünetek, amik korlátoztak volna. Első nap némi zavarodottság, dekoncentráltság, a szemetet majdnem a mosógépbe dobtam a kuka helyett, szóval, a nagypéntek enyhe delíriumban telt, alkoholfogyasztás nélkül.

Aztán pár napig esténként enyhe hidegrázás, gyenge hőemelkedés, némi fejfájás, de nyoma sem volt a mások beszámolóiban olvasható ízületi és izomfájdalomnak, semminek, amit betegségnek lehetne nevezni.

Nagyon vártam már a második adagot, amit a Szputnyikból, ugye, pont az első után három héttel adnak be. Az első oltáskor közölték, hogy ugyanabban az időpontban kell mennem, mint először, vagyis reggel kilencre, egyébként nem kaptam új értesítést.

Arra a napra (április 23., péntek) előrelátóan szabadnapot kértem és kaptam, így megnyugodva és mindenre felkészülve mentem a kórházba. Gyalog, mivel volt időm, és hétköznap révén, jobbnak láttam, ha inkább gyalogolok húsz percet, mint hogy ugyanannyit keringjek a kórház körül parkolóhelyet keresve.

Semmi tumultus, zökkenőmentes munka az oltóponton

A bejáratnál - hétköznap volt, az elsőt ünnepnap kaptam - katonák fogadtak, lázat mértek, és már a kapuban leellenőrizték, hogy valóban rajta vagyok-e a listán. Rajta voltam, így két perc múlva már a fizikoterápián kialakított oltóponton voltam.

Rövid adategyeztetés, megint csak pár ember, semmi tumultus, úgy látszik, ez a szerencsésebb helyszín a szombathelyi kórházban, a belgyógyászati oltópontról

04.22. 07:25

Helyzetjelentés a szombathelyi oltópontokról

/ jelentem 11 hsz. /
Újabb olvasói levelet kaptunk az egyik szombathelyi kórházi oltópontról. Írója pedig nem csak egyetért a korábbival, de újabb problémákat is felvet.
több negatív tapasztalat volt.

Itt már csak az első alkalomkor kapott oltási igazolást kérték el, amit később a második adag adataival kiegészítve vissza is kaptam, és két aláírást kértek. Az oltás gyorsan ment, az orvos feltett pár kérdést az első utáni mellékhatásokról, aztán megkaptam a második adagot.

Oltás után tíz perc várakozás, aztán indulás haza. Szépen sütött a nap, semmi különösebbet nem éreztem, jó kedvem volt, nem is siettem. Útközben beugrottam egy boltba, és az oltás után olyan 40 perccel otthon is voltam.

Akkor vágott fejbe, amikor már nem is vártam

Mivel jól éreztem magam, nem sokkal később elindultam a Fő térre, ami gyalog öt perc, el kellett intéznem valamit, ami gyorsan sikerült is. Hazafelé aztán mintha fejbe vágtak volna. Pillanatok alatt olyan gyengeség tört rám, hogy meg kellett állnom pihenni, kiszáradt a szám, és a szemem is könnyezni kezdett. Szerencsére nem voltam már messze, hazavergődtem, megittam fél liter vizet, és vízszintbe tápászkodtam.

Attól félten, hogy elveszítem az eszméletemet, mély levegőket vettem, szerencsére a rosszullét nagy része elmúlt, a karomon az oltás helye fájt és lüktetett. A következő órák így teltek el, közben negyedóránként tápászkodtam fel vízért, délutánra nagyrészt rendbe jöttem, mondjuk a fejem folyamatosan fájt.

Leültem a laptop elé, és rákerestem a Szputnyik mellékhatásokra, találtam is egy zárt csoportot a Facebookon, amit az orosz vakcinával oltottaknak hoztak létre. Elég sok beszámoló volt már akkor is fent, igaz, a többség még csak az első oltása után volt. De azt láttam, hogy a mellékhatásaim abszolút nem rendkívüliek, sokan átélték ugyanezt, olyanok is vannak, akiket napokra ágynak döntött az oltás, és olyanok is, akiknek meg sem kottyant az egész.

Be kellett kapcsolnom a fűtést, nem volt elég a paplan

Este nyolckor elmentem tusolni, majd ismét a gép elé ültem, tíz perc múlva aztán heves hidegrázás érkezett, minden előzmény nélkül. Vacogott a fogam, pedig nem volt hideg, ennek ellenére felcsavartam a termosztátot, és ágyba bújtam, vittem a lázmérőt is.

38 fokot mértem, közben rázott a hideg, az éjszakából arra emlékszem, hogy elég zaklatott álmaim voltak, többször felébredtem, és jártam kint vizet inni, majd ennek következtében a vécét is meg kellett látogatnom párszor.

Reggelre elmúlt a láz és hidegrázás, maradt a gyengeség és a fejfájás. Elmentem a közeli pékségbe, a kis gyalogtúra elég rendesen megviselt, leizzadtam, mire hazaértem. Otthon pihengettem, étvágyam szerencsére volt, így nem maradt ki az ebéd sem. Közben majd leragadtak a szemeim, így ebéd után megint ledőltem, és egy egészséges alvás után délután négy óra körül ébredtem.

Azért óvatosan a virgonckodással

Este hat körül éreztem, hogy ismét közeledik a hidegrázás, így bevettem egy aszpirin pezsgőtablettát. Habár az aszpirin és az oltás kapcsolatáról sok a vita, ez az egy olyan gyógyszer volt otthon, ami jó lázcsillapításra. Vagy az aszpirin hatása volt, vagy csak a szervezetem kezdte legyűrni a tüneteket, de elmaradt az esti hidegrázás és lázam sem volt, így viszonylag nyugodtan aludtam.

Vasárnap frissen ébredtem, így beültem a kocsiba, és elmentem a kertészetbe, hogy végre ismét legyenek virágok a balkonládáimban. Hazaérve, az udvari parkolóból egyszerre próbáltam két 20 literes zsáknyi virágföldet felvinni a félemeleti lakásba; hát nem sikerült.

Közben rám tört a gyengeség, kivert a víz, azért a feladatot megoldottam, de rájöttem, felesleges a virgonckodás. Így a vasárnapot is a pihenésnek szenteltem, közben a szokásos álmosság és fejfájás. A már szokásosnak mondható délutáni alvás után aztán ezek is eltűntek.

Ahogyan letaglózott az oltás, egyik pillanatról a másikra, úgy tűntek el a mellékhatások, két és fél nappal az oltás után.

Most hétfő délelőtt van, a szokásos enyhe fejfáson kívül semmi bajom. Jobb is, most dolgoznom kell, délután pedig virágokat kell ültetnem a balkonládákba.

Hozzászólások (12)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

anatra: *z *gy f*k* n*ws l*v*g. ...
Szijjártó Péter: Globális fake news-kampány zajlik Magyarország ellen
lights: *nn*k s*mm* k*z* * h*s*gr**d*h*z, (*s * m*l*gh*z). *sz*nt* *gy*...
Edzés közben rosszul lett és elhunyt hétfőn este egy fiatal zalai focista – Frissítve
Pizsi: N*gy*n *r*lt*tt m*r *z... n*m l*h*tn* s*m*n l*p*tt*nn* * t*m*r*...
A müncheni nem, de a frankfurti stadion szivárványszínű lesz a német-magyar meccs alatt
nertars: *gy *kk*r* v*r*sb*n, h*h*. L*ny*g * l*p*s, n*p*, *k*r *r*nk*nt*...
Új, multifunkcionális sportcsarnok épülhet Körmenden
edmond: P*l*t*k** m*rk*t*ng. H* b*j*n n*k*, *l*rh*t *ly*n sz*ntr*, m*nt ...
Oltatlansági igazolványt hirdetett Gődény György