NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

37 vasi településen a Müllex kukásautói járnak a SZOVA gépei helyett

A szombathelyi cég csak nyolc településen szállítja el a hulladékot.

A Müllex Közszolgáltató Nonprofit Kft. erősítette meg a hírt, január 1-től 37 településen veszik át a hulladékszállítási szolgáltatást a Szomhull Nonprofit Kft-től. Ami azt is jelenti, hogy a Szomhullnak, pontosabban az önkormányzati tulajdonú SZOVA Zrt-nek így a megyeszékhelyen kívül nyolc települése marad, bőven marad szabad kapacitása.

50 helyett egy tucat

A hulladékszállítási törvény pár évvel ezelőtti módosítása miatt csak nonprofit cégek végezhetnek közszolgáltatást, Szombathelyen az önkormányzat ezért hozta létre a szintén száz százalékban önkormányzati tulajdonú Szomhull Nonprofit Kft-t. Papíron ez a cég látja el a hulladékszállítási, hulladékkezelési feladatokat, gyakorlatilag azonban továbbra is a SZOVA végzi el a munkát alvállalkozóként.

Sokkal kevesebb településen láthatunk SZOVA-s autókat
fotó: Bonyhádi Zoltán

Tavaly év végéig Szombathelyen térségében mintegy 50 településen látta el a szolgáltatást a SZOVA. A helyi önkormányzatok döntésével így csupán tucatnyi település marad a szombathelyi cégnél, ami a szabad kapacitás megnövekedése mellett a hulladéktelep működésére is hatással lesz.

A Müllex székhelye Harasztifaluban, Körmend mellett van, ott van a hulladéktelepük is. A két tuljadonos Zalaegerszeg önkormányzata és a Zala-Depo Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Kft. Egyébként a Müllex is alvállalkozóként végzi el a szolgáltatást, a megrendelő a STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., a települések ezzel a céggel kötöttek szerződést.

Feltettük kérdéseinket a SZOVA-nak is, kíváncsiak vagyunk arra, hogy a 37 település elvesztése hogyan befolyásolja a cég bevételeit és működését, választ eddig nem kaptunk.

A Müllex által átvett települések és a hulladékszállítási időpontok

fotó:

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

amiede: Cs*k gr*t*l*ln* l*h*t. N*m j*bb *z m*nt * gy*l*lk*d*s *s * f*c*m...
Tudta, hogy Szombathelyen a panelházak között van egy mini arborétum?
iszek: F*c*zn* k*ll*tt v*ln*,zs*bh*k*zn*, sz*ty*l*t k*pk*dn*...t*l*n m...
A Hősök terén tüntetnek az egészségügyi dolgozók
okoska120: *lph* v*r*s *ll*n* *lt*st t*sz*k k*t*l*z*v*, *m*k*r * d*lt* *s g...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
zuckerpopo: K*r*kp*r*s v*r*sn*k br*ng*s f*t*r j*r, n*m *rt*m * t*lt*k*z*k*t....
Olvasóink többsége szerint a szombathelyi Fő téren hosszában is kellene kerékpárút
mikrobi: * m*nk*v*z*t* f*l*l*s*g*, t*dn** k*ll*t v*ln* h*gy n*m *ng*d* r*...
Húsz tonnás markoló szakadt pincébe Szombathelyen