NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Vesztett, vagy nyert Szombathely a SZOVA-kötvényekkel?

Feljelentést tett a Jobbik a cég 2007-es kötvénykibocsátása ügyében, szerintük pénzügyi manipuláció történt. Mások szerint korántsem, az elmúlt időszakban ráadásul több beruházást a kötvényből finanszíroztak.

Új fejezetet nyitott a Jobbik a Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zrt. (SZOVA) ügyeit kísérő feljelentések (képzeletbeli) aktájában. Balassa Péter, a párt helyi elnöke, önkormányzati képviselője május 9-én ugyanis hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést. Mint ismeretes: a SZOVA 2007. december 18-án kibocsátott 5 milliárd forint értékű svájci frank kötvényből

2011.12.14. 20:39

Ki a felelős a SZOVA pénzügyi helyzetéért?

/ közélet 2 hsz. 6 kapcs. /
A nagy egymásra mutogatás közben úgy gondoltuk, nem árt tiszta fejjel végigkövetni a történteket. Így aztán időt és energiát nem spórolva utánajártunk.
később mintegy 4 milliárd forintnyi összeget váltott át forint alapú hitelre, az akkori 150 forintos árfolyamon. A szombathelyi Jobbik szerint mindezt közgyűlési felhatalmazás nélkül tette.

A Jobbik arra kíváncsi, miért nem tettek semmit a döntéshozók

Balassa az ügyről egy fővárosi sajtótájékoztatón számolt be, ahol azt is megemlítette, hogy a közgyűlésben a kötvények átváltásával kapcsolatban többször is kérdéseket intézett a városvezetéshez. Mivel érdemi lépések nem történtek, a képviselő úgy döntött, maga veszi kézbe az ügyet. A helyi Jobbik egyébként azt is kifogásolta: amikor a döntéshozók már láthatták a svájci frank elszabadulása miatt közelgő bajt, miért nem tettek semmit az ellen, hogy az akkori 5 milliárd forintos hitel mára ne dagadjon körülbelül 7,8 milliárdra.

A megyei rendőrkapitányság tájékoztatója a nyomozásról
fotó: -

Ezzel szemben mi úgy tudjuk: 2008-ban az egy évvel korábbihoz képest jelentősen csökkent a svájci frank értéke a forinttal szemben. Így a kötvénykibocsátáson a SZOVA 2008 nyarán jelentős, nem realizált árfolyamnyereséget könyvelhetett el. Ezt követően aztán a gazdasági világválság hatására rendesen elszabadultak a devizaárfolyamok. A jobbikos képviselő által elmondottak összecsengnek a Németh Gábor vezérigazgató és Molnár Miklós alpolgármester által a közgyűlés elé tárt beszámolóval.

Ebben Németh azt írta, hogy a SZOVA-nak a kötvénykibocsátás miatt 3,25 milliárd forint árfolyamvesztesége jelentkezett. Ez az összeg azonban egyelőre nem realizált veszteség, tehát csupán azt jelzi, hogy a város jelenleg a 2007-ben kibocsátott 5 milliárdot mostanában körülbelül 8 milliárdért tudná megvásárolni. Ezt viszont senki sem tervezi (nem is lenne miből), hiszen a kötvénytörlesztés végdátuma 2032!

A 3 milliárdos veszteség emlegetése, valamint a pénzügyi manipulációkra tett utalások tehát pillanatnyilag semmit sem jelentek. A párt feljelentéséről, mely miatt a rendőrség május végén megindította a nyomozást, hétfő délután

2012.06.11. 20:42

Eltitkolná a SZOVA a főügyészségi határozatot?

/ közélet gal. 3 hsz. 5 kapcs. /
A dokumentum, amit nálunk teljes egészében elolvashatnak, állítólag sértené a SZOVA vezérigazgató és a szombathelyi alpolgármester személyiségi jogait.
az SZOVA Igazgatóságának (IG) ülésén adott tájékoztatást a vezérigazgató.

Számolgassunk...

A SZOVA Zrt. a svájci frankban denominált kötvény után körülbelül 1 százalékos kamatot fizet, míg a forintban elhelyezett betétek után 7-9 százalék körüli hozamot realizál. Ha a kettő szaldójából levonjuk a SZOVA által az adott évben elszenvedett árfolyamveszteséget, akkor is azt kapjuk, hogy a SZOVA mintegy 4 és fél esztendővel a kötvénykibocsátás után még mindig több százmillió forintos tényleges profitot realizált az ügyleten. Miközben a kibocsátott 5 milliárd forintos kötvényből közel 2 milliárdot ingatlanvásárlásokra költött. Az így megmaradt 3 milliárd forint bőven „kitermelte” a teljes összeg tőke-és kamatfizetésével kapcsolatos – az elmúlt években ténylegesen realizált – árfolyamveszteséget, és mellette még jelentős – több százmilliós – ténylegesen forintban realizált hozamot generált!

A rendőrségi anyag második, egyben utolsó oldala
fotó: -

Erről azonban nem szóltak a közgyűlési előterjesztések és beszámolók sem. Pedig a SZOVA negyedévente kötvény monitoring jelentést ad ki a cég felügyelőbizottságának, melyből ezek a számok egyértelműen látszanak. Itt kell megjegyeznünk, hogy az előbbiekben leírtak miatt az árfolyamváltozással összefüggésben a fedezeti pont folyamatosan felfelé tolódott, így az átváltáskor 150 forintos árfolyamé napjainkban már 190 forint körül van! Magyarán az akkori átváltási árfolyam a realizált kamatok miatt a mai napon 190 forint körüli árfolyamnak felel meg. Ráadásul 2009 nyarán, amikor már Németh Gábor volt az önkormányzati cég vezérigazgatója, egyszer 170 forint körüli összegre ment le a svájci frank árfolyama.

Tudni kell azt is, hogy mivel törvényileg kötelező évente átértékelni a kötvényállományt a számviteli beszámoló készítésekor, és a SZOVA ezen virtuálisan hatalmas veszteséget mutat ki, amit azonban nem terhel tényleges cash flow oldali veszteség. Ettől függetlenül mentesül az adófizetési kötelezettségek alól, ami a korábbiakban leírt több százmilliós kamathozam, illetve a ténylegesen realizált árfolyamveszteség különbségének több százmilliós eredményén felül évente további mintegy 30-50 millió forint megtakarítást jelent be nem fizetett adó formájában.

Aktivitás nélkül is termel a kötvény

A fentiek alapján az egyébként bármikor szabadon átváltható kötvényt 2009 óta nem is váltotta át a SZOVA más devizára, pedig megtehette volna. Gazdasági szakemberek szerint az említett átváltást a SZOVA nem is tenné helyesen, hiszen egyelőre tényleges aktivitás nélkül is „termel” a kötvény, és senki, köztük például Szombathely önkormányzata, a Vas Megyei Közgyűlés, vagy éppen Hódmezővásárhely sem tudja, hogyan alakul az árfolyam az elkövetkező 20 évben. Úgy tűnik, napjainkra mindenki elfelejtette a kibocsátással kapcsolatos tényeket, és rácsodálkozik az átváltásra.

Pedig három héttel az átváltás után, 2008 januárjában a SZOVA Igazgatósága és Felügyelőbizottsága előtt volt az első kötvény monitoring jelentés, ami minden tényt tartalmazott, és amit mindenki elfogadott. Úgy, hogy az akkori közgyűlésből bal- és jobboldal egyaránt képviseltette magát mindkét bizottságban. Végezetül azt sem szabad elfelejteni, hogy a sokat emlegetett kötvényből a SZOVA-menedzsment azóta is több projektet finanszírozott, például az IVS-projektek

2010.12.09. 09:15

Fényfestéssel avatták a Kossuth 7-et - Ilyen lett!

/ közélet gal. 12 hsz. 1 kapcs. /
Abban a szerencsés helyzetben lehettünk, hogy a hivatalos megnyitó előtt pár órával körbejárhattuk az új szombathelyi városházi szárnyat. Lefotóztuk az új sajtószobát és az irattárat is, majd pár órával később levideóztuk az új homlokzatra vetített fényorgiát...
részeként a mozi árkád felújítását, a Kőszegi
2011.02.25. 14:03

Mi, miért és mennyiért épül a Kőszegi utcai foghíjban?

/ közélet gal. 24 hsz. 1 kapcs. /
Az ominózus szombathelyi belvárosi utcarész az utolsó olyan házsor volt, amely a XVIII.-XIX. századi Szombathely hangulatát idézte. Miért kerültek a házak mégis lebontásra? – Utánajártunk, és közöljük az utcafront látványterveit is.
és a Kossuth Lajos utcai
2011.01.10. 14:35

Miért lettek drágábbak a szombathelyi felújítások?

/ közélet 4 hsz. 1 kapcs. /
Két nagyobb építkezés kezdődött a szombathelyi belvárosban. Kiderült, a közbeszerzési eljárásokon az előzetesen kalkulált összegeknél magasabb árban egyeztek meg a kivitelezőkkel. Utánanéztünk.
beruházást, valamint a Fraknó utcai társasház építését.

Kapcsolódó

2012.06.11. 20:42

Eltitkolná a SZOVA a főügyészségi határozatot?

/ közélet gal. 3 hsz. 5 kapcs. /
A dokumentum, amit nálunk teljes egészében elolvashatnak, állítólag sértené a SZOVA vezérigazgató és a szombathelyi alpolgármester személyiségi jogait.

2012.05.23. 09:55

Döntött a főügyészség a SZOVA feljelentésről

/ közélet 2 hsz. 7 kapcs. /
Úgy tudjuk, elutasították a vezérigazgató panaszát, ezzel vége az évek óta húzódó vitának.

2012.04.16. 11:31

Panaszt tesz a SZOVA, mert nincs nyomozás

/ közélet 1 hsz. 6 kapcs. /
A vezérigazgató a főügyészségen tesz panaszt a nyomozás megszüntetése miatt. Az igazgatóság szerint élni kell a jogi lehetőségekkel.

2012.03.29. 13:33

Megbukik a SZOVA vezérigazgatójának feljelentése?

/ közélet 1 hsz. 4 kapcs. /
Az igazságügyi szakértő szerint reális áron vették meg az ipari célú ingatlanokat. A városi közgyűlésen foglalkoznak majd az üggyel.

2012.02.28. 14:09

Önállósította magát a SZOVA vezérigazgatója?

/ közélet 4 hsz. 3 kapcs. /
Kérdéses, Németh Gábor kapott-e felhatalmazást arra, hogy tárgyaljon a szombathelyi ipari területek korábbi tulajdonosaival az ingatlanok visszavásárlásáról.

2012.02.22. 23:40

Miért akarja visszavásároltatni Szombathely az ipari területeit?

/ közélet 1 kapcs. /
Az ügyben feljelentés, és számtalan értékbecslés is született. De miért?

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : *lt*l*n*s *sk*l** *szt*lyt*rs*m *s N*gyk*r *tc** b*r*t*m v*lt. ...
Elhunyt Pekovics József, nyugalmazott szombathelyi tűzoltó
jeremias: *r*mt*l* h*r, m**l*bb* gy*gy*l*st m*nd*n *r*nt*tt k*sgy*rm*kn*k....
Kásler: Állami támogatással is elérhetővé válik az SMA-s betegek terápiája
kezdem: K*r, h*gy *z *mp*t**t s*m l*h*t t*n*ln*... ...
„Hetvenévesen már nagyon nehéz az unokámmal egész nap tanulni”
crankitup: *zt *d*m *n *s. D*l*t*n n*gy*n n*m *k*r m*nn* *z * b*z*ny*s b*l*...
Egy nap hárman buktak meg Vas megyében ittas vezetéssel, ketten balesetet is okoztak
miki1950 : *rtsd, b*rk*lt c*g*ny*z*s. ...
Orbán Viktor: Összesen 24 tizennégy év alatti fekszik kórházban Covid miatt