NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Ezért sok a gaz: drágábban és rosszabbul gondozzák a zöldterületeket Szombathelyen

Pedig nagy ígéretek voltak, csak a realitásokat nem vették figyelembe. Utánajártunk.

Szinte nincs olyan hét, hogy ne érkezne panasz a szombathelyi lakóktól a parkok, zöldterületek, virágosított helyek állapotáról. Csak az utóbbi időszakból idézünk néhányat. Az Ady téren nem metszik a fákat

2014.01.09. 16:08

Miért nem metszik?

/ vélemény gal. 8 hsz. /
Az Ady tér 40-42. házszám alatt lakó olvasónk lassacskán nem látja a fáktól a napot. Sem a közvilágítást. Vajon van remény a metszésre?
, a Liszt Ferenc utcában a lakók már nem látják az eget
2014.03.24. 20:31

Egész évben sötétség

/ közélet gal. 5 hsz. /
A Liszt Ferenc 4. lakói már ki sem látnak egy óriási tiszafa miatt. Segítséget pedig hiába kértek, eddig senkitől sem kaptak.
, a peremkerületek játszóterei horror állapotban vannak
2014.10.10. 16:58

Horror játszótér Újperinten. Most Ön is megnézheti!

/ önkormányzati választás 2014 1 hsz. /
A peremkerületek elhanyagoltságára akarta felhívni a figyelmet az LMP péntek délelőtti sajtótájkoztatóján
, gaztenger van a kollégiumok környékén
2015.05.12. 08:44

Olvasónk jelenti: gaztenger a "kollégiumi negyed" környékén

/ jelentem /
Annyira kereken és szépen összefoglalta a látottakat, hogy minden hozzáírt szó csak elvenne az értékéből.
.

Korábban közbeszerzési pályázatokat írtak ki

Persze, nem mindig és nem mindenhol vannak ilyen állapotok, az utóbbi hónapokban észrevehető, hogy a város parkgondozási cége igyekszik megfelelni az elvárásoknak, és folyamatosan kommunikál a lakossággal is. De összességben elhanyagoltabb, szemetesebb a város, ráadásul mindez még többe is kerül, mint korábban.

Három éve így takarítottak a Csótó szigetén
fotó: Tánczos Mihály

2010 előtt más rendszerben működött még a parkgondozás Szombathelyen. Az önkormányzat külsős cégeket bízott meg, közbeszerzési eljárást írt ki, és így választotta ki azt a céget, amelyiket megbízott a feladattal. A szerződések öt évre szóltak, aztán jött az új közbeszerzési pályázat.

A pályázatok eredményeként hosszú ideig a szombathelyi Prenor Kft. látta el a feladatot, érdemes megjegyezni, hogy a cégben az önkormányzatnak 25 százalékos tulajdonrésze van, vagyis részben önkormányzati cégnek számít. Később a munkába bekapcsolódott a Bokor Park Kft. is, a két cég felosztotta egymás között a város területét.

Az új vezetők ragaszkodtak a saját céghez

Ezekben az években a város kasszájából évente 220-230 milliót fizettek ki a parkok és zöldterületek gondozásáért a két cégnek. Az elvégzett munka minőségével nem volt gond, kevés volt a lakossági panasz, 2008-ban aztán a Virágos Magyarországért verseny zsűrije Szombathelyt találta

2008.10.10. 15:37

Szombathely a legvirágosabb város!

/ közélet gal. 2 hsz. /
A vasi megyeszékhelyt találta idén Magyarország legtisztább, legrendezettebb, legszínesebb városának a Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny szakmai zsűrije. Dobrev Klára is itt volt.
Magyarország legtisztább, legrendezettebb, legszínesebb városának.

Olvasónk fotója a kollégiumok környékéről
fotó: Olvasó

Ez az állapot azonban nem tartott sokáig. A 2010-es önkormányzati választásokon többségbe került Fidesz azonnal saját parkfenntartó cég alapítását határozta el, ezt elsősorban Marton Zsolt frissen megválasztott alpolgármester és Szakály Gábor tanácsnok sürgette. Indoklásuk szerint egy városi tulajdonú cég olcsóbban működik majd, ráadásul a haszon így nem egy vállalkozásé, hanem egy önkormányzati tulajdonú vállalkozásé lesz. Elegánsan elsiklottak afölött, hogy a Prenor részben önkormányzati cég, és pillanatok alatt megfosztották évi mintegy 150 milliós megrendeléstől.

2010 decemberében aztán az önkormányzat 10 millió forintjából megalkotott törzstőkével létrejött a Szombathelyi Parkfenntartási és Temetkezési Kft.

2010.11.25. 09:56

Parkfenntartó cég alakul – Közgyűlési beszámolónk percről-perce

/ közélet 30 hsz. 1 kapcs. /
Pont a hosszú vita végére, megalakul az önkormányzati parkfenntartó. Decemberben már működik is. Egyébként este tízig bírtuk a szombathelyi politikusok vitáját, aztán feladtuk.
, rövidítve Szompark. A szakemberek hiába figyelmeztettek, hogy ez így nem nagyon működik majd, ehhez a munkához nagyobb induló tőke kellene. Mégpedig azért, mert komoly gép- és eszközigénye van ennek a feladatnak.

Családi házhoz való fűnyírókkal dolgoztak

Korábban ezzel nem volt gondja a városnak, a két külsős cég önerejéből fejlesztett, vásárolt gépeket, velük csak annyi feladata volt az önkormányzatnak, hogy a megrendelt munka ellenértékét ki kellett fizetni. A gondok aránylag gyorsan jelentkeztek is, hiszen gépeket kellett vásárolni, így a cég tagi kölcsönt kért az önkormányzattól, azt ígérve, ezt majd visszafizeti.

Egyéves kép a Liszt Ferenc utcából
fotó: VB

Kapott is, egyszer 40 milliót biztosan, 2012 júniusában ugyanis azt kérték

2012.06.19. 23:05

Veszteséges cégeibe pumpálja a pénzt Szombathely

/ közélet 4 hsz. 4 kapcs. /
A képviselők dönthetnek Jordán szerződéséről, több városi kft.-nél betömködhetik a tátongó pénzügyi réseket, és határozhatnak a temetők üzemeltetéséről is. Közgyűlési előzetesünk.
, hogy a 40 millióból 11,3 milliót írjanak le veszteségként. De nem csak ez volt a gond. Mivel nem nagyon volt pénzük, nem tudtak komoly gépeket venni. A fűnyíráshoz például lakossági célra szánt, kis teljesítményű fűnyírókat vettek, amelyekkel a legnagyobb szorgalom mellett sem tudták a munkások az előírt teljesítményt és minőséget elérni. Azóta, persze, fokozatosan bővítették a gépparkot, a mérlegbeszámoló szerint most 80 milliós értékű eszközei vannak a cégnek.

Azt is meg kell jegyezni, hogy az eredeti elképzelések szerint megváltozott munkaképességűek és közmunkások alkalmazását is célul tűzték ki. Ez meg is történt, de ez működött korábban a Prenornál is, akik a Savaria Rehab-Team által kiközvetített emberekkel dolgoztattak. De korábban ezek az emberek vegyes brigádokban, szakképzett kertészekkel, szakemberekkel dolgoztak együtt, akik felügyelték a munkájukat. A Szompark viszont önálló brigádokban küldte ki őket dolgozni a város parkjaiba.

80 millióval kerül többe, mint korábban

Persze, a Szompark kénytelen volt alvállalkozókat is bevonni a munkába, egyrészt a saját kapacitásának hiánya, másrészt a speciális gépek szükséglete miatt. Ez a mai napig így van, a fametszéseket például külső vállalkozások végzik. A helyzetet közelebbről ismerők szerint a cég munkatársainak többsége mindent megtesz a minőségi munkavégzés érdekében, de a forráshiány csak ennyire képesek.

Egy pozitív példa: két éve megszépült egy park a Szűrcsapó utcában
fotó: Mészáros Zsolt

És mindez a korábbinál többe kerül a városnak is. Említettük, hogy 2010 előtt évi 220-230 milliót fizetett ki az önkormányzat ezért a munkáért, a 2014-es költségvetésben eredetileg 284 millió szerepelt erre a célra, ami már 60-70 millióval több. De az év végéig ezt az összeget még megemelték, a zárszámadás szerint 301 millió forintot fizetett ki a város a parkfenntartásért.

Az idei költségvetésben is a tavalyi első összeggel számolnak, vagyis 284 millióval, de előre látható, hogy ez a pénz nem lesz elég. Közben a város parkjainak és zöldterületeinek jó része elhanyagolt, szemetes. Valószínűleg a városi képviselők sem kritizálnák a magasabb összeget, ha Szombathelynek ismét esélye lenne arra, hogy Magyarország legtisztább, legrendezettebb, legszínesebb városa legyen.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

De casu diaboli: *rr*l *s *rj*t*k *gy c*kk*t gy*rs*n, h*gy *gy v*nn* f*l k*tm*ll*...
Nemény András: "Egy kéz van a torkunkon, ami egyre jobban szorít"
Ddd911: K* sz*v*z *rr* h*gy m*sz*r*s f*gj* ny*rn*?? ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
Latyak: Cs*k *z *r*ny*k *s * pr**r*t*s*k sz*ls*s*g*ss*g**r* pr*b*lt*m r*...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat
Southpark: *z * f*r*g *gy*n*ly*n, m*nt * r*g*nc*l*. M*ll**rd*k*t *s m*g*r*...
Mészáros Lőrinc csodálatos átváltozása
Southpark: **y*n*k * N*r*st* *lk*r*szt*ny*k. *z *s *ll*k * cs*p*tb*....
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után