NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Nagy szombathelyi zöldség- és gyümölcsteszt

Mert a legkisebb is számít? Valóban spórolhatunk, ha egy hipermarket helyett a piacon vásároljuk meg a főzeléknek valót? Osztottunk-szoroztunk, az Interspartól a CBA-ig tucatnyi üzlet kínálatát teszteltük.

Érik a szőlő, hullik a szilva, milyen választékkal csalogatnak a szombathelyi standok? Arra nem vállalkozhattunk, hogy Szombathely összes zöldségesénél feltérképezzük az árakat, de körbejártunk tucatnyi nagyáruházat, majd reggel a piacon is megszemléltük a standokat (hozzá a netről még leszedtük a Nagybani Piac aktuális árait). Végül egy képzeletbeli bevásárló-listát is összeállítottunk, hogy megtudhassuk, összességében hol mennyit tudnánk spórolni.

fotó: VB

A végeredményt táblázatban egyesítettük, az árak viszont (ezt ki kell hangsúlyozni) nem kőbe vésettek (az üzletekben napi szinten akcióznak, a mi mintavételünk a 37. hét elején történt). Másrészt jól tudjuk, a kg/ft vagy darab/ft ár csak egyetlen paramétere egy adott terméknek, az, hogy valahol valami 20-40 forinttal olcsóbb, nem feltétlenül jelenti azt, hogy jobb is, és érdemes ott vásárolni… (A termék állagának, frissességének, származási helyének pontozására nem vállalkoztunk. Pár sorban azért jelezzük szubjektív észrevételteleinket, de várjuk az Önökét is.)

Még valami – ha egy termékből az üzletben többféle is van, mindig a legolcsóbbat kerestük (paprikánál viszont nem a hálós lecsósat, hanem a kilós sárga kiszerelést figyeltük.) Mindenütt, így a piacnál is, a legolcsóbban beszerezhető árat jegyeztük fel, összesített táblázatunkban az szerepel majd.

Benyomásaink - Aldi

Közepes választék, egyféle a krumpli, kétféle a paprika, van sima paradicsom vagy fürtös. Egy hosszúhétvégére mindenféle alap-főzeléknek valót bele lehet itt is szerezni. Nagyáruházakkal ellentétben nem hűtőpultban tárolják a romlandóbb termékeket. A zöldségek és gyümölcsök közt sok a nem magyar áru, találunk osztrák zöldséget, spanyol fokhagymát és a szőlő (így szüreti csúcson) is olasz. Saját tapasztalatom: az Aldis zöldségekkel kibékültem, van ízük, a sárgarépájukat kifejezetten szeretem, nyersen is.

Összehasonlításban a 13 féle gyümölcs közül három itt a legolcsóbb (a szilva, a kókusz és a dinnye), de a körtéért, pláne ha befőzni akarunk, ne ide kopogtassunk. A zöldségek tengerében (18 termék közül) 5 itt a legdrágább. Ráadásul köztük vannak a legkedveltebb élelmiszer-alapanyagok is: a krumpli, a paprika és a paradicsom.

Az Intersparban is toltuk a kosárt

Színesebb áruválaszték, ízléses tálalásban, ráadásul egy ideje már sorba se kell állni a mérlegelésért, elintézhetjük maguknak. Díjazzuk az üzletrész átláthatóságát, hogy külön pultban biozöldégek közül is válogathatunk. Az alap-termékek közt nagy a választék, többféle burgonya (fehér-vörös, sütnivaló, főznivaló) és alma-fajta van. A fejes káposzta például itt a legolcsóbb a városban, szóval, ha csalamádét készülünk összevágni… A táblázatban látjuk, jelentősen egyetlen termékük sem drágább, mint a többi helyi nagyáruházban. A paradicsomot (jó tudni ezt befőzési szezonban) a Pennyvel és az Aldival azonos áron, nem túl olcsón kínálják.

A "nagy Tescoban" is szemlélődtünk

Többen - akiknek elmeséltem, mire is készülök - a lelkemre kötötték, hangsúlyozzam ki, bár a legkisebb is számít, a tescós zöldégnek nagyon nincs íze, úgyhogy haragszanak rá. Viszont ott jártunkkor azt tapasztaltuk: nagy a választék – a városban a piacon kívül a legnagyobb. Kapni pl. friss, nem vágott zöldbabot, nem fonnyadt kaprot, zöldség zöldjét és zellerszárat is csokorban. Itt a legnagyobb a választék dinnyéből (négyfélét számolok össze), és körtéből, viszont a barack spanyol, a szőlő olasz, de magyar a szilva és a jégsaláta.

Engem meglepett, hogy legalább négy gyümölcsnek és négy zöldségfélének hajszálpontosan ugyanannyi az ára a Tescoban, mint pl. Intersparban.
A nagy Tescoban a citrom és a kígyóuborka a legolcsóbb, viszont hat terméknek itt a legborosabb az ára (hogy minek, az a táblázatban lekövethető).

Az árak mellett korrekten jelölik, mi honnan származik, nem a csomagoláson kell kibogarászni, olasz vagy magyar szőlőre kívántunk rá, hanem láthatóan feltüntetik a származási helyet.

fotó: VB

A Pennybe is befutottunk egy kg banánért

A magam részéről nem szeretem, ha a csomagoláson kell kikeresgélni a termék születési helyét. Sok itt a nem magyar áru (persze a banánnál ezen ne csodálkozzunk), ami viszont jó, nagyobb kiszerelésben olcsóbban is hozzájutok egyes élelmiszerekhez. Sok minden van, de nincs nagy választék. Hűtőpultra sem emlékszem. Árak tekintetében a nem magyar termékekben nagyon jók, itt a legolcsóbb a banán és az ananász, valamint a brokkoli.

CBA, a magyar

Az üzlet a Savaria Plaza alatt első blikkre kicsit zsúfolt, zeg-zugos, így nehezebben áttekinthető, viszont teszik, hogy a zöldség-gyümölcs kínálatban teret engednek a hazai termékeknek. Kevesebb a felfújt, csillogó-villogó gyümölcs, díjazzuk, hogy a kisebb, szabálytalanabb formájú zöldségeket is ki merik tenni. A kínálatban a primőrök minősége hasonlít a piacéra. Ráadásul zsákból kimérve lehet babot vagy sárgaborsót venni.

Egy termékük sem a legdrágább, viszont 5 gyümölcs- és 6 zöldség-féleség itt a legolcsóbb.

Lidl, vagy ahogy a fiam mondja, Lidi

Mintha csak a Pennyben vagy az Aldiban járnék, nagyon hasonló a kínálat, és az árakban sem látok óriási különbséget. Persze itt is belebotlunk egyedi akciókba, amiért épp érdemes lenne betérni. Összevetésünk eredményeként az üzletek közül itt a legdrágább a szilva és a vöröshagyma, de (most éppen) itt a legolcsóbb a fél kilós kiszerelésű gomba.

A piacon is mustráltunk

Mondani is kár, ahány kofa, annyi ár, mindent találni (kivétel ananászt és mangót), a kertben kapálgató nénike házi burgonyájától a nagybaniról szállító kereskedőig. Alaposabb utánajárás után sok termék (szám szerint nyolc) olcsóbban beszerezhető itt, mind a nagyáruházak többségében (ráadásul aki tud, az alkudozhat is). Viszont a termékek származási helye sehol sincs feltüntetve, vagy elhisszük amit a kereskedő- termelő mond (hogy márpedig csak magyar) vagy sem…

Hiper helyett csemege, ez a Match (Fő tér)

Van hűtőpult, a kínálat is – belvárosi üzlethez mérten – egészen elfogadható. Viszont ha gyümölcsben nem is, de zöldségben kifejezetten drágának mondható ez az üzlet, 7 termék esetében itt hagynánk a pénztárnál a legtöbbet.

Mérlegelünk
fotó: VB

Összesítünk – tényleg sok kicsi sokra megy

Hogy kézzelfoghatóbb legyen, mennyit spórolhatunk, ha megnézzük, mit-hol vásárolunk, elterveztem egy lecsós vacsorát, amihez képzeletben egy kiló paradicsomot (jusson reggelire is), egy kiló paprikát és egy kiló hagymát vettem, hozzá köretként krumplit gondoltam, szintén egy kg-ot. Pluszban egy kiló almával és egy kg szőlővel is megfejelem a képzeletbeli bevásárlást, hogy a szezonális primőr-termékeknél maradjunk… Nem nagy tételek, de sok kicsi sokra megy. A végeredmény: legolcsóbban ebből a minimál-bevásárlásból a piacon jövök ki, ott körülbelül ezer forintot hagyok a kofáknál.

Kiugróan jól szerepelt a CBA – a piachoz képest azonban itt is 300 forinttal többet kell fizetnem, de legalább tudom, honnan származik az áru.

A többi nagykereskedelmi egységben hozzávetőleg ugyanannyit fizetek, de magam sem gondoltam volna, a piaci árhoz képest legalább 500-600 forinttal többet. Legtöbbet az Aldi pénztárában hagynék.

Lássuk felfelé kerekítve, körülbelül:
Aldi: 1655 forint
Interspar:1545 forint
Nagy Tesco: 1640 forint
Penny: 1510 forint
CBA: 1264
Lidl: 1400 (szőlőt nem találtunk, így átlagárat számoltunk)
Match: 1645 (vöröshagymának átlagárat számoltunk, mert nem vettük észre
Piac: 990
Budapesti Nagybani: 800 - 1008

Szombathelyi zöldség árak 2012. 37. hét eleje(forintban)

Zöldség
fotó: -

A legolcsóbbat zöld színnel, a legdrágábbat piros színnel jelöltük.


Szombathelyi gyümölcs árak 2012. 37. hét eleje(forintban)

Gyümölcs
fotó: -

A legolcsóbbat zöld színnel, a legdrágábbat piros színnel jelöltük.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

fucking: N*m, *z *gy*d g*t*lj* * g*nd*lk*d*st, m*rt *m* n*ncs ...........
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
joska01: V*l*g*s,*z *k*z*t*k g*t*lj*k * m*g*rt*st *s * g*nd*lk*d*st…...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
joska01: T* m*ly*n *st*b* v*gy…..v*gy t*t*lr* *tt*d m*g*d*t m*r m*g*nt d*...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
joska01: N*m * m*sz*r*s v*tt* m*g *z *r*m*v*t,h*n*m *z *p*s nyrt. *z nyrt...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
kovacs_ugynok: H*ggy*d! Cs*k tr*llk*d*k *z * t*lv*j f*d*l*t*s*s k*s r*szk*b*r*n...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot