NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Szombathelyi zöldítési program – De miért kerül 82 millió forintba 1000 fa ültetése?

Jól hangzik a faültetés, a költségei már kevésbé. Benéztünk a számok mögé. És van összehasonlítási alapunk is.

Mintha egy másik valóság vett volna körül bennünket tavaly ilyenkor. Akkor nem a betegségtől féltünk a legjobban, hanem a klímaváltozástól.

A szén-dioxid kibocsátás csökkentésének legismertebb élharcosa Greta Thundberg

2019.10.19. 14:48

Válaszd ki a hősödet, avagy a média hatalma

/ vélemény 3 hsz. /
Mindketten tizenévesen álltak neki a világ jobbá tételének.
volt, és a diáklány szelleme áthatotta a politikát is: a zöld pártok népszerűsége Európában soha nem látott magasságba emelkedett, még a Fidesz is ráeszmélt, hogy mennyire környezetbarát.

A kampány része volt

Így aztán nem csoda, hogy a tavaly őszi választási kampányban
2019.07.13. 12:37

Nemény András: Ezer új parkoló és fa, nyitott városháza, tiszta város

/ önkormányzati választás 2019 13 hsz. /
Választási programot hirdetett, az Éljen Szombathely polgármester-jelöltje.
a szombathelyi ellenzék egyik jól hangzó ígérete lett az „1000 új fa egy év alatt” , és amikor Nemény Andrásék hatalomra kerültek, el is indították a projektet.

Hamar kiderült, hogy nem eszik olyan forrón a kását, nem úgy van az, hogy néhány munkás overálban kimegy a terepre, lyukat ás a gyökereknek és kész, hanem a tervezés, engedélyezés, közbeszerzés, miegymás lesz.

Az időközben beköszöntött koronavírus-járvány árnyékában persze nem ez volt a figyelem központjában, de a malmok ettől még őröltek: nyár elejére nemcsak a tervek készültek el, de az is kiderült, hogy melyik körzetben hány fa lesz elültetve

06.03. 11:49

Szombathely déli városrészébe jut a legtöbb, a Derkovitsra pedig a legkevesebb az 1000 fából

/ közélet 15 hsz. /
Egy év alatt kell elültetniük az ezer fát, mutatjuk, hogy hány fa jut az egyes városrészekbe.
.

De miért ennyi pénz?

Mindez szép és jó, hiszen kevesen vannak, akik tiltakoznának a fák ellen, de a közvéleményt legalább annyira foglalkoztatta az a kérdés, hogy:

„Mi a fene kerül 1000 fa ültetésén 82 millió forintba?”

Merthogy időközben kiderült

06.03. 11:49

Szombathely déli városrészébe jut a legtöbb, a Derkovitsra pedig a legkevesebb az 1000 fából

/ közélet 15 hsz. /
Egy év alatt kell elültetniük az ezer fát, mutatjuk, hogy hány fa jut az egyes városrészekbe.
, hogy a szombathelyi városvezetés ennyit szán erre a feladatra.

Ami darabonként 82 ezer forintot jelent.

Habár elhangzottak mondatok arról, hogy mi minden emeli az árat (utógondozás stb.), még így is meghökkentően magasnak tűnik az összeg.

Lapunk most a polgármesteri hivataltól elkérte és megkapta a közbeszerzési dokumentumokat, amelyekből pontosan tudtató, mit is kell csinálni ennyi pénzért a cégnek, ami majd megkapja a munkát.

Egy korábbi faültetés a szombathelyi Újvilág utcában
fotó: Szilágyi József (telefonos fotó)

A 77 oldalas (!) kiviteli terv (Szily Adrien és Pintér Gábor munkája) minden részletet szabályoz, nemcsak azt tartalmazza, hogy hol és milyen fákat kell ültetni, de meg is magyarázza, hogy miért.

Ennek a részleteibe most nem mennénk bele, koncentráljunk az elvégzendő munkákra, melyek önmagukban is érdekesek, és valóban túlmutatnak az árokásáson.

A teljesség igénye nélkül:

 • Minimum egy köbméteres ültetőgödör ásása
 • A fákat az ültetés előtt elő kell készíteni (locsolás, visszavágás stb.)
 • Az ültetőgödrökben teljes talajcserét kell végezni: 70%
 • termőföld, 15% rétláptőzeg, 15% homok + talajjavítószer
 • Dréncső elhelyezése a fák gyökerei közé, ezekre kupak, nehogy kiszáradjanak
 • Fatörzsvédő műanyag a fák tövére (a fűnyírás miatt)
 • Karózás
 • Ültetés utáni alapos öntözés. (A tervezők úgy számolnak, hogy nem átázott talaj esetén fáknak a centiméterben mért törzsátmérő kétszerese kell literben értve, azaz egy 18 centiméter törzskörméretű fához legalább 36 liter víz szükséges.)
 • Az ültetést követő két-három évben is folytatni kell az öntözést, gyakran, heti 2-3 alkalommal, meleg nyári napokon naponta bőségesen vizet kell juttatni a kisfáknak.
 • 2 évig növényvédelem, metszés, gyomtalanítás stb.
 • A fák telepítésére 2 éves eredési garanciát kell vállalni.
 • Az ez idő alatt elpusztult fákat pótolni kell.
 • A városházától kapott információk szerint a közbeszerzési pályázat augusztusi határidejére egyetlen pályázat érkezett egy „helyi gazdasági szereplőtől”, eredményt majd később hirdetnek.

  Máshol olcsóbb?

  Még nyáron jártam a budapesti 13. kerületben, ahol az alábbi csendélet toppant elém a Béke utcában.

  fotó: Józing Antal

  Ezek szerint máshol is megy a faültetés, ami, valljuk be, nem nagy meglepetés, érdekesebb kérdés, hogy ők mennyiből hozták ki.

  Kérdéseinkre az ottani önkormányzattól részletes válaszokat kaptunk, amelyekből kiderül, hogy a kerület az 5000 fát még a korábbi ciklusban ültette el, ennek az összköltségvetése 334 millió forint volt.

  Egy gyors számolással kiderül, hogy egy fa telepítése ott 67 ezer forintba került , viszont azóta emelkedhettek a költségek, ráadásul ez az összeg az csak egy év üzemeltetés takar, így nagyjából hasonlók a nagyságrendek.

  Érdeklődtünk a kerület faültetési tapasztalatairól is, hátha okosabbak leszünk tőle.

  Az választ teljes terjedelmében közöljük, abban a tudatban, hogy talán nemcsak az olvasóinknak, de a szakembereknek is érdekes lehet.

  A XIII. Kerületi Önkormányzat faültetési programját tapasztalatunk szerint kerületünk lakosai örömmel fogadják, rendszeresen és számos helyszínre érkeznek a fatelepítéssel kapcsolatos lakossági igények. A lakosság elkötelezettségét is mutatja, hogy több lakótelepünk környezetében lévő fasori fát a lakók gondozásba vesznek, a nagy nyári melegben egy-egy vödör víz kijuttatásával támogatják a fa megmaradását, tovább növekedését. Minden esetben üzemeltetői felelősségünket érezve munkatársaink az összes elültetett fa felügyeletét, gondozását folyamatosan figyelik, a szükséges feladatokat időben elvégezzük.

  A megváltozott klimatikus viszonyok között is keressük a lehetőségeket zöldfelületek létesítésére. A XIII. Kerületi Önkormányzat hagyományosan nyitott az újszerű kezdeményezésekre, így az innovatív lehetőségeket a zöldítés terén is keressük, például zöldfal, vagy "vadvirágos rétek" kialakításával. Ezek elsősorban lokális módon eredményezhetik a mikroklimatikus viszonyok megváltozását.

  Keressük az újszerű technológiákat az üzemeltetés hosszútávon biztonságossá, olcsóbbá tételére is. A Marina parton (Duna menti lakóparki övezet) a zöldterület kialakításakor a nagyobb méretű fákat föld alatti rögzítéssel telepítettük, mert az a tapasztalatunk, hogy a fiatal fák felszíni támrendszerét gyakran megrongálják. Teszteljük az öntözőzsák alkalmazásának lehetőségét, mert az extrém forró nyarakon, a fák megmaradásának legfontosabb szempontja a megfelelő mennyiségű, hatékony öntözés. Folyamatosan figyeljük a szakmai szervezetek által ajánlott „várostűrő” fafajokat, – növényvédelmi szempontok alapján is –, hisz a fák hosszútávú megmaradásának alapfeltétele, hogy mennyire viseli egy fafaj az élőhelyén kialakuló negatív körülményeket.

  Eközben Szombathelyen várjuk tehát a nyertes céget, a kisfákat és a szakszerű kivitelezést.

  Mi most ennyit tudtunk hozzátenni ehhez a történethez.

  Hozzászólások (29)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  Fater: H*gy*n l*h*t *zt * “J*b*r*t” *lln*v*n f*t* s*nk*h*z*t *nn*n k*t...
  Orbán Viktor: Jövő év elején elkezdjük a 13. havi nyugdíj visszaépítését
  miki1950 : K*dv*s l*j*l*st*, n*gy*n k*dv*l*m *s n*gyr* *rt*k*l*m *z *r*s**d...
  Hamarosan megszületik Orbán Ráhel és Tiborcz István harmadik gyermeke
  gpszycho: * st*d**n *s *j*nd*k v*lt... M*st m*g *n *s f*z*t*m... Cs*k * c-...
  Hamarosan megszületik Orbán Ráhel és Tiborcz István harmadik gyermeke
  miki1950 : *z * sz*r*ncs*tl*n k*sgy*r*k n*m t*h*t r*l*, h*gy *gy *ly*n sz*r...
  Hamarosan megszületik Orbán Ráhel és Tiborcz István harmadik gyermeke
  lojalista: *l*sk*d*?N* n* b*x.*ssz* k*v*r*d * x*rh*z* f*d*sz tr*ll*kk*l *z ...
  Hamarosan megszületik Orbán Ráhel és Tiborcz István harmadik gyermeke