NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hírek

Mátyás Király is nagyot csettintene a szombathelyi vasútállomás mozgáskorlátozott bejáratára, mert az van is, meg nincs is

Persze azért egy telefonszámot megadtak, azt kell csörgetni, ha valaki arra vetemedne, hogy kerekesszékkel közelítse meg a rámpát.

Hetek óta olvasható a felirat a szombathelyi pályaudvar akadálymentes rámpájánál lévő bejárati ajtó mindkét oldalán arról, hogy műszaki okok miatt zárva tartják. Ha ez lenne az első alkalom, talán nem is kellene szóvá tenni, hiszen bármilyen oka lehet, mondjuk nem szereltek meg rajta valamit. Csakhogy a múlt évben ez a felirat többször is itt volt.

fotó: L.E.

Igaz, a mozgáskorlátozottak figyelmét felhívják arra, hogy telefonhívásra biztosítják számukra a bejutást (ha nem működik az ajtó, vajon hogyan?), de ugyebár miért kellene azért telefonálgatni, ami természetes kellene, hogy legyen.

Nincs rámpa, lehet lépcsőzni

A helyiek jól tudják, hogy a vasútállomásra három irányból is be lehet jutni. Az Éhen Gyula téri főbejáraton át, az attól jobbra eső, kilincses működésű mellékajtón, és a baloldalról nyíló önműködő ajtón, ahova a rámpát kiépítették. Amit egyébként nem csak a mozgásukban korlátozottak szoktak használni, hanem azok is, akik termetes méretű gurulós bőröndjeiket, utazótáskáikat szeretnék bejuttatni az épületbe. A rámpa használata nélkül emelgethetik a lépcsősorokon a nehéz úti holmikat, ami főként az idősebb vagy legyengült utasoknak próbatétel.

Hiába gurul fel, be már nem jut
fotó: L.E.

Igaz, van egy úgynevezett "egérút" is az akadálymentes bejutáshoz a pályaudvar területére, mégpedig a kerékpártároló felől. Ehhez azonban megfelelő helyismeretre van szükség, és persze kerülővel, a sínektől visszafordulva lehet visszajutni az állomásépületbe.

De ettől még - vagy ezzel együtt - nehezen tudom elképzelni, hogy egy nemzetközi hírnevű, többmilliárdos beruházásokat is megvalósító vasúttársaságon kifogjon egy önműködő vasúti bejárat, ami zárva tartás esetén a ma már természetesnek számító akadálymentes rámpát okafogyottá teszi. Ha a jelenlegi bejárat műszakilag nem megfelelő, talán ki lehetne cserélni egy folyamatosan és megbízhatóan működőre. Ez a 21. század elején bizonyára nem megvalósíthatatlan.

A GYSEV Zrt. közleménye:

Az utascsarnokból az akadálymentes rámpa felé nyíló ajtót műszaki meghibásodás miatt, ideiglenesen zárta le a vasúttársaság, ezzel egyidejűleg a szükséges tájékoztatást kifüggesztettük. A problémát az okozza, hogy az újságoshoz betérő vásárlók miatt is kinyílik az ajtó, mivel az üzlet bejárata nagyon közel van a kijárathoz, így az a mozgásérzékelő hatókörében van, ezáltal nagyszámú szükségtelen nyitás és zárás keletkezik. Az ajtót a 2016-os év során többször is javítottuk, a nyitószerkezetet nem ilyen mértékű igénybevételre tervezték.

A megjavítására és a nyitási mód megváltoztatására társaságunk a szükséges intézkedéseket megtette. Helyreállítás után az ajtó, az akadálymentes rámpa felőli oldalról, külső oldalon továbbra is mozgásérzékelős nyitási módban működik tovább, belülről viszont nyomógombos kialakítást kap, melyet a csarnokból kilépők, köztük a mozgáskorlátozottak is, tudnak majd használni.

A szükséges alkatrészeket a cikk megjelenése előtt már megrendeltük, előreláthatóan 2 hét múlva a berendezés ismét működőképes lesz.

A pályaudvarra történő akadálymentes bejutás a kerékpártároló felől továbbra is biztosított.

Az okozott kellemetlenségekért társaságunk az utasok megértését és türelmét kéri.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kriszpo: *zt n*m *z *n k*mm*ntj*r* sz*nt*m, cs*k *gy....
Pöcsöt rajzolt egy győri közintézményre, egy évre börtönbe mehet
kriszpo: "P*cs*t r*jz*lt" *n *lh*sz*m, h*gy "l*z*k" v*gy*...
Pöcsöt rajzolt egy győri közintézményre, egy évre börtönbe mehet
kisdobos: * r*z*rv*t*m*k l*k**n*k s*m t*sz*k k*zv*tl*n k*z*l*b* * 130 d*c*...
Nem robbant be igazán a szombathelyi szentivánéj első napja
Szalay Miklós: K*zb*n m*r n*m *s. D* m* m*nd*nt*l f*gg * r*szv*ny *r*? ht...
A Coca-Colának négymilliárd dollárjába került, hogy C. Ronaldo eltolt maga elől egy üdítőt
Szalay Miklós: 0-2 + *gy n*m sz*kv*ny*s *l*mz*s * pr*f* sp*rt t*rs*d*lm* sz*...
Mire lehet számítani a francia válogatott ellen? - Elemzés