NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Megnéztük, mire megy el az idén Szombathelyen sportcélokra tervezett 830 millió forint

Vannak, akik helyett kifizetik a bérleti díjat, és van egyesület, ami majdnem 200 milliót kap.

A hét elején írtunk róla

2020.07.20. 07:11

Közel 40 millió forint beruházást kellett vállalnia a szombathelyi teniszcentrum bérlőjének

/ közélet gal. 6 hsz. /
Hamarosan teljesen kész lesz a szombathelyi Késmárk utcában épült teniszcentrum, elmentünk és megnéztük.
, hogy a szombathelyi Késmárk utcában lévő, felújított teniszcentrum bérlőjének mennyi kötelezettséget kellett vállalnia, és az évi kétmillió forintnyi bérleti díj mellett közel 40 millió forint értékű beruházást kell végrehajtania a centrumban.

Azt is megtudtuk, hogy a centrumban működő, egyébként jelentős sikerekkel büszkélkedő Savaria Tenisz Klub nem kap önkormányzati támogatást, ellentétben a városban működő sportegyesületek többségével.

Miért kell bérleti díjat fizetni, ha az önkormányzat azt odaadja támogatásként?

A szombathelyi közgyűlés február végén fogadta el az idei költségvetést, ebben szerepel egyesületenként a támogatás. Sőt az is, hogy melyik egyesület, szakosztály kapja meg az önkormányzattól azt az összeget támogatásként, amit aztán városi tulajdonú sportlétesítmény használatáért kifizet bérleti díjként.

fotó: Mészáros D. Zsolt

Fel lehet tenni a kérdést, hogy ennek meg mi értelme van, hiszen úgy tűnik, a város rakja egyik zsebéből a pénzt a másikba. Valóban, de azért ennek is oka van.

Az így használt sportlétesítményeket állami vagy pályázati pénzből építették, illetve újították fel, és a pályázatban előírták, hogy piaci alapon (is) működtetni kell azokat. vagyis, bérleti díjat kell fizetnie annak, aki használja. Az egyesületeknek viszont jellemzően szűkösek az anyagi forrásai, ezért közgyűlési döntéssel, mondhatni politikai kompromisszummal az önkormányzattól támogatásként megkapják ezeket az összegeket.

Aki helyett kifizetik a bérleti díjat

A legnagyobb tétel, természetesen, a Haladás sportkomplexum működése. Azt nem tudjuk biztosan, valószínűleg kevesen vannak, akik igen, hogy pontosan mennyibe kerül a sportkomplexum egy évnyi működtetése. Hiszen akkor is viszi a pénzt, ha nem használják, csak egy példa, a stadion pályájának füvét öntözni kell, sőt, még lámpákkal is világítják, hogy szebb és dúsabb legyen a fű.

fotó: Kiss Tamás

A sportkomplexum működésének éves költségeit egyébként 500-600 millióra teszik, tavaly és az idén az volt a szerencséje az önkormányzatnak, hogy az állam kétszer 300 millióval megtámogatta

2020.04.24. 17:11

Az idén is megkapja a 300 milliós állami támogatást a szombathelyi Haladás-sportkomplexum

/ közélet 6 hsz. /
Aláírták a szerződést, hamarosan utalják a pénzt - ígérték. De a pénz eddig nem jött meg.
a költségeket. Arról nem tudni, hogy ez a támogatás jövőre is folytatódik-e.

A komplexumot a Haladás Labdarúgó Kft. és a Haladás VSE használja alapvetően. A futballcsapat lényegében magánkézben van, kiesett az első osztályból, de az önkormányzat az idén 37,5 milliót ad a csapatnak azért, hogy ki tudják fizetni a bérleti díjat.

Érdekes módon a Haladás VSE az idén nem kap támogatást a bérleti díjra, az előző években ez évi 62 millió forint volt. A HVSE összesen 40 millió forintot kap az önkormányzattól az idén, azt a városi költségvetés nem tartalmazza, hogy ezt az összeget hogyan osztják el a szakosztályok között. A HVSE-nek egyébként 14 szakosztálya van.

Vívók és asztaliteniszezők

Van viszont két egyesület, akik a Haladás futballcsapathoz hasonlóan megkapják az önkormányzattól a fizetendő bérleti díjat. A Szombathelyi Asztalitenisz Klub 10,275 milliót kap erre az idén, a Szombathelyi Vívó Akadémia Egyesület pedig 10,375 milliót.

fotó: Mészáros Krisztián

A két egyesület a volt Epcos-telephelyen

2020.02.17. 16:18

Ilyen szép lett az Epcos volt szombathelyi telephelyére épített cserkészház, vívóterem és asztalitenisz csarnok

/ közélet gal. 22 hsz. /
Bár kissé még kihalt, hamarosan megtelik élettel.
számukra kialakított létesítményt használja most, egyébként a szövetségeik beszálltak a felújítás költségeibe. A Magyar Asztalitenisz Szövetség 20 millió forintot, a Magyar Vívó Szövetség közel 158 milliót tett bele a költségekhez.

Egyébként mindkét egyesület még öt-öt milliós támogatást kap a várostól.

Akiket még támogat a város

A legnagyobb összeget, 180 millió forintot a Falco KC kapja az idén, a kosárcsapat azért legalább eredményesen működik.

A Viktória FC nyolcmilliót, a Haladás- Viktória FC 10 milliót kap idén. A Dobó SE 15 milliót, a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia 60 milliót. De az SZKKA most először szerepel az első osztályban, így ők is hozzák az elvárt eredményt.

fotó: Mészáros Zsolt

Majdnem kimaradt az AVUS, a vízilabda egyesület 20 milliót kap erre az évre.

Sport nagyrendezvényekre 51 milliót tett félre az önkormányzat, de jelen helyzetben esélyes, hogy ennek a pénznek jó része megmarad.

Tömegsport és versenyek támogatása

Persze, a város nem csak a versenysportra költ, hanem a tömegsportra is, amit egyébként minden politikus célul tűz ki. Gyermek és ifjúsági sportra 25 milliót szánnak, kisebb sportszervezetek támogatására 20 milliót, szabadidős és közösségi sportrendezvényekre hatmilliót.

fotó: Nagy Zoli

A Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. önkormányzati tulajdonú cég, 200 millió jut nekik az idén,. Ezen felül 41 milliót a Sportliget működtetésére, 13,5 milliót iskolai és óvodai úszásoktatásra.

A szombathelyi önkormányzat az idén 830 millió forintot költ sportcélokra, ez jóval kevesebb, mint a tavalyi 1,3 milliárd forint.

Viszont a járvány gazdasági hatásai és a kormány elvonásai miatt szeptemberben újra kell tervezni a költségvetést, így egyáltalán nem biztos, hogy ezek a számok maradnak egész évben.

Hozzászólások (14)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

halfarkas: J*k*b *gy*s*n cs*n*lj*; s*kk*l *gy*s*bb*n m*nt *zt V*n* t*tt* *n...
Élmezőny és leszakadók: Alakul az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek sorrendje
StarMan: S*jn*ll*k, h* n*k*d *z. *tt v*gy*rg*tt * f*l k*p*rny*n * b.b*ny*...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: G*zd*g *mb*r *s l*h*t sz*r*ny. T* * sz*g*nys*gr* g*nd*lt*l, d* n...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: D*l-*fr*k** f*z*t**gys*g. H* b*rsz v*l*, n*k*d *s v*n r*nd*d, h*...
Ön találkozott már a szombathelyi bevásárlókocsi-fantommal?
StarMan: *ssz*gy*jth*tn*t*k *gy c*kkb*n *gy*n*zt, "h*v* l*tt*k * h*v*...
Hol vannak hűvös helyek és ivókutak Szombathelyen?