NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Húsvét előtt a szombathelyi piacon: olcsóbb torma, stagnáló tojás és sonka ár

A húsvét előtti utolsó hétvégén a szombathelyi vásárcsarnokban néztünk körbe, mi hír a sonkák körül és a tojásárusoknál.

Bár már meg sem közelíti a néhány évtizeddel ezelőttit az ünnepi forgalom a szombathelyi piacon, az átlagosnál azonban többen igyekeztek még időben bevásárolni a húsvétra. A választékra ezúttal sem lehetett panasz, legfeljebb a zöldség- és gyümölcsárak terhelték meg jobban a pénztárcát. A korábban a legolcsóbb zöldségfélék között számon tartott burgonya ára elszabadult, több standon 200-300 forintért is kínálták kilóját.

Húsvét előtti piaci körkép
fotó: Lendvai Emil

Igaz, egy helyen száz forintnál is olcsóbb volt, csak éppen nagyítót is kellett volna venni hozzá, ami ugyebár már nem üzlet. A vöröshagyma 120-260, a paprika 600-1300 (!), a hazai paradicsom 1000-1200, a külföldről behozott 400-460, a sárgarépa 120-250, a fehérrépa 400-800, az uborka 1000 forint volt kilónként. Egy csökött fej karfiol is már 500-600 forintba került. A sóskát 500, a spenótot 600 forintért mérték kilónként egy-két standon, ahol kapni lehetett.

Húsvét előtti piaci körkép
fotó: Lendvai Emil

A zöldpaprikát darabra is adták 120-140 forintért, egy csomó újhagyma pedig 120-320 (!) forintba került. A kígyóuborka szála a legtöbb helyen 150 forint volt. A gyümölcsök közül a narancsot 250-300, az almát 140-280 forintért adták. Egy régi árus szerint meglepő a tormagyökér árcsökkenése, ő a múlt években 2000 alatt nem adta kilóját, most már 1600-at kér érte, s hasonló az ár másutt is. Láttunk egy idősebb őstermelőnél is reszelni való tormát, szálanként 200 forintért. A tojás árra nem lehet panasz, hiszen általában 30-45 forintért már lehet kapni, sőt, egy tejet is árusító nemesbődi termelőnél még 20-25 forintos tojás is volt. Igaz, ennek megfelelő méretben de van, amikor hasonló méretűt kapni a multiknál is akciósan 30-35 forintért. Az ünnepen közkedvelt barkából sem volt hiány, csokronként 150-300 forintot kóstált.

Húsvét előtti piaci körkép
fotó: Lendvai Emil

Ha húsvét, akkor nem hiányozhat a dísztojás sem

. Egy virágárusítással is foglalkozó asszonynál sokféle technikával készült kínálta magát (karcolt, festett, fúrt, horgolt), s rendhagyóként családtagok fejformáját is kialakította a tojáshéjból. Valóban szellemesen lettek megformálva a papa, mama, anyuka, apuka, lány, fiú fejek. Nem messze tőle pedig a húsvét szimbólumait gyertyaformában is árusították. Mint megtudtuk, ezekre a 600-1200 forintért árusított díszes tojásformákra elsősorban az osztrákok részéről van érdeklődés.

Ja, és a sonka.

Ahogy mondani szokták, Dunát lehetett volna belőle rekeszteni. Az ár hasonló a tavalyihoz, nemigen mernek emelni, talán éppen a gazdag kínálat miatt. Lehetett válogatni a füstölt tarja, comb, lapocka, a hagyományos, egész parasztsonka, no és persze a kötözött sonka között átlagosan 1200-2500 forint közötti áron. Aki pedig a füstölt csülök híve, az 1000-1200 forintot kellett, hogy legomboljon érte kilónként.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: *m*nny* m*ll*kh*t*st t*l*lt*k, cs*d* h*gy m*g *l*nk!!! :D...
Az Astra Zeneca új mellékhatását közölte az Európai Gyógyszerügynökség
miki1950 : *m*ll*tt, h*gy K*rt*sz n*m *ll m*ssz* * v*l*s*gt*l, l*tn* k*ll, ...
Rendkívüli tüntetést jelentettek be hétfőre
oszto: M*dzs*rt n*m *rt*tt v*ln* m*ll* *rn*. Cs*k h*gy t*lj*s l*gy*n....
Magyar-osztrák határ: Lassan tönkremegy a Népek Barátsága emlékhely
oszto: M*st *s. *ccs* *ng*z*k j* h* v*nn*k....
Magyar-osztrák határ: Lassan tönkremegy a Népek Barátsága emlékhely
belabo: *nn*k *d*j*n *z**r* f*lsz*b*d*t*s*r* *s gy*jt*tt*k M*gy*r*rsz*g*...
Rengeteg pénzt gyűjtöttek Jakab Péternek