NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Elkezdődött a költekezés, nem lesz mérés a Falco-gyárnál

Az ellenzék le akarta mondatni a tévé igazgatóját, a Fidesz izomból nyomta át a választási bizottság tagjait. Ezt írtuk a közgyűlésről.

17:25 És itt a nyári szünet

Meglepően gyorsan befejeződött a nyilvános ülés, nyugodtam odaérnek meg a hat órás meccsre a tévé elé. Ez azt is jelenti, hogy itt is kitört a vakáció, a következő ülés szeptember 11-én lesz. Aloha!


17:10 Sürgősségi ügyek

Öt van belőlük, sajnos, nem ismerjük ezeket, nincs róluk anyagunk. El is fogadják őket.

Nagy a sugdolózás
fotó: Vágvölgyi Bálint

Vissza a választási bizottság megválasztásához. A jogászok tisztázzák, csak egyben lehet róluk szavazni, külön-külön nem. De a nyílt és zárt ülésre ketté lehet venni a névsort.

Czeglédy megismétli, hogy Popgyákunik nem elfogadható a számukra. Kifejti, hogy nincsenek tekintettel a szokásjogra, és t9bb önmérsékletet kér.

Puskás nem foglalkozik vele, szavaztat. A Fidesz szavazataival megválasztották a bizottságot.

A végére összeállt a csapat

Mindjárt végzünk, még egy utolsó létszámellenőrzést végzünk és azt látjuk, hogy egyedül Ágh Péter nincs jelen, mindenki ideért a végére, a zárt ülésre. Köszönjük a figyelmet!

Azért van még egy ügy, személyi kérdések, Szakály Gábor lemond egy cégben betöltött tisztségéről, helyére Horváth Csabát választották meg.


16:50 Falco-szennyezés

Czeglédy azt kérdezi, mi a helyzet a megígért mérőműszerekkel. Lakézi Gábor osztályvezető válaszol, 40 millióba kerülnének, erre nincs pénz, a mobilmérők pedig leterheltek.

Füst és benzinkút, meg a zebrák

Ismét szóba jött a híres füstölgése a Falco-gyár kéményének. Egyelőre még mindig nem mérette be az önkormányzat, hogy káros-e az egészségre a füst, drága a mérőberendezés, a mobilberendezések pedig leterheltek.

fotó: Bonyhádi Zoltán

Aztán az Ady téri MOL kút is szóba jön, lassan visszakapja a város a rehabilitált területet, nemsokára tényleg teljesértékű parkrésszel növekszik az Ady téri zöldövezet. Ezután pedig Tenki Mária a zebrák festését kifogásolja. A képviselő szerint a frissen festett zebrák úgy kopnak, mintha nem is festették volna le őket, szerinte nem a legolcsóbb anyagokkal kéne dolgozni. Az polgármester festéktípusok ismertetéseit kéri be. Reméljük színskálát is látunk majd, hiszen zebrából is többféle van.

Németh Kálmán visszatér a Haladás-céghez, aminek nincs február óta üzleti terve és SZMSZ-e, ez teljesen jogszerűtlen - mondja. Puskás azt mondja, ha valóban az, akkor az önkormányzatra is lehetnek következményei. Vizsgálatot ígér.

Czeglédy azt mondja, ennyi pénzért az ügyvezetőnek ezt meg kellet volna csinálnia, és náluk van a város legnagyobb ingatlanfejlesztése. Ha nem sürgős az ügy, akkor viszont a városvezetőnek kell őszintének lennie.

Molnár kis zűrzavar után a bontásra ítélt épületekről beszél. Egy levelet idéz, van, ahol évekig elhúzódhatnak. Életveszélyes és fertőző épületek, illegális szemétlerakók, rágcsálók, stb. Ennek ellenére időnként illegálisan használják. A Jáki út két házáról, a 37. és 39-ről van szó.

Kiderül, hogy részben hivatalosan laknak ott, mondja Szakály. Molnár szerint hivatalosan biztosan nem, ők is elmennének onnan. A közelben háziorvosi rendelő van, amit így az ÁNTSZ be is zárathat. Puskás kéri, hogy a jegyző intézkedjen.


16:45 Nagy a kapkodás

Mindjárt vége az eredeti napirendnek, de vannak sürgősségi ügyek is,. Összesen öt darab. Nem tudjuk, mik ezek.

Hangzavar és feszített tempó továbbra is

A harminchetes napirendi pontról szavaztak az imént, a teremben hangzavar, Puskás pörgeti a voksolást, a képviselők pörgetik kezükben a lapokat, tényleg mindenki hamar végezni akar, talán még egy fagyi is belefér majd a közgyűlés után a Fő téren, mi is nyaltunk egyet ide fele jövet, hogy meglegyen a napi fagylaltbevitelünk.


16:40 Jogi nehézség

Ezt mondja Puskás a folytatás elején. A jogászok kiderítették, hogy nincs jogi megoldás. Nem jogszerű, ha minden jelöltről a zárt ülésen szavaznak. A polgármester szerint az igen, ha az eredeti előterjesztést szavazzák meg, így viszont az ellenzék kérése ellenére nem szavazhatnának külön Popgyákunikról.

Szakály és Poór
fotó: Vágvölgyi Bálint

Nincs megegyezés, felkéri az aljegyzőt, találják meg a jogi megoldást, addig a testület továbbmegy. Ezt megszavazzák.


16:20 A baloldal tiltakozik

Czeglédy tolmácsolja, azt mondja, Popgyákunik Pétertől nem várható el független magatartás a választási bizottságban, Popgyákunik személyét elfogadhatatlannak tartják, mert többször is a Fideszt támogatta munkájával. Kéri, hogy róla külön szavazzanak. Azt sem érti, hogy az egyik tagról miért kell zárt ülésen szavazni, amikor a névsort nyilvánosságra kell hozni.

Ki is mondja a két nevet: Tordai Ildikó, Asbóth Mária. Mint mondja, ők köztiszteletben állnak, nem érti a titkolózást.

Puskás törvényt idéz, erről az előterjesztésről egyben kell szavazni, tehát nem szavaztatja meg külön Popgyákunik tagságát. Czeglédy azt mondja, így nem lehet külön szavazni a nyílt és a zárt ülésen. Mert az már két szavazás.

Ötmásodperces szünet, ötperces szünet

Puskás szavába sokszor belevág Czeglédy, mert Puskás szavaztatni akar, de Czeglédynek még van mondandója. Puskás mondja: Én még nyökögnék egy kicsit itt. - majd a többiek szólnak, hogy legyen szünet. Öt másodperces szünetet tartottunk. Aztán mégis lesz öt perc szünet, közben azt halljuk a teremben valakitől: Hogy vigyünk át mindent egy szuszra! - tényleg sietnek ma.


16:15 Tart a lendület

Már a 34. napirendi pontnál tartunk, de megszűnt a határozatképesség. Puskás számol, új szavazást kér. Most megvan.

Ők nem voltak bent: Marton Zsolt, Szakály Gábor, Poór András, Németh Kálmán, Horváth Attila.


16:00 Beindultak

Tizenhuszonnyolcas előterjesztés - mondja Puskás, miután négy ügyet szavaztak meg zsinórban. Túl vagyunk a felén.

Beszámoló a vagyongazdálkodás helyzetéről. Molnár Miklós azt javasolja, a jövőben a költségvetési módosítással együtt tárgyalják ezt. Megszavazzák, a beszámolót is.

Úgy tűnik, megnémultak a képviselők, csak gombot tudnak nyomni.

Puskás fotót néz
fotó: Mészáros Zsolt

Horváth Attila mégis tud beszélni. Azt mondja, egy budapesti kerületi testületet egy az egyben elítéltek, mert az értékbecslés alatt adtak el egy ingatlant. És most ők is erre készülnek. Szakács Dávid szerint 20 százalékkal el lehet attól térni. A Jáki út elején adnak el egy beépítetlen területet.

Aztán elromlik a szavazógép, többen is jelzik, hogy nem jelent meg a szavaztuk. Meggyógyítják.

Pörgünk, mint bolhásfarkú kutya az udvaron

Annyira pörgünk, hogy lassan már gyanússá válik, hogy mégis csak fontos lesz az az esti hatos focimeccs, a harmincadik napirendi ponton is túl vagyunk, zavar van a szavazási rendszerben, a képviselők pedig óva intik Puskást, nehogy szünetet rendeljen el.

Kapcsolódó

2014.06.17. 17:21

Gondok felhőzik el a városvezetés homlokát?

/ közélet 11 hsz. 2 kapcs. /
Az idény utolsó szhelyi közgyűlése lesz csütörtökön. Akár a határozatképességért is aggódhatnak. Előzetesünk.

Hozzászólások (8)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: K*rd *tv*v* p*ntr*. V*gy b*sz*ld m*g * f*t*rr*l, n*k* *s s*g*t*s...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
StarMan: *cs*r*gn*k k*cs*j*kb*n * t*l*sb*n, v*gy f*r*k*zn*k * v*r*sb*n, *...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
demoktatorovm: *zt m*g t* s*m g*nd*lh*t*d k*m*ly*n, h*gy * k*nt*kt*s*k sz*m*n*k...
Mutatjuk a mai adatokat: 5216 az új fertőzött, elhunyt 241 beteg
stengetz: Cs*k *gy*tl*n k*rd*s, h*gy h*l v*nn*k * t*r*l*tf*l*gy*l*k???!!! ...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
TMiki: *n *z*rt sz*r*t*m m*gk*pn* * cs*m*g*m......
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók