NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Van költségvetés, Török Tibor a Médiaközpont ideiglenes igazgatója, új bérlő a mozikávézóban

Olvassa újra tudósításunkat a februári szombathelyi közgyűlésről.

18:30 Itt a vége

A következő közgyűlés március végén lesz.


18:20 Kiss Barna marad a szimfonikusok igazgatója

És jön a szimfonikus zenekar igazgatói kinevezése. A korábbi igazgató, Kiss Barna pályázott egyedül, a bizottságok őt javasolják újabb öt évre.

Betöltik Molnár Miklós megüresedett bizottsági helyeit, ezeket Koczka Tibor kapja.


17:55 Ki bérli majd a Savaria mozi kávézóját?

A tankerület költözéséről írtunk

2020.01.20. 15:21

Költözik a Szombathelyi Tankerületi Központ, mert kinőtte az épületét

/ közélet 10 hsz. /
Nem lesz egyszerű új bérlőt találni a Kossuth utca 11.-re.
. Czeglédy azt mondja, ha a SZOVA kiköltözik az iparterületre, akkor a bérlakáskezelőknek sokat kell utazgatniuk, egyébként is nagy a leterheltségük. Kéri, hogy ezt kezeljék, egy hőnappal halasszák el a döntést a megürülő Kossuth utcai épületről.

Egyeztetés a baloldalon
fotó: Mészáros D. Zsolt

A Savaria mozi kávézójáról is írtunk

2020.02.22. 07:34

Várhatóan új bérlője lesz a Savaria mozi kávézójának

/ közélet 3 hsz. /
Sikerült havi egymillió fölé tornászni a bérleti díjat.
, erről is most döntenek. Nemény megismétli, most 1,1 milliót fizet majd a bérlő, az eddigi bérlő 520 ezret fizetett, most 890 ezres ajánlatot tett, tehát így is megérte volna neki.

Takátsné Tenki Mária azért aggódik, hogy az új bérlő nem tudja kigazdálkodni az 1,1 milliós bérleti díjat.

A Savaria Kávézót május 1-től az Eurosolving Kft. üzemelteti.


17:40 És még mindig a Médiaközpont

Czeglédy elmeséli, hogy annak idején Lovass azt mondta neki, azért nem hívnak be ellenzékieket a tévébe, mert akkor kirúgnák. És most ezt a Lovasst ajnározzák.

Illés szerint nem is lehet párhuzamot vonni Lovass és Halmágyi között, ahogyan a kiküldetési dokumentumok hiányos kitöltése és egy sikkasztás között sem.

Ágh Ernő nem ért egyet azzal, hogy a Vas Népét is támadják, nem szerencsés, hogy Czeglédy fenyegeti az itt lévő újságírót. Felteszi a kérdést, mit szóltak volna hozzá, ha Bayer Zsolt lett volna a tévé tanácsadója.

Nemény András azt mondja, Halmágyi több évtizeden át volt a Vas Népe főszerkesztője, ez alapján nem volt olyan információjuk, hogy előre láthatták volna a történéseket. Az a dolguk, ha ilyen megtörténik, akkor azonnal lépjenek, ezt meg is tették, Ez jó tanulság nekik is és az összes városi cégnek is.

Szavaznak. A Fidesz tartózkodásával elfogadták, hogy öt évre visszamenőleg ellenőrzik az önkormányzati cégeket. Halmágyi menesztését egyhangúlag szavazták meg.

Ideiglenes ügyvezetőnek Török Tibort, a Savaria Fórum főszerkesztőjét nevezik ki május 31-ig. Az ügyvezetői posztra pályázatot írnak ki.


17:10 Még mindig a Médiaközpont

Czeglédy Csaba azt mondja, számára semmi sem változott, korábban sem és most sem hívták a városi tévébe. Kijelenti, ne nevezzék jó szakembernek azt, aki Hende Csaba és Puskás Tivadar politikai akaratát hajtotta végre. Őt az a Halmágyi követte, aki Mészáros Lőrinc médiabirodalmának része volt, nem egy baloldali figura, de az biztos, hogy a Fideszt kiszolgálta. Még Cseszkó Tamásnak is hozzáférést adott a szerkesztői rendszerbe, aki Hende sajtósa volt.

Kijelenti, hogy a Vas Népe magatartása is meglepő, a lap most baloldalinak állítja be korábbi főszerkesztőjét, az ott dolgozók egy mocskos rendszernek a kiszolgálói. Az eltűnt összeg bagatellnek tűnhet, de akkor is meg kellett tenni a feljelentést, emlékeztet rá, hogy a szimfonikus zenekar több százmilliójának eltűnésének vége megrovás lett.

Melega sok kritikát fogalmazott meg
fotó: Mészáros D. Zsolt

Javasolja, hogy a vizsgálatok nyúljanak vissza az elmúlt öt évre, még az is lehet, hogy Halmágyi egy rossz, kialakult gyakorlatot követett.

Nemény András azt mondja, az nem az ő dolguk, hogy ki hol dolgozik.

Melega Miklós megvédi a felügyelő-bizottságot, mert észrevették a szabálytalanságot és felhívták rá a figyelmet. Az más kérdés, hogy hibákat vétettek a jelentésben. Kifejti, hogy információ szerint a vezetési stílussal, hangulattal is komoly gondok voltak.

Korábban egy igazgató volt, most van három, plusz egy tanácsadó félmilliós fizetéssel, felmerül a kérdés, mennyire felelősen kezelik a közpénzt. Melega megjegyzi, hogy ha Lovass Tibor objektivitását megkérdőjelezik, akkor mi van azzal a Farkas Balázzsal, akinek a politikai bekötöttsége egyértelmű. Gondok vannak a Médiaközpontnál, és jól átgondolt lépések kellenek.

A polgármester kijelenti, hogy ha korábban is fennálltak ezek a problémák, akkor a feb lemondott elnöke érzi a felelősségét, hiszen az előző ciklusban is ő volt a feb elnöke. Mindenkinek is törvényesen kell eljárnia, a feb-nek és a közgyűlésnek is. Abba nem szólnak bele, hogy kit vesznek fel.

Megjegyzi, hogy Koczka Tibor úgy volt igazgató a Médiaközpontnál, hogy közben fideszes képviselő-jelölt lett. Ilyen sem fordulhat elő a jövőben.

Koczka Tibor személyes érintettség miatt szól hozzá, ő 30 évig újságíró volt, és higgyék el neki, hogy olyan újságcikk még nem született, ami tetszett volna a politikusoknak.

Aztán egy történeti összefoglalót tesz, azt is elmondja, hogy utófinanszírozott pályázatot nyert a Médiaközpont, ezért szállt el a költségvetése.


16:50 A Médiaközpont és Halmágyi Miklós ügye

A nemrég kirobbant botrányról itt írtunk

2020.02.20. 10:21

Szabálytalan kiküldetések és bankkártyás fizetések, 760 ezer forint autóhasználatra - Itt a jelentés a Médiaközpontról

/ közélet 23 hsz. /
részletes cikket. A javaslat, hogy azonnal menesszék Halmágyi Miklóst, és ideiglenes ügyvezetőt neveznek ki, amíg lezajlik a pályázat.

Illés Károly azt ecseteli, hogy tavaly a mostani városvezetés nevezte ki Halmágyit, akiről kiderült, hogy nem méltó erre a feladatra. Illés azt is megkérdőjelezi, hogy Nemény egyáltalán el tudja-e látni városvezetői feladatát.

A téma komolyságát jelzi, hogy az összes képviselő lehiggadt, figyelmük megfeszült.

A polgármester emlékeztet rá, hogy több interjúban, nekünk is, azt mondta, az új emberek esélyt kapnak, de ha kiderül, hogy nem alkalmasak, akkor azonnal intézkednek. Megjegyzi, maga a felügyelő-bizottság is követett el hibákat, az elnöke le is mondott.

Tavaly azért cseréltek ügyvezetőt, mert nem volt objektív a tájékoztatás és nem működött a városi lap. A régi ügyvezetője azt mondta, utasításokat teljesített, Nemény szerint az ügyvezető nem teljesíthet politikai utasításokat.

Halmágyi szakmai munkájával elégedett volt, a fideszeseket sem hallotta tiltakozni. Az más dolog, hogy rengeteg hiányosság történhetett, azért a feltételes mód, mart büntetőeljárás zajlik.

De olyan fokú visszaélés történt, hogy Halmágyi nem maradhat tovább ügyvezető, új ügyvezetőt kell megválasztani. De minden céget át kell vizsgálni, magánál a Médiaközpontnál az előző ügyvezető másfél év alatt másfél milliót igazolt magának kiküldetésként.

Attól tart, hogy más cégeknél is kiderülhetnek hasonló ügyek, mert az előző városvezetés nem foglalkozott velük. Mindez, persze, nem menti fel Halmágyit. És minden céget át fognak vizsgálni.

Horváth Gábor, aki feb-tag is, elmondja, ő kezdeményezte a vizsgálatot, de kaptak fülest a Médiaközponttól. Felteszi azt a kérdést, hogy kifizetőhelyként működik-e a cég, annyi új munkatárs van.

Neménytől kérdezi, mi indokolta Farkas Balázs szakmai tanácsadói kinevezését

2020.02.14. 07:42

Havi félmillióért ad szakmai tanácsokat a szombathelyi Médiaközpontnak Ungár Péter lapjának főszerkesztője

/ közélet 37 hsz. /
Farkas Balázstól megkérdeztük, valójában mit is dolgozik.
, vagy ez esetleg egy politikai alku eredménye volt Ungár Péterrel.

Nemény azt mondja, Halmágyi 25 évig volt a megyei lap főszerkesztője, nem baloldali emberként ismerte meg. Megismétli, hogy tavaly mindenképpen ügyvezetőt kellett váltani. Lovass Tibor saját maga ismerte el, hogy politikai utasításokat hajt végre. Párhuzamba hozza ezt az ügyet a mozikávézó bérletével. Most 120 ezerről beszélnek, ott gyakorlatilag féláron adták ki több mint tíz évig a kávézót. Sok milliós kár érte a várost.

A polgármester felelőssége, hogy azonnal leváltja az ügyvezetőt, de megemlíti, hogy a sportiskola vezetőjét korábban nem váltották le, hiába derültek ki ügyek - mondja.


16:35 Az orvosi ügyelet működése és új helye

Bemutattuk már a tervet

2020.02.23. 08:06

Külső egészségügyi vállalkozással akarják működtetni a szombathelyi orvosi ügyeletet

/ közélet 10 hsz. /
Miután a Mentőszolgálat elbúcsúzik az ügyelettől, a rendelőknek el kell költözniük a Sugár útról, a haspártiak éttermének volt helye lesz a befutó.
, Kecskés László most 2013-tól meséli az előzményeket.

Bokányi Adrienn figyel
fotó: Mészáros D. Zsolt
A polgármesteri pódiumon és a nézőtéren is eluralkodott az általános pusmogás.

Kecskés László azt kéri, hogy a közbeszerzési pályázatra beérkezett ajánlatokat az egészségügyi szakmai bizottság is véleményezze.

Nemény András az orvosok között végzett kutatást említi, erről ebben a cikkben

2020.02.23. 08:06

Külső egészségügyi vállalkozással akarják működtetni a szombathelyi orvosi ügyeletet

/ közélet 10 hsz. /
Miután a Mentőszolgálat elbúcsúzik az ügyelettől, a rendelőknek el kell költözniük a Sugár útról, a haspártiak éttermének volt helye lesz a befutó.
írtunk.

Végül egyhangúlag elfogadták a javaslatot.


16:05 Közösségi Bérlakás Rendszer

Erről is írtunk már

2020.02.21. 08:11

Magántulajdonban lévő lakásokat adna bérbe a rászorulóknak a szombathelyi önkormányzat

/ közélet 70 hsz. /
A tulajdonos számolhat előnyökkel, de hátránnyal is. Bevezetik a Közösségi Bérlakás Rendszert.
. Ágh Ernő azt mondja, sehol máshol nincs ilyen program, pedig máshol is kevés a szociális bérlakás. Kockázatosnak ítélik meg a tervet, mert az önkormányzat átvállalja a felelősséget a bérlőtől és a bérbeadótól is.

Nemény szerint viszont éppen megoszlik a kockázat a bérbeadó és az önkormányzat között. A tervet még az előző ciklusban kezdték előkészíteni, ők meglátták benne a fantáziát.

Illés Károlynak is fenntartásai vannak. Szerinte is inkább az önkormányzati bérlakás felújítására kellene fordítani az erre szánt 50 millió forintot. Illés megvizsgáltatná, kik élnek most szociális bérlakásban, mert biztos, hogy vannak olyanok, akik nem rászorultak.

Horváth Attila és Illés Károly vitán kívüli vitába kezdett. A nézőtéren többen a képviselők privát figyelmét élvezik.

Nemény elmondja, tavaly plusz 100 milliót tettek bele a felújítási keretbe, de a kapacitáshiány miatt alig több, mint a felét tudták felhasználni, ezért is kell másik megoldás is.

Kifejti, hogy a bérbeadóknak nem kell adózni a lakások után, a bérlők pedig megkaphatják a bérleti díj támogatását.

Takátsné Tenki Mária támogatná a programot, de maximum 10 millióval, szerinte teljes átvilágítás kellene a bélakás rendszerben.

Czeglédy Csaba, a szociális és lakásbizottság elnöke azt mondja, csak november óta 46 alkalommal írtak levelet a SZOVÁ-nak a felújítások miatt. Kiderült, hogy a SZOVA nagy tételben szerzi be az alapanyagot, ezért kell sokat várni egyes lakásokra. Hozzáteszi, a fogadóóráin az ügyfelek 60 százaléka új, akiknek most keletkezett a problémájuk.

Sok családot azért raknak az utcára a bérbeadók, mert vendégmunkásoknak sokkal több pénzért ki lehet adni a lakást.

Azt mondja, nagyjából száz lakással lehetne rendezni a helyzetet, kéri, ha bárkinek ötlete van, szóljon.

Nemény Andrásnak fontos hívása érkezhetett, mert felvette és kirohant a teremből.

A Fidesz tartózkodása mellett a közgyűlés elfogadta a terv bevezetését.


15:55 Vagyongazdálkodási koncepció a 2020-as évre

Több, meghirdetett ingatlant sikerült eladni, de jelölnek ki további telkeket, pincéket eladásra. Takátsné Tenki Mária azt mondja, a kampányban Nemény András légőpincék felújítását ígérte, kérdezi, hogy visszalép-e az ígérettől. Nemény azt mondja, megkeresték az érintett házak lakóit, de nem volt érdeklődés a felújítás iránt.

Nagyon szigorú a Fidesz-frakció
fotó: Mészáros D. Zsolt

Illés Károly arra hívja fel a figyelmet, hogy korábban gombamentesítettek ingatlanokat, de újra megfertőződtek, így elég komoly kár keletkezik a városi vagyonban.


15:40 Rendeleteket módosítanak

Alapvetően törvényváltozás miatti módosításról van szó a közművelődésben, illetve védetté nyilvánításról.

Putz Attila módosításokat olvas fel, még Nemény András is meglepődött a stílusán, azt mondta, gyerekeket lehetne így elaltatni, és biztos, hogy több tévénézőt elveszítettek. Putz nem szűkölködik az öniróniában, maga nevetett a leghangosabban az előadásmódját ért kritikán.

László Győző travoltás szemöldökbillegetéssel dobja fel az egyhangú szavazást.

Egyhangúlag elfogadják a módosításokat.


15:25 És a szavazás

Egyenként szavaznak a módosító javaslatokról és több részletről.

A koronavírussal kapcsolatban félretett 50 milliót egyhangúlag megszavazták.

Végül a költségvetést 13 igen szavazattal elfogadták, a fideszesek nemmel szavaztak.

Horváth Gábor arca a költségvetéssel kapcsolatos szavazások után leginkább olyan, mint aki citromba harapott.

14:55 Még a vita a költségvetésről

Vége a vitának, nem is volt olyan heves. Az ellenzék azt tette, ami a dolga, kritizált, a városvezetés érvelt, a választókerületi képviselők pedig minél több pénzt akartak a saját körzetükbe. Ahogyan azt kell.

Nemény András a szavazás előtt azt mondja, a költségvetés a szombathelyiek érdekeit szolgálja.

Egyes nézők teljesen rendjén valónak tartják, hogy kihangosítva telefonáljanak.

Horváth Attila arról beszél, hogy nem lehet előre látni a gazdasági fejleményeket, Kínában nyolc százalékkal csökkent az autóeladások száma, ami hatással lesz az egész autóiparra, így Szombathely gazdaságára is. Ő legszívesebben hatalmas összeget tenne tartalékba, mert nem látni, mire kell felkészülni.

De ezt nem lehet megtenni, és jogos igények vannak útfelújításokra, támogatásokra. Egyenként válaszol a képviselői felszólalásokra, aztán ugyanezt teszi a másik két alpolgármester is.

Horváth Soma az Iseumi Szabadtéri Játékok újragondolásáról beszél, volt korábban olyan előadás, amit a Ferences-kertben tudtak megtartani. Sokkal több főtéri programra van szükség, az idén lesznek is ilyenek - mondja.

Czeglédy kamerák között
fotó: Mészáros D. Zsolt

14:40 Folytatódik a költségvetés vitája

És folytatódik az egyéni választókerületi képviselők igényeinek felsorolása.

Horváth Gábor szerencsétlen helyzetben van, felszólalását még italtöltögetés és széktologatás nyomja el.

Horváth útfelújításokról beszél, ahogyan a többiek is főleg. Meg csapadékvíz-elvezetésről, járdákról. "Annyi a probléma, mint égen a csillag" - mondja.

Melega Miklós valamiért a közgyűlés élő közvetítését nézi laptopján.

14:35 Öt perce kezdeni kellett volna

De csak négy képviselő van a teremben.


13:00 Ebédszünet

Fél háromig.


12:50 Még mindig a költségvetés

Czeglédy javasolja, hogy a szociális és lakásbizottságnak legyen saját kerete, kétmilliót javasol úgy, hogy az ő képviseli keretéből vegyék el azt a kétmilliót.

Ágh Ernő és Tenki Mária jó hangosan kezdi el megbeszélni irodalmi preferenciáit Czeglédy Csaba felszólalása közben.

Nemény "új fiúnak" nevezi Koczka Tibort, aki szintén egész kupac javaslatot tesz le az asztalra.


12:10 Az idén nem lesznek Iseumi Játékok

Ez is kiderül a vita során, a Képtár felújítása miatt maradnak el a játékok, de helyettük a Fő téren lesz több program.

Szinte az egész Fidesz-frakció hozzászól, úgy tűnik, a legfontosabb téma a 2,2 milliárdos útfelújítási program. És, persze, jönnek a választókerületeket érintő javaslatok. Szépen, sorban.

Grimaszok, fejcsóválás és somolygás a polgármesteri emelvényen Sátory Károly felszólalása nyomán.

A fideszesek a kormányt dicsérik az iparfejlesztés kapcsán, Nemény azt mondja, a számok önmagukért beszélnek a választókerületi felújítások kapcsán.

A termet megcsapta az ebédszünet szele. Csöndes pakolászás, étlapböngészés és éhes nyugtalankodás övezi Ágh Ernő szavait.

Kiderül, hogy egy órakor lesz ebédszünet.


11:35 Vita a költségvetésről

A tervezetről már írtunk

2020.02.14. 12:03

Az átláthatóság jegyében bemutatták az idei szombathelyi költségvetés tervezetét

/ közélet 11 hsz. /
2020-ban az egészségügy, a szociális ágazat és az oktatás lesz a nyertes, de 2,2 milliárd forintot szánnak az utak, járdák felújítására is.
, Nemény András szerint fenntartható, szociálisan érzékeny várost akarnak ezt tükrözi a tervezet is. Volt olyan bizottság, ahol az ellenzéki képviselők is megszavazták, és volt, ahol kérték
2020.02.24. 16:59

Egyhangúlag megszavazta a Médiaközpont vezetőjének leváltását a szombathelyi gazdasági és jogi bizottság

/ közélet 37 hsz. /
Szombathely idei költségvetési tervezete sem okozott komoly vitát.
, vegyék végig a választókerületek javaslatait az útfelújításokra.

Illés Károly a Fidesz vezérszónoka
fotó: Mészáros D. Zsolt

Illés Károly szerint pont a hosszú távú fenntarthatóság nem látszik az anyagban. Megemlíti, hogy a Schaeffer-csoporttól érkezett kétmilliárdos bevételt az útfelújításokra fordítják. De a tavalyi egymilliárdos keretet sem használták fel, mert nem volt rá kapacitás.

Bokányi Adrienn ismét kitett magáért, csillogó köves virágmintás kosztümében egyértelművé teszi, hogy ő a legcsinosabb Szombathely politikusai közt.

Hozzáteszi, a hivatal létszámnövelése plusz 50 millióval jár, jelentős bizonytalansági tétel, hogy nem látják a tényleg kormányzati támogatást a kulturális ágazatban, mert nincs még megállapodás. Nem ért egyet a Médiaközpont támogatásának 35 millióval növelését, Illés reméli, ezt nem Halmágyi Miklós kérte.

Megismétli Takátsné Tenki Mária gazdasági bizottságban

2020.02.24. 16:59

Egyhangúlag megszavazta a Médiaközpont vezetőjének leváltását a szombathelyi gazdasági és jogi bizottság

/ közélet 37 hsz. /
Szombathely idei költségvetési tervezete sem okozott komoly vitát.
tett javaslatát, hogy a Közösségi Bérlakás Rendszerből 40 milliót tegyenek át a lakásfelújításokra, ott csak 10 millió maradjon.

Takástné Terki Mária felszólalása heves indulatokat vált ki a nézőtéren, ketten hangosan háborognak, a többiek pedig olyan pillantásokkal jutalmazzák, mintha a Bánk bán előadása közben zavarnák meg őket

Kijelenti, kevés az egyetem támogatása, a járműipari klaszter pedig semmilyen támogatást nem kap az idén, ezt is kifogásolja. Javasolja, hogy 40 millióval emeljék meg a HVSE támogatását az utánpótlás miatt, megint kiemeli a 2,2 milliárdos útfelújítási programot, az egyszeri bevétel nélkül nem lenne pénz erre.

Illés szerint fontos a közös teherviselés, ezzel arra reagál, hogy a szolidaritási adót 800 millióról 1,2 milliárdra emelte a kormány.

Horváth Soma és Nemény András úgy susmorognak László Győző háta mögött, mintha egy dolgozat megoldásait próbálnák kiokoskodni

Nemény megjegyzi, reméli, Illés nem azt támogatja, hogy a Szombathelyről elvitt pénzt stadionokra költse a kormány. Reméli, hogy a minisztérium nem csorbítja a színház és a bábszínház támogatását, a Médiaközpont a Savaria Fórum miatt kap több pénzt. Aztán részleteiben indokolja a tervezett összegeket, Illés feltevéseire válaszolva.

Takátsné Tenki Mária hosszan sorolja kritikáit, kiemelve, hogy a választókerületi képviselők javaslatait kötelező legyen megtárgyalnia a szakbizottságnak. Nyolc pontban foglalta össze a javaslatait.


11:30 Megépítik a vépi és a balogunyomi kerékpárutat

Közben Nemény András bejelenti, hogy az önkormányzat összesen közel félmilliárd forintot nyert a Szombathely és Vép, valamint a Szombathely és Balogunyom közti kerékpárút megépítésére.

Aztán gratulál Jordán Tamásnak, hogy a nemzet színészévé választották

2020.02.25. 16:33

Jordán Tamás a Nemzet Színésze lett

/ közélet 12 hsz. /
A szombathelyi színház igazgatóját választották meg az elhunyt Andorai Péter helyére.
. És Melega Miklósnak is, hogy az év levéltára díjat nyerte el a Vas megyei levéltár.


11:10 Nem vette meg a vevő a Savaria nagyszállót?

Czeglédy Csaba (független) információi szerint nem jött létre az üzlet. Így felelősen járt el a közgyűlés, hogy nem élt az elővásárlási joggal

2020.01.22. 12:06

Politikai kérdést csináltak a Savaria nagyszálló elővételi jogáról szóló döntésből

/ közélet gal. 11 hsz. /
A Fidesz szerint Nemény András a kampányban megtévesztette a választókat, egyébként meg egyetértenek a döntéssel.
. Ha valóban így van, akkor csalás gyanúja miatt feljelentést kell tenni a felszámoló ellen, mert fiktív adásvételi szerződést nyújtott be az önkormányzathoz.

Csalás volt a Savaria nagyszállóra tett vételi ajánlat?
fotó: Józing Antal

A Gothard-kastélyról azt mondja, kilenc lakást veszített el így az önkormányzat, az a kérése, nem azzal támadják magukat, hogy miért nem valósítanak meg valamit, amit nem lehet megvalósítani. De a kastélyt hasznosítani kell, akár lakásoknak.

Nemény András bejelenti, hogy tájékoztatást kértek a Savaria nagyszállóról, márciusban a gazdasági bizottság tárgyalja az ügyet.


10:45 "Koczka többet beszél, mint az elmúlt öt évben"

Ezt Kecskés László jegyzi meg. Koczka Tibor egyébként a Gothard-kastély eredeti felújítási tervéről beszél, amit már korábban elkészítettek, és később tették a Modern Városok programjába. De aztán hozzákapcsolódott egy 200 milliós zarándokszállás elképzelése, és ezután kezdődött a program vesszőfutása, mert a két illetékes minisztérium nem tudott megegyezni egymással.

Egyébként 95 milliót elkülönítettek már tervezésre, szerinte meg kell valósítani a projektet, és piaci alapon kell működtetni a kastélyt.


10:15 A Külső-Rumi út ügye

Tóth Kálmán (Éljen Szombathely) hozza elő, annak idején az építkezőknek el kellett engedniük az előkerteket, a későbbi járdaépítések miatt. A villanyoszlopok is rossz helyen vannak, az izzócserék óta sötét van. Tisztázni kell az előkertek tulajdonjogát, a villanyoszlopok helyét. Kezdeményezni fogja azt is, hogy épüljön meg a kerékpárút a szakaszon.

Melega Miklós (Fidesz) arról beszél, hogy a cserkészszövetségnek nincs pénze, a sportszervezeteknek van, ők tudták támogatni a felújítást, a cserkészek nem. Kéri, hogy legyenek méltányosak, ha túl magas bérleti díjat állapítanak meg a cserkészház használatáért, azt a gyerekek tagdíjából kellene fizetni.

Horváth Soma lendületben
fotó: Mészáros D. Zsolt

Megjegyzi, tavaly a vívók és az asztaliteniszezők 10-10, az idén öt-öt milliót kapnak a várostól, a cserkészek semmit. Kéri, hogy szimbolikus bérleti díjat állapítsanak meg, a városnak megvan a lehetősége, hogy a bérlati díjat támogatásként odaadja.

Nem piaci alapon akarják bérbe adni - mondja a polgármester. A cserkészek attól félnek, hogy ha bérlik az épületet, akkor a szerződés végén ki kell költözniük. Javasolják, hogy most öt évre kössenek szerződést, aztán már lehetőség van 15 éves, ingyenes bérletre, ezt most a uniós támogatási szerződés nem engedi meg.

Czeglédy Csaba az osztály rosszfiúja, rágózik, bámészkodik, izeg-mozog és a pad alatt mobilozik.

Horváth Attila alpolgármester kifejti, egy új városvezetés az elődjétől sok elintézendő ügyet kap, ez is ilyen volt. Elmondja, hogy a korábbi városvezetés elutasította, hogy ingyen kapják meg az épületet, ezzel alapjában véve egyet is ért. Ezután sok levélváltás volt, ahol a városvezetés a cserkészszövetség tulajdonában lévő másik ingatlant kér, és maradhatnak öt évig az új épületben. Ezt a cserkészek nem akarják, pedig az új városvezetés 15 évre adta volna át az új cserkészházat.

Megjegyzi, az új költségvetés hárommilliós képviselői kereteket tartalmaz, a cserkészeket támogatják az egyházak. Az biztos, hogy a szombathelyiek pénzére ügyelniük kell, dolgoznak a legjobb megoldáson.


10:05 Közvetlen pénzek az EU-tól?

Takátsné Tenki Mária (Fidesz) kérdezi, van-e eredménye annak, hogy a kampányban közvetlenül az Európai Uniótól érkező támogatásokról egyeztetett. Azt is kérdezi, hogy megalakult-e a gyorsreagálású városüzemeltetési egység, amit szintén a kampányban ígértek meg.

Horváth Soma alpolgármester (Éljen Szombathely) elmondja, hogy már az év elején megalakult a gyorsreagálású csoport, hamarosan táblázatba foglalják, milyen ügyben kihez kell fordulni. A csoport feladata a hirtelen jött problémák megoldása, egy ilyen éppen Takátsné Tenki Mária választókerületében történt, a Borostyánkő áruház melletti úton.

Takátsné Tenki Mária nagyon aktív ebben a ciklusban
fotó: Mészáros D. Zsolt

A polgármester azt mondja, most készül az uniós költségvetés, ott döntenek majd a támogatásokról, nekik egy akciótervet kellett készíteniük, ezt meg is tették.

Aztán Takátsné Tenki Mária és Nemény András összeszólalkozik, a fideszes képviselő szerint ő hozta létre a civil fórumot, a polgármester kijelenti, decemberben ő hívta össze először tavaly. És most nem úgy megy a támogatások kiosztása, mint az előző ciklusban, amikor volt egy kiemelt szervezet, ami a pénz nagy részét kapta.

Takátsné kijelenti, a civil fórum országosan példaértékűen működött, Nemény szerint ezt a civileknek mondja, ők teljesen másról számoltak be.

Tóth Kálmán kijelenti, korábban két ember döntött a pénzekről, az egyik Takátsné Tenki Mária volt, ebben tényleg változás volt, Nem sógor-koma alapon, hanem értékalapon támogatják a civil szervezeteket.

Takátsné Tenki Mária kikéri magának a vádakat, azt mondja, hogy a támogatásokról a bizottság döntött. Nemény megjegyzi, nehéz szembesülni az igazsággal, ők elő sem hozták volna ezt az ügyet, ha Takátsné Tenki Mária nem teszi.


9:35 Koczka Tibor "szűzbeszéde"

A régi-új képviselő szerint sikertörténet a volt Epcos területének felújítása, öt évvel ezelőtt kezdték el a munkát. Kifejti, hogy végre a rozsdaövezetekkel is kezd valamit az önkormányzat.

A nézőtér
fotó: Mészáros D. Zsolt

Elmondja, hogy a vívókkal és az asztaliteniszezőkkel sikeres egyeztetéseket folytattak, sajnos, ez a cserkészekkel nem sikerült. Tőlük nem kaptak semmiféle támogatás, a beruházásnak mennie kellett, közel egymilliárdba került. Nem az önkormányzattal volt a gond,hanem a cserkészekkel, most figyelembe kell venni az előzményeket is. Ők is beköltözhettek volna, ha aktív résztvevők lettek volna az előkészítésben.

Szerinte nagyon jól sikerült a beruházás, érdemes megnézni az új épületeket.

Nemény hozzáteszi, maga a cserkészház közel 200 millió forintos érték, a szombathelyiek pénzéből, így kell ezt nézni.

Ágh Ernő smaragdzöld nyakkendője valódi időutazásra invitál minket a 80-as évekbe.

Illés folytatja, soha nem jött volna létre ez a fejlesztés, ha a kormány adókedvezménnyel nem támogatja az Epcos elköltözését, és ebben nagy szerepe volt Hende Csaba országgyűlési képviselőnek. A fejlesztéshez uniós támogatást is kaptak, amit szintén a kormány ítélt oda.

A polgármester kifejti, a TOP-programból kapott támogatást a projekt, erről az EU döntött.

Németh Ákos (Éljen Szombathely) és Horváth Gábor (Fidesz) közösen terjesztett be egy petíció támogatását, amit a Székely Tanács kezdeményezett a Romániában élő magyarok identitás-megőrzésének támogatására.

Horváth Gábor kérdezi, mi a terve az önkormányzatnak a Gothard-kastéllyal, mert másra akarják költeni

2020.02.03. 17:48

Kastélyfelújítás helyett modern buszokat szeretne a szombathelyi városvezetés - az egyeztetésen megjelent Hende Csaba is

/ közélet 30 hsz. /
az arra nyert kétmilliárdos támogatását.

A herényi Gothard-kastély
fotó: Forrás: kastelyok.com

Nemény azt mondja, az egyeztetésen Hende Csaba egyetértett, hogy másra használják a kastélyra szánt pénzt. Kifejti, hogy a Modern Városok-programjában másra is lehetett volna pályázni, aztán kiderült, hogy sokkal drágább lenne a felújítás, mint amennyi pénz van rá, ezért döntöttek a pénz átcsoportosításáról.

László Győző alpolgármester (Éljen Szombathely) nem érti Horváth Gábor felháborodását, aki korábban azt mondta a tervről, hogy az az előző városvezetés elhibázott ügye.

Horváth Gábor kijelenti, nem lebontani, hanem megmenti akarja a kastélyt. Azt kéri, találják meg a kastély funkcióját, és oszlassák el a híreket, hogy hajléktalanszálló lesz ott. Nemény kijelenti, biztos, hogy nem lesz ott hajléktalanszálló.


9:15 Két ülés közti beszámoló

Illés Károly (Fidesz) frakcióvezető a volt Epcos telephely felújítását

2020.02.17. 16:18

Ilyen szép lett az Epcos volt szombathelyi telephelyére épített cserkészház, vívóterem és asztalitenisz csarnok

/ közélet gal. 19 hsz. /
Bár kissé még kihalt, hamarosan megtelik élettel.
hozza elő. Kifogásolja, hogy az átadásra nem hívták meg Puskás Tivadar volt polgármestert, akinek nagy érdeme volt a sikerben.

Kijelenti, a cserkészeknek vissza kellene költözniük a számukra épített cserkészházba, de azt nem adták át.

A nézőtér több mint fele foglalt, sok az érdeklődő, igaz, a hivatali dolgozó is. Kis délelőtti elfoglaltság.

Nemény elnézést kér, ha valakit nem hívtak meg, megemlíti, hogy korábban egy gazdasági konferenciára a meghívó ellenére nem ment el fideszes képviselő.

A cserkészházról kijelentette, az előző városvezetés idején kellett volna azt átadni a cserkésszövetségnek, de nem tették meg. A törvény szerint ingyen nem lehet átadni, nagyon sok lehetőséget megvizsgáltak, jelenleg is zajlanak az egyeztetések. Mindent elkövetnek, hogy a cserkészeké legyen az épület, de reméli, Illés Károly sem akarja, hogy törvényt sértsenek.

Erről az épületről van szó
fotó: Mészáros Krisztián

Illés javasolja, piaci alapon adják bérbe a házat, a bérleti díjat pedig támogatásként adják oda a szövetségnek.

Horváth Attila alpolgármester (Éljen Szombathely) szerint Illés csúsztat, nem velük, hanem a cserkészekkel van vitája. Kijelentette, ezt az előző városvezetés elrontotta. Ő 15 évre akarta átadni, de úgy látszik, Illés a politikai vitában érdekelt.

Hozzáteszi, 50-50 milliót hoztak a vívók és az asztaliteniszezők a felújításra, a cserkészek semmit. Azt ne várják el, hogy ezek után ugyanolyan elbírálás alá esnek, de mindent megtesznek, hogy a cserkészeké legyen az épület.

Ágh Ernő (Fidesz) egy korábban tervezett lengyel testvérvárosi kapcsolatot hoz elő, a polgármester megnyugtatja, folyamatban van az ügy, a tervek szerint a karneválon írják alá a szerződést.

Ez még az eleje
fotó: Mészáros D. Zsolt

Illés azt mondja, annak idején teljesen más körülményke között tárgyaltak a cserkészekkel, de ha arra jó volt a felszólalása, hogy megoldódik az ügy, akkor megérte.

Kecskés László (Fidesz) is kifogásolja, hogy nem hívták meg őket az átadásra. Megjegyzi, február elején több egészségügyi tárgyalást folytatott a városvezetés, és ebbe őt, mint az egészségügyi szakmai bizottság elnökét, nem értesítették. Ha ez véletlenül történt, azt elfogadja, de kéri, hogy az egészségüggyel kapcsolatos kérdésekbe őt is vonják be.

Nemény András kifejti, az Epcos telephely átadása em politikai esemény volt, hanem egy projektzáró, ő sem volt ott. Az egészségügyi ügyekről a napirend kapcsán kifejthetik a véleményüket. Eddig az előkészítés zajlott, az egészségügyi bizottságban egyhangúlag ment át mind a két előterjesztés, ott Kecskés László elnökölt.


9:10 Koronavírus

Nemény a koronavírus-járványról elmondja, jelenleg a tájékoztatás és a megelőzés

2020.02.25. 17:04

Koronavírus-járvány: Rendkívüli egyeztetés volt a szombathelyi városházán

/ közélet 12 hsz. /
Folyamatos tájékoztatást ígérnek.
a lényeg, kéri, hogy ne fals információk alapján tájékozódjanak. Bejelenti, hogy a költségvetésből 50 millió forintot elkülönítenek a járvány kezelésének költségeire.


9:05 Megemlékezés, eskütétel

Kezdődik, először Horváth György volt képviselő, kulturális szakember haláláról

2020.02.21. 18:51

Meghalt Horváth György szombathelyi MSZP-politikus, az MMIK egykori igazgatója

/ hírek /
76 éves volt. Sorra búcsúznak tőle a pályatársak.
emlékeznek meg egyperces néma felállással.

Koczka esküt tesz
fotó: Mészáros D. Zsolt

Nemény András polgármester (Éljen Szombathely) bejelenti, hogy Lendvai Ferenc (Fidesz) frakcióvezető betegség miatt távol van.

Következik Koczka Tibor, új képviselő

2020.02.24. 12:05

Szombathely volt alpolgármestere újra képviselő lett

/ hírek 10 hsz. /
Koczka Tibor Molnár Miklós helyét vette át a közgyűlésben.
eskütétele.


Máris itt van az idei év második szombathelyi közgyűlése, ami hamarosan kezdődik is. Valószínűleg húzós lesz hiszen ma alkotják meg a város 2020-es költségvetési rendeletét, ami egész évben szabályozza majd az önkormányzat gazdálkodását.

A költségvetés fő számairól és tendenciáiról már írtunk
2020.02.14. 12:03

Az átláthatóság jegyében bemutatták az idei szombathelyi költségvetés tervezetét

/ közélet 11 hsz. /
2020-ban az egészségügy, a szociális ágazat és az oktatás lesz a nyertes, de 2,2 milliárd forintot szánnak az utak, járdák felújítására is.
, ahogyan több, ma tárgyalandó ügyről is. Arról is, hogy új működési rendszer és új rendelők kellenek
2020.02.23. 08:06

Külső egészségügyi vállalkozással akarják működtetni a szombathelyi orvosi ügyeletet

/ közélet 10 hsz. /
Miután a Mentőszolgálat elbúcsúzik az ügyelettől, a rendelőknek el kell költözniük a Sugár útról, a haspártiak éttermének volt helye lesz a befutó.
az orvosi ügyeletnek, hogy menesztik a Médiaközpont igazgatóját
2020.02.18. 15:19

Azonnali hatállyal menesztik a szombathelyi Médiaközpont igazgatóját és büntetőfeljelentést is tesznek

/ közélet 18 hsz. /
Lezárult a gyanús bankkártya-használat miatt indított belső vizsgálat.
.

Hozzászólások (22)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

shopron: *r*l*k, h*gy f*lf*d*zt*t*k V*c*t, *gy *g*z*n h*ng*l*t*s k*sv*r*s...
Múmiák és sütemények: Vác, az ismeretlen város a Duna partján
ta-tom: N*gy*n sz*m*t d*l*g *z *lt*tl*n*k *ld*z*s*, k*nysz*r*tg*t*s* *s ...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
amiede: Cs*k gr*t*l*ln* l*h*t. N*m j*bb *z m*nt * gy*l*lk*d*s *s * f*c*m...
Tudta, hogy Szombathelyen a panelházak között van egy mini arborétum?
iszek: F*c*zn* k*ll*tt v*ln*,zs*bh*k*zn*, sz*ty*l*t k*pk*dn*...t*l*n m...
A Hősök terén tüntetnek az egészségügyi dolgozók
okoska120: *lph* v*r*s *ll*n* *lt*st t*sz*k k*t*l*z*v*, *m*k*r * d*lt* *s g...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás