NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Rendben lesz a szezon végéig a Haladás, enyhítették a szociális támogatások feltételeit

Olvassa újra tudósításunkat a decemberi szombathelyi közgyűlésről.

14:55 Itt a vége

Nemény András polgármester szerint békés volt a közgyűlés, mindenkinek boldog, békés és áldott karácsonyt kíván.


14:50 Közeledünk a végéhez

Vita nélkül ment át a lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásáról szóló és a hivatal tevékenységéről szóló beszámoló.

Személyi ügyek, lejár a Parkfenntartó Kft. ügyvezetőjének, Kiss Dávodnak a megbízatása, most ezt határozatlan időre meghosszabbították.

Meghosszabbították a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. könyvvizsgálójának lejáró megbízatását is.

fotó: Józing Antal

14:30 Cinema Cafe bérleti pályázata
2019.11.22. 16:13

Sokan pályáztak a Savaria mozi kávézójára, de nincs nyertes

/ közélet 2 hsz. /
Hat pályázatból három érvénytelen lett, köztük a két legjobb ajánlat is.
és a Víztorony üzemeltetése

Írtunk róluk, itt a kávézóról, itt a Víztoronyról

2019.12.15. 06:51

Üzemeltetőt keresnek a szombathelyi víztoronyhoz

/ közélet 5 hsz. /
A vagyonkezelő az Agora Kulturális Központ lesz.
. Hozzászólás nélkül fogadták el mindkettőt.

Aztán gyorsan átlépnek két napirendi ponton.

Megint egy gyors ügy.


14:25 Eskütétel

Két új tagja van a bűnmegelőzési bizottságnak, ők tesznek esküt.


12:40 Ebédszünet

14:15-ig.


12:15 Nem kér pénzt a Haladás

Az új ügyvezető, Sélyei Árpád elmondja, a mai napon kifizették a volt edzőket, játékosokat. Nem pénzért jött, csak válaszolni akar a határozati javaslatra. A klub tulajdonosi szerkezete rendezett, leadtak egy tervet, amit tartani fognak.

A szezont végigjátsszák és ennek meglesznek a feltételei. Az átadás-átvétel megtörtént, de nincs aláírva, Tóth Miklós volt ügyvezetőt nem találják. A város azzal tud segíteni, ha nem hoz negatív határozatot, mert az MLSZ ezt is figyeli.

Nemény könyvvizsgálóval akar vizsgálatot folytatni, hangsúlyozza, a visszafizetési garancia erre a szezonra szól. Ha jönnek új szponzorok, akkor le fognak ülni tárgyalni.

Czeglédy visszavonja a javaslatát, ha nem kérnek pénzt, akkor nem kell adni. De kérdezi, honnan szereztek pénzt, és mennyit fizettek ki a volt vezetőedzőnek.

fotó: Józing Antal

1,8 millió forint volt a havi fizetése a volt vezetőedzőnek, és a többségi tulajdonos tett be pénzt a klubba – mondja az ügyvezető.

Megszavazzák, hogy elfogadják a tájékoztatót, és azt is, hogy az uszoda veszteségpótlását megvizsgálják.


11:55 Eldől ma a Haladás sorsa?

Czeglédy Csaba reméli, hogy ma nem dől el a százéves Haladás sorsa. Megemlíti, ha a csapat nem fizeti ki a volt edzőjét, kizárják az átigazolásokból. Magánszemélyek felé is van tartozása a klubnak, az ügyvezető szerint legalább 100 millióra van szükség ahhoz, hogy egyáltalán folytatni tudja a bajnokságot.

A Haladás 2002-2004 között már a megszűnés szélére került, de megmentették, mert a csapat a város része. Gyakorlatilag ugyanez a helyzet most is, de úgy látszik, mostanra a szurkolók megcsömörlöttek. Annak idején bejöttek a városházára a csapat mellett demonstrálni, most nincsenek sehol. Hozzáteszi, ha nem kapják meg a támogatást, visszasorolják a csapatot a megyei bajnokságba.

Kijelenti, a megmentése kevesebb pénzbe kerül, mintha újra fel kellene építeni a csapatot. Javasolja, adjanak kölcsön 100 milliót 2021 végéig, az új ügyvezető vállaljon készfizető kezességet, és az Illés Béláékhoz köthető tulajdonrész menjen át a Haladás Marketing Kft. vagy a HVSE tulajdonába.

Vagy választhatják, hogy nyáron indítanak egy új, fiatalokra alapozó csapatot a megyei bajnokságban.

fotó: Józing Antal

Nemény András szerint a szurkolóknak elfogyott a bizalma a tulajdonosban. Mint mondja, ezt a meccset már lejátszották egyszer, kapott 100 milliót a csapat az előző szezon végén, szigorú feltételekkel. Szerinte már akkor tudták a tulajdonosok, hogy újabb támogatás nélkül nem tudják végigvinni a szezont.

Kijelenti, nem lát garanciát arra, hogy visszafizetnék a kölcsönt. Nem feladatuk, hogy mindig mindent kifizessenek egy fociklub helyett. A szurkolók érdeke is az, hogy tiszta lappal induljanak újra. Azt mondja, nem is jött egyébként kérés a klubtól újabb támogatásra.

Lendvai Ferenc (Fidesz) kérdezi, mire várható a teljes átvilágítás, és hogy mekkora a tartozás a volt vezetőedző felé

2019.12.18. 15:38

Pénzbüntetést kapott az egyébként is szűkölködő Haladás

/ haladás 8 hsz. /
Nem fizettél? Akkor először nekünk fizess!
.

Molnár azt kérdezi, volt-e teljes körű átadás-átvétel a régi és az új ügyvezető között, ha nem volt ilyen, teljesen értelmetlen bármilyen kijelentést tenni. Horváth Gábor kérdezi, elég lenne-e a 100 millió forint most. Különben egyetért azzal, hogy van egy határ, de szerinte van egy érzelmi szál is a történetben.

Horváth Attila kérdezi, hogy a tulajdonosoknál van-e fogadókészség Czeglédy javaslatára. Czeglédy kijelenti, az ő személyes feltétele, hogy csak akkor adjon pénzt, ha Illésék eltűnnek.

Tóth Kálmán emlékeztet, az idén 200 milliót adott az önkormányzat a csapatnak. Nem megszűnésről van szó, a brandet megtartják. De nem érkezett kérés a klubtól támogatásra, ez így értelmezhetetlen. Ha kölcsönt adnak, akkor mi az a pont, ahol feltételeznék, hogy visszakapják azt a 100 milliót. Soha nem kapják vissza, és egyszer átalakítanák támogatássá. Kijelenti, amíg ez a tulajdonosi kör van, addig ezzel a kft-vel nincs dolguk.

Nemény András emlékeztet, hogy azt a bizonyos 150 milliót a következő évek támogatásának terhére adták.


11:30 Uszoda-ügyek

Írtunk már arról, hogy továbbra is súlyos gondok van a Haladásnál

2019.12.13. 11:52

Még 350 millió forint kellene, hogy a Haladás be tudja fejezni a jelenlegi szezont

/ közélet 28 hsz. /
Az önkormányzat viszont addig nem fizet, amíg át nem világítják a céget és össze nem állítják a gazdaságos működéshez szükséges üzleti tervet.
, és hogy több pénzt kérne
2019.12.14. 10:59

100 millió helyett 234 millió forintot kér jövőre a Vasivíz a szombathelyi uszoda veszteségének pótlására

/ közélet 7 hsz. /
A városvezetés azonban nem találja indokoltnak az emelést, a Vasivíz új vezérigazgatójától várják a megoldást.
a Vasivíz az uszoda veszteségpótlására.

Illés Károly szerint aggályos az a mondat az anyagban, hogy a Vasivíz által elküldött adatok alapján nem indokolt a veszteségpótlás növelés. (100 millióról 234 millióra – Sz. J.)

A frakcióvezető a többlettámogatás mellett érvel, azzal is, hogy egy vízközmű-szolgáltatónak nem feltétlenül feladata az uszoda üzemeltetése. Javasolják, hogy az uszodát próbálják meg más céggel, szervezettel üzemeltetni.

Megjegyzi, hogy nem volt pályáztatás a vezérigazgató kinevezésénél

2019.12.17. 11:37

Molnár Miklós lett a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója

/ közélet 40 hsz. /
A leköszönő vezérigazgatót, Kohuth Viktort választás elé állította a tulajdonosi taggyűlés.
, véleményük szerint Molnár Miklós nem felel meg a feltételeknek, és az eljárás nem volt jogszerű.

fotó: Józing Antal

Nemény András emlékeztet rá, Molnár kilenc évig volt a Fidesz alpolgármestere, szakértelme nem vitatható. Hozzáteszi, az viszont nem mindegy, mennyit fizetne közpénzből a Vasivíznek az uszodára. Maga a könyvvizsgáló mondta korábban, hogy 200 milliónál biztosan nem kell többet adni a Vasivíznek. Megemlíti, hogy a felújítás alatt többször hangoztatták, hogy nem lesz drágább az üzemeltetése.

A polgármester szerint nem késnek el semmivel, ha most nem szavazzák meg a többletpénzt, az új vezérigazgató megvizsgálja, és visszahozzák az ügyet.

Illés azt mondja, a hatóság véleményére alapozza kijelentését, Nemény megjegyzi, a felügyelőbizottság nem talált kifogást.

Tóth Kálmán (Éljen Szombathely) elmondja, hogy saját maga hallotta, amint Hende Csaba kijelentette, az új uszoda fenntartása olcsóbb volt. Illésnek azt mondja, az ő idejükben sem volt általános a pályáztatás korábban, azokat a döntéseket nem vitatták.

Molnár Miklós felhívja a figyelmet, hogy Illés Károly volt a felügyelőbizottság elnöke, de nem fogalmaztak meg kifogásokat. Hozzáteszi, ő régóta szorgalmazza, hogy az uszodát ne a Vasivíz üzemeltesse, javaslatokat fognak tenni az üzemeltetésre.

Arról is beszél, hogy az önkormányzat is kapott 800 milliót a régi uszodarész felújítására, de a régi menedzsment azt a pénzt is az új részre fordította. Ezért kellett átvenni az uszoda tulajdonjogát, mert különben nem tudtak volna elszámolni azzal a 800 millióval.

A polgármester emlékeztet rá, hogy Illés felügyelőbizottsági elnökként nem jelzett szabálytalanságot, de most frakcióvezetőként azokról beszél. Illés kijelenti, a felügyelő-bizottság foglalkozott az ügyekkel, és volt, amit nem fogadott el. Hozzáteszi, a tulajdont azért kellett átadni, mert tervezték a felújítás harmadik ütemét, és ahhoz lett volna erre szükség.


11:25 Szavaznak a bérlakás-rendeletről

Több módosító javaslat is érkezett, egyenként szavaznak róla.

A helyreállítandó lakásoknál nem lesz pontrendszer, marad az eredeti előterjesztés.


10:05 Vita a lakásrendeletről

Nemrég összefoglaltuk

2019.12.18. 13:03

Könnyebbé teszi a gyógyszer- és fűtéstámogatáshoz, valamint a lakáshoz jutást a szombathelyi önkormányzat

/ közélet 4 hsz. /
a tervezett módosításokat. László Győző alpolgármester (Éljen Szombathely) foglalja össze, ahogyan tette már Czeglédy Csabával a szociális és lakásbizottság elnökével tartott sajtótájékoztatón
2019.11.14. 17:50

Minél több rászoruló kapjon szociális- és lakástámogatást Szombathelyen, de szigorú ellenőrzés mellett

/ közélet 5 hsz. /
Megtartotta első ülését a szociális és lakásbizottság. Javasolják, hogy Gyebrovszki Jánosról nevezzék el a Jóléti Alapítványt.
.

Czeglédy Csaba köszöni, hogy a városvezetés támogatta a szakmai elképzeléseket, és azt is, hogy a bizottságban egyhangú szavazás volt a javaslatok mellett. Megjegyzi, ha a Jézuskától kívánhatna valamit, azt kívánná, hogy legyen száz kiutalható bérlakása az önkormányzatnak.

fotó: Józing Antal

Melega szerint a szociális helyzet javítását csak támogatni lehet, de kérdezi, hogy milyen keretek között lehet kérelmezni a felújítandó lakásokat, és miért szűnik meg a korábbi pályázati rendszer. Ez szubjektív döntésekre ad lehetőséget.

Javasolja, hogy hagyják meg a pályázati pontrendszert, és megjegyzi, attól tart, hogy a magánlakások bevonásának árfelhajtó hatása lesz.

Nemény szerint kockázat minden változásban van, de azt szeretnék, ha több bérlakás lenne és többen férhetnének hozzájuk.

László Győző szerint a döntések a nyilvánosság előtt történnek majd, és így kezelhetnék a rendkívüli helyzeteket is. A felújítandó lakásokat meghirdetik, illetve a beérkező igényekhez lakásokat keresnek.

Czeglédy azt mondja, ha pályáztatnának, a pályázók a legjobb állapotú, jó helyen lévő lakásokra pályáznának, és nem a többire. Pedig azokat is fel kell újítani és kiadni.

Horváth Attila alpolgármester szerint biztosan nem lesz árfelhajtó hatása a magánlakások bevonásának, mert nagyon sok lakás áll üresen. Az a tapasztalat, hogy egy nap alatt ki lehet adni lakásokat, de sokan vannak, akik szívesen adnák ki az önkormányzatnak, mert az biztonságos.

A fideszesek továbbra is a pontrendszer megtartása mellett érvelnek.

Nemény András kijelenti, hogy ezek nem kőbe vésett szabályok, ha szükség lesz rá, módosítják majd. A lényeg, hogy segíteni akarnak a sok bérlakásra várónak.

Szünet, készülnek a szavazásra.


9:40 A Laki Demeter utcai posta bezárásáról

Ágh Ernő (Fidesz) felhívja a figyelmet, hogy a Laki Demeter utcai posta bezárásáért a közgyűlést teszik felelőssé, pedig ő a képviselői keretéből pénzt utalt a fűtés felújítására, de a Magyar Posta ezt nem tette meg. Kéri, hogy a közgyűlés vizsgálja meg az ügyet.

Czeglédy gratulál Molnárnak a Vasivíz vezérigazgatói kinevezéséhez, és megemlíti, hogy a kilenc éves fideszes vezetés alatti szerződéseket karácsony után megvizsgálják, sok csontváz dől majd ki a szekrényből. Azt mondja, Illés Kátoly unokatestvére is érintett egy szerződésben.

Illés Károly (Fidesz) azt mondja, az unokatestvérével nincs szoros kapcsolata, de a felügyelő-bizottság vizsgálja meg a szerződéseket, ahogyan jelenleg is teszik.

fotó: Józing Antal

Közben Takátsné Tenki Mária (Fidesz) azt kifogásolja, hogy a képviselők nem kapnak háttéranyagokat a munkájukhoz, és azért nem tudnak javaslatokat tenni. Károlyi Ákos jegyző kijelenti, ha a képviselők anyagokat kérnek, azt megkapják.

Horváth Attila alpolgármester (Éljen Szombathely) emlékeztet, hogy kilenc évig a döntés lehetőségét is megvonták a választókerületi képviselőktől. Ők azt mondták, ennek legyen vége, az ellenzéki képviselők bármilyen ügyben kérhetnek tájékoztatást az alpolgármesterektől és a hivataltól.


9:20 A balatonberényi volt gyermeküdülőről

Czeglédy előhozza a volt balatonberényi gyermeküdülőt, amit végül nem vittek be egy alapítványba, de a megyei önkormányzat közreműködött abban, hogy állami tulajdonba került. Javasolja, kezdjenek tárgyalásokat arról, hogy ingyen megkapják a volt gyermeküdülőt. Attól tart, hogy egyszer csak magánkézbe, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerül az ingatlan.

Nemény kéri, ne általánosítson, nem viszik haza a műkincseket a fideszes képviselők. A két kép most is a megyeházán van, és abban is biztos, hogy nem viszik haza onnan. A volt gyermeküdülővel sokat foglalkoztak, szomorúan figyelték a sorsát, és ha csak egy kicsi esély is van, akkor meg kell szerezni a volt üdülőt.

Lendvai Ferenc (Fidesz) szerint Czeglédy sáros bakanccsal lépett a karácsonyi szőnyegre, alaptalanul vádaskodott, és ezt visszautasítják.

Kelemen Krisztián bejelenti, hogy a következő hónapban a bűnmegelőzési bizottság kiemelten kezeli a parkerdei illegális hulladéklerakásokat, és mindent megtesz a megszüntetésükért.


9:15 A köztéri kukákról

Horváth Gábor (Fidesz) a köztéri hulladékgyűjtő ürítésének felmérését

2019.12.16. 10:40

A szombathelyi képviselők többsége nem mérte fel, milyen gyorsan kellene üríteni a köztéri kukákat

/ közélet 4 hsz. /
Hiba kérte őket erre a SZOVA, a cég szerette volna az igényekhez igazítani a rendszert.
említi, ahol kérte, de nem kapott pontos listát a választókerületében lévő kukáról. Kéri, hogy a hivatal készítsen egy táblázatot, ami kezelhető, és akkor a képviselők fel tudják mérni az ürítési igényeket.

fotó: Józing Antal

Melega Miklós (Fidesz) a közgyűlés hangneméről beszél. Az előző ciklusban a viták hangneme sok kívánnivalót hagyott maga után, és akkor eldöntötte, ha képviselő lesz, tenni fog ez ellen. Az előző ülésen is volt személyeskedés, van olyan ismerőse, aki azért nem nézi a közvetítést, mert nem tetszik neki a hangnem.

Kéri, hogy minden képviselő tisztelje a közgyűlés méltóságát. Vitázni lehet, szakmai érvek mentén, ő önként vállalja, hogy nem fogja egyik képviselőtársát sem személyben bántani, nem szakítja félbe, és meghallgatja mások véleményét.

Nemény András megijedt, hogy Melega némasági fogadalmat akart tenni, megígéri, hogy ő mindent megtesz a normális hangnemért, nem lesz hazaárulózás, szivárványkoalíciózás.

Kopcsándi József (Éljen Szombathely) megint azt javasolja, vizsgálják meg, hogy a sportkomplexum rontotta-e a Rohonci út 26-36. lakóinak életminőségét, és független szakértő vizsgálja meg, változott-e az ott lévő lakások értéke. A szakértő díjára felajánlja a 2020-as képviselői keretét.

A polgármester elmondja, egy korábbi, szélesebb körű vizsgálat nem támasztotta alá az értékromlást, de támogatja a javaslatot.

Czeglédy Csaba (független) kijelenti, semmit ne adjanak ajándékba a megyei önkormányzatnak, még kettő festményt sem. Ha a közgyűlés mégis megszavazza, akkor kössék ki, hol lesznek elhelyezve a festmények, mert fideszes képviselők szeretik hazavinni a műkincseket.


9:05 A győri gyermekgyilkosságokról

Nemény András polgármester (Éljen Szombathely) köszönti a résztvevőket, határozatképes a közgyűlés. Reméli, hogy a hangulat illeszkedik a közelgő ünnephez.

Bejelenti, hogy a Haladás azt kérte, az ő ügyüket zárt ülésen tárgyalják, de Nemény szerint az egész városra tartozik az ügy.

fotó: Józing Antal

Takátsné Tenki Mária (Fidesz) a győri gyermekgyilkosságról

2019.12.18. 18:18

Újabb részletek a győri gyerekgyilkosság ügyében: az anyjuk szerint a gyerekeknek hiányzott az apjuk

/ sokkoló /
További részleteket osztott meg a Szombathelyi Törvényszék a győri gyerekgyilkos ügyével kapcsolatban.
beszél, felidézi a történteket. Azt mondja, az eset felkiáltójel és a szombathelyi gyermekvédelmet is érinti. Felidézi, hogy itt egy pilotprogram zajlik, ami szakemberek bevonásával zajlik.

Kéri, fogjanak össze, hogy az új, úgynevezett izlandi gyermekvédelmi programot be tudják vezetni.


Öt nappal karácsony előtt tartja ez évi utolsó ülését a szombathelyi közgyűlés. Az ünnepi hangulatot talán az alapozza meg, hogy a napirendnek összesen tíz pontja van, persze, ezt még bővíthetik is.

Nemény András bejelenti, hogy a szociális osztály felvette a kapcsolatot az érintett családdal. Egyetért azzal, amit Takátsné Tenki Mária elmondott, és osztoznak a család gyászában.

A legfontosabb ügyekről előzetesünkben

2019.12.18. 13:03

Könnyebbé teszi a gyógyszer- és fűtéstámogatáshoz, valamint a lakáshoz jutást a szombathelyi önkormányzat

/ közélet 4 hsz. /
beszámoltunk, és többről külön is írtunk. Így a Haladás nehéz helyzetéről
2019.12.13. 11:52

Még 350 millió forint kellene, hogy a Haladás be tudja fejezni a jelenlegi szezont

/ közélet 28 hsz. /
Az önkormányzat viszont addig nem fizet, amíg át nem világítják a céget és össze nem állítják a gazdaságos működéshez szükséges üzleti tervet.
, hogy ingyenes lesz a parkolás
2019.12.13. 09:57

Ingyenes lesz a parkolás Szombathelyen az ünnepek között

/ hasznos 7 hsz. /
Pontosabban már december 23-tól. Kérdés, hogy ez segíti-e a belváros közlekedést.
a két ünnep között, hogy 234 millió forint kellene
2019.12.14. 10:59

100 millió helyett 234 millió forintot kér jövőre a Vasivíz a szombathelyi uszoda veszteségének pótlására

/ közélet 7 hsz. /
A városvezetés azonban nem találja indokoltnak az emelést, a Vasivíz új vezérigazgatójától várják a megoldást.
az uszoda veszteségének pótlására.

Arról, hogy hiába kérte a SZOVA, a képviselők nem mérték fel

2019.12.16. 10:40

A szombathelyi képviselők többsége nem mérte fel, milyen gyorsan kellene üríteni a köztéri kukákat

/ közélet 4 hsz. /
Hiba kérte őket erre a SZOVA, a cég szerette volna az igényekhez igazítani a rendszert.
a köztéri kukák ürítésének igényeit, hogy darabokban sem sikerült eladni
2019.12.18. 07:58

Úgy tűnik, darabokban sem sikerül eladni a volt ifjúsági házat a szombathelyi Kisfaludy utcában

/ közélet 4 hsz. /
Többször is meghirdették egyben, majd helyiségenként, hiába. Most a hasznosításán gondolkodik az önkormányzat.
a Kisfaludy utcai volt ifjúsági házat, hogy üzemeltetőt keresnek a Víztoronyhoz
2019.12.15. 06:51

Üzemeltetőt keresnek a szombathelyi víztoronyhoz

/ közélet 5 hsz. /
A vagyonkezelő az Agora Kulturális Központ lesz.
.

Az ülés hamarosan kezdődik, itt percről percre tudósítunk róla, itt élőképes közvetítésünkre

2020.10.29. 08:51

Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről

/ közélet 1 hsz. /
is kattinthat.

Hozzászólások (17)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

csarli: M*jd j*n Kl*r*k* *s m*nn*k * h*v*sr*. M*rt m*g*g*rt*. ...
Videó: Luxusautókat, csőre töltött éles fegyvereket foglaltak le a NAV nyomozói
zsolesz1002: s*pr*d*k v*gy t* m*g * f*jt*d. H*ll*d*k....
Mbappé és Benzema rasszista magyar szurkolókra panaszkodik egy holland lap szerint - Frissítve
iszek: *m**t* n*ncs Sp*rt*g*zg*t*s*g, *z*t* b*j*k v*nn*k * sp*rt k*r*l...
Ellehetetlenítik az úszásoktatók munkáját a szombathelyi uszodában?
nertars: *ly*n p*t* *gyb*n l*t*rt*zt*tn* *mb*r*k*t?! *gym*ll**rd*s k*rt *...
Videó: Luxusautókat, csőre töltött éles fegyvereket foglaltak le a NAV nyomozói
iszek: T*szt*l*tt*l k*r*m * Ny*g*t sz*rk*szt*j*t,*bb*n *z *gyb*n k*rj* ...
Háromszor próbálta megszerezni a volt balatonberényi gyermeküdülőt a szombathelyi önkormányzat