NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sport

Focivébé 2014: formás gondolatok szombathelyi celebektől

Schäffer szerint a tiki-taka leáldozott, Jordán a németeket tartja a legjobbnak, Kálmán az argentinokért rajong, Balassa pedig türelmet és megértést kér a hölgyektől.

Csütörtökön kezdődött és egy hónapig tart a brazíliai labdarúgó világbajnokság. Sajnos Magyarország ezúttal sem jutott ki a tornára, de a fociszerető honi férfiak - még ha függetlenként is - természetesen így is figyelemmel kísérik az eseményeket. A Nyugat.hu híres szombathelyiek véleményére volt kíváncsi.

Kálmán rajong az argentinokért

Kálmán László, a Falco kosárcsapatának vezetőedzője a focilabdát látva sem jön zavarba. Elsősorban Diego Maradona és Claudio Caniggia játéka fogta meg.

- Én minden évben nagyon várom a világbajnokságot, de aztán sajnos mindig szembesülök vele, hogy erre négyévente kerül csak sor. A kosárlabda mellett köztudottan nagy focirajongó is vagyok, számomra nagy élmény egy ilyen esemény. Én különösen szerencsés helyzetben vagyok, mert van egy vendéglátó egységem, a Blöff, itt szoktam nézni baráti társaságommal a mérkőzéseket. Argentínának drukkolok, hiszen két kedvenc játékosom Diego Maradona és Claudio Caniggia voltak. Ezen kívül titkon mindig szorítok a kis csapatoknak is, mint például Costa Rica vagy Dél-Korea, hogy jussanak be a legjobb tizenhat, esetleg nyolc közé, de szerintem most nem nagyon lesz ilyen gárda. A házigazda brazilokról azt gondolom, hogy a nyitómérkőzésen csak nagyon nagy bírói segédlettel tudtak nyerni, egyáltalán nem győztek meg csütörtökön, sokkal inkább döntetlen szagú volt az a meccs. Argentin-német döntőt várok.

Kálmán Caniggia miatt szerette meg az argentinokat
fotó: Nyugat.hu

"A hölgyektől rengeteg türelmet és megértést kérünk"

Balassa Péter neve egybeforrt a Haladással. 2009-ben hagyott fel a profi labdarúgással, amelytől azonban nem tudott teljesen elszakadni, jelenleg a megyei I-es Répcelak játékos-edzője, emellett a Jobbik színeiben politizál.

- Különösebb elvárásaim nincsenek a vébével kapcsolatban, én mindig is a látványos, támadó focit szerettem. Fontos, hogy jó hangulat legyen, és bár elég sok tüntetés övezte az eseményt, ne legyenek utcai harcok, mert a futballnak azok nem tennének jót. Én azért drukkolok, hogy a vb ideje alatt ez az egy hónap csak a szép fociról szóljon. Titkos favoritjaim a németek, akiket a szakértők is minden világversenyen a legjobb négy között emlegetnek. Ez nem véletlen, hiszen szépen futballoznak, mindig méltó módon képviselik az európai futballt. Ami pedig a többi csapatot illeti: a házigazda brazilok, ha nehezen is, de jó rajtot vettek csütörtökön, és mindig akad egy-egy sötét ló, aki meglepetést tud okozni, sokan a belgáktól várják ezt.

- Én a legjobb négybe a brazilok és a németek mellett mindenképpen várok egy ilyen „kis csapatot”. Elég nagy szívfájdalmam – bár gondolom, ezzel nem vagyok egyedül –, hogy mi magyarok ’86 óta nem képviseljük magunkat világversenyen. Ráadásul az most különösen fájó, hogy a válogatottunk mellett játékvezetőt sem delegáltunk Brazíliába. Ez elég demoralizáló, de bízom benne, hogy ez az „átok” most már hamarosan megtörik. Azt hiszem, férfitársaim nevében mondhatom, a hölgyektől most rengeteg türelmet és megértést kérünk a vb ideje alatt.

CR7 és a németek

Czeglédy Csaba, az MSZP-SZTKE frakcióvezetője nagy Hali szurkoló, korábban sportért is felelős alpolgármesterként dolgozott Ipkovich György mellett. A németeket favorizálja, de fél szemmel a portugálok és az angolok eredményeit is figyeli.

- Hogy mit várok a vb-től? Kevesebb bírói bakit, mint ahány az első két meccsen volt. Igazából három csapat áll közel a szívemhez. Ha már a magyaroknak sajnos nem tudok drukkolni, elsőként a németeket favorizálom. Cristiano Ronaldo a kedvenc játékosom, ezért a portugálokért is szorítok. Az angolokat az elmúlt világversenyeken elért eredménytelenségük miatt sokan leírták, de én bízom benne, hogy most magukra találnak.

Czeglédy kedvence: Cristiano Ronaldo
fotó: Nyugat.hu

A németek olyanok, mint a svájci óra

Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója kis túlzással élve sírva fakad, ha a magyar focit látja, de természetesen a brazíliai világbajnokságot ő is figyelemmel kíséri.

- Szívesen drukkolnék a portugáloknak vagy a spanyoloknak, de szerintem a németek fogják megnyerni a világbajnokságot. Az ő játékuk nagyon meggyőző, a svájci órához hasonló pontossággal működnek együtt a játékosaik. Persze a legjobb az lenne, ha a magyar csapat sikereiért izgulhatnánk, de sajnos úgy vagyok a mieinkkel, ha látom őket focizni, leginkább azért szorítok, hogy négynél több gólt ne kapjunk. Ha ezt sikerül megúszni, már nagyon boldog vagyok. A nyitómérkőzésen a házigazda brazilok csalódást keltettek, nagyon sajnáltam a horvátokat, mert a játékvezető erősen belenyúlt a meccsbe azzal, hogy egy jogtalan 11-est adott a braziloknak. Nem lehet tudni, hogy alakult volna a találkozó, ha nincs az a büntető, ugyanis Neymarék messze a várakozások alatt szerepeltek. Elképzelhetőnek tartom, hogy lesz meglepetéscsapata a vébének, hiszen elég gyorsan terjed a foci, most már a világ minden pontján bukkannak fel tehetséges játékosok.

Erősek a dél-amerikaiak

Hegedűs Péter a Haladásban egyedülálló rekordot tart. Az Aranycsapat londoni 6:3-as győzelmének napján látta meg a napvilágot a népszerű "Hege", aki 135 egymást követő NB I-es találkozó egyetlen percéről sem hiányzott a zöld-fehéreknél. A világbajnokság meccseit egyedül nézi:

- Otthon nézem a mérkőzéseket, mindig egyedül - amióta az eszemet tudom. Ha társaságban lennék, valami vagy valaki elvonná a figyelmemet. Az 1970-es brazil csapaton nőttem fel, azóta ők a kedvencek, szeretem a focijukat. Ennek ellenére ez a mostani csapat egyáltalán nem meggyőző, a játékukat tekintve meglepetés lenne, ha ők emelnék a végén a magasba a Rimet Kupát. Ám mi történik az országukban, ha nem ők nyernek? Még polgárháború is kerekedhet belőle... Nincsen átütőerő a játékukban. Azonban egy olyan csapatot sem tudok mondani, akik kimagaslanának. Se a címvédő, se a németek... Lesz meglepetéscsapat, ebben biztos vagyok. Ne feledjük: Dél-Amerikában van a vb, erősek az ottaniak: az argentinok, az uruguayiak és a chileiek is. Ráadásul utóbbiaknál véd Bravo, akit favorizálok, no és azért megemlítem Buffon miatt az olaszokat is, és talán a belgák sem esélytelenek.

Nagy bukással kezdett a címvédő (fotó: Action Images)
fotó: Action Images

A tiki-taka leáldozott

A 80-as évek egyik legeredményesebb Hali-csatára Schäffer István. Az utánpótlásban dolgozó szakember a kevésbé erősebbeknek szorít:

- Igazán kedvenc csapatom nincsen: a spanyoloknak drukkoltam, de tegnap láthattuk, hogy a tiki-taka leáldozott. Barca-drukker vagyok, ám a hollandok elleni meccsük - spanyol szemszögből - nézhetetlen volt. Otthoni meccsnéző vagyok, többnyire egyedül izgulom végig a vébét, és az előzetesen gyengébbnek vélt csapatnak szurkolok. Lesz pozitív és negatív meglepetéscsapat is, a legjobbak közé pedig odaérhetnek a brazilok, bár nem voltak meggyőzőek a horvátok ellen; a hollandok, akik nagyon jók voltak a kezdőmeccsen; az olaszok, akiknek a formaidőzítése sokszor bejött már; a németek és az argentinok is. Dél-Amerikában még sosem nyert európai, nagy kérdés, hogy megszakadhat-e ez a sorozat.

A belgák hozzák a meglepetést

Két játékost adott a Haladás a világbajnokságoknak: Kereki Zoltán és Nagy Józsefet. Az 1986-os mexikói világbajnokságon Nagy József volt ott a magyar keretben - ekkor játszott utoljára világeseményen nemzeti tizenegyünk. Ő a belgáktól várja a meglepetést:

- Nem írom le a spanyol válogatottat a tegnapi katasztrofális verés után sem, talán csak kisiklás volt ez a meccs. Mellettük az argentinok, a németek és a brazilok is esélyesek a végelszámolásnál. A brazilok nem voltak topon az első meccsen, de mégiscsak nyertek és a győzelem további energiákat szabadíthat fel náluk. Általában otthon nézem a meccseket, társaságban csak ritkán. Úgy gondolom, hogy a pozitív meglepetést a jól játszó, sok fiatallal felálló, utánpótlás-szinten is nagyon erős belgák okozhatják.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Rőzsike : J* l*nn*, h* m*n*l t*bb sz*k*mb*r v*l*m*ny*t m*g*sm*rh*tn*nk. *...
Virológus a kínai vakcináról: olyan, mint a fekete-fehér televízió
adt01: "D* *z *s *rd*k*l, h*gy * 2011-b*n b*h*r*ng*z*tt *gy*n* ny*g...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
adt01: " sz*v*z*k*p*s *ll*mp*lg*r*k sz*m* 8 m*ll** k*r*l v*n. *kk*...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
busman: *rb*n 1-2 h*n*pj* *rd*tl*n k*m*tr* (*nf-n*l m*g*s*bbr*) v*tt f*l...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
nagyokos_kicsikinai: F*t*b*l*nd......
Fekete-Győr András futóversenyre hívta ki Németh Szilárdot és Budai Gyulát