NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Miről szóltak a hírek száz éve?

Új sorozatunk: Szombathelyi filmhíradók – időutazzon velünk!

Mától kezdve tíz héten át mutatunk be archív filmhíradó-részleteket Szombathelyről és Vas megyéből. A Vasi Mozaik című dokumentumfilm-sorozatot Semei Ferenc és Mihályi Gyula mentette meg az enyészettől 1991-ben, nem szokványos módon. Jó időutazást kívánunk!

Az első, általunk bemutatott kisfilm 1966-ba repíti a nézőt. A pergő filmkockákat Módos Gábornak, Palkovits Máriának, Radó Gyulának és Weszelits Jenőnek köszönhetjük. Tömeg hömpölyög a székesegyház előtt, jelmezesek vonulnak és már az első mondatból kiderül, hogy az ötödik Savaria Karneválon vagyunk. Igen, 1966-ban. Vas megye szülöttje, Sinkovits Imre nyitotta meg a már akkor is hagyományosnak nevezett felvonulást. „Egy nagy múltú, hányatott város lakói öltik ma magukra az ősi ruhákat!”

Savaria Karnevál 1966-ban

A császár megválasztása után a „történelem vonul fel a nézők előtt, félelmetesen (?) felidézve a város küzdelmes múltját”. A karneváli látványosság Turján György főrendező nevéhez köthető. Az egyes jelenetek guruló színpadokon játszódtak, amelyeket maguk a szereplők húztak. (A legújabb karneválokon a Haladás szurkolói készítettek hasonló guruló színpadot.)

Savaria Karnevál - 1966.
fotó: Vasi Mozaik / nyugat.hu

Ahogy az a filmből is kiderül, 1966-ban egészen naprakész volt a felvonulás, a rómaiaktól a rakétákig terjedt az arzenál és a jelmezekre sem lehetett semmi panasz. Igaz, kicsit izgultunk, vajon a billegő mozgó színpad nem dobja-e le a népitáncost, de egyrészt profi táncosokról lehetett szó, másrészt meg úgyis kivágták, ha volt ilyen. Ezt már soha nem tudjuk meg. És figyeljünk csak az impozáns számokra: 1966-ban négyezer (!) felvonulóban gyönyörködhettek a nézők. Ha ezt a számot megfelezzük a propaganda-együtthatónak megfelelően, akkor is több felvonuló volt 45 évvel ezelőtt, mint mostanában.

Vissza a jövőbe...

Viszonyításképpen jöjjön két videó a 2010-es Savaria Karnevál fáklyás felvonulásáról, eddig szokatlan szögből. Közel négy méteres magasságban „repültünk” el a felvonulók felett, hogy ne szalasszunk el egy felvonulót sem. A módszer elég kezdetleges, de annyi legyen a mentségünk, hogy hasonló karneváli videót még nem láthattak Szombathelyen és hát lesz ez még jobb is az idén.

Fáklyás felvonulás madártávlatból

És a felvonulás vége:

Fáklyás felvonulás 2010-ben, a magasból szemlélve

...és ismét jöjjön a múlt

A következő filmhíradó a Művelődési és Sportpalotában (ma Agora MSH) megrendezett Savaria Napokkal kezdődik. A Szamárvásár című komédiából kapunk néhány bohó filmkockát. Ezután a 15 éves zsennyei művésztelep tiszteletére rendezett kiállítás alkotásait sorakoztatja fel a stáb, majd dr. Pável Ágostonra emlékeztek az egybegyűltek, egy Jugoszláviából érkezett delegációval együtt. A következő kockák már izgalmasabbak: láthatjuk a Március 15. teret, ahogy 1966-ban kinézett. Művelődési és Sportpalota, Lenin szobor, SZTK-palota kerül a lencse elé, majd a „fura nevű”, határidőre elkészült és átadott Szolgáltatóház. Az operatőr elmélázik kicsit az átadásra már ellopott, elvesztett, vagy elfelejtett neonbetűkön, majd betérhetünk az intézménybe, ahol szolgáltatások széles sora várta az arra tévedőket. Bár a polcok nem roskadoztak az árutól, beszélgetni azért jót lehetett a film tanulsága szerint.

hajmosás, 1966-ban
fotó: Vasi Mozaik / nyugat.hu

A bejárati ajtón a Fényszöv Színes Műterem nyitva tartását sikerült kibogarásznunk. Ha jól láttuk, akkor 7.30-12-ig, illetve 13-17 óráig tartott nyitva. Szombaton 13 órakor zártak, vasárnap pedig zárva tartottak. A méretes cipőszalon 8-13 és 15-17 óra között tartott nyitva, az angol női-férfi méretes szabóság pedig 8-13-ig és 14-18-ig. Ebből számunkra az a tanulság, hogy a magyar sziesztaidő 12-14 óra között lehetett, tehát ha több helyen is volt valakinek elintéznivalója, akkor célszerű lehetett ezt az időszakot kihagyni. A szabóságban láthatjuk, hogy a vevőtér nagyobb, mint az eladótér és egy üres vitrin mellett remek ülőgarnitúra is helyet kapott, ahol a vevő kipihenhette a fáradalmait, vagy várhatta az érkező árut. A következő képeken láthatjuk, hogyan készült Kiszel Tünde nőideálja, éppen tépőzár vastagságú szemöldököt kreáltak valakinek, aki ezután hajmosást is kapott, a fiatal fodrászkislány pedig összeszorította a száját, nehogy elnevesse magát a kamera előtt.

Vasi Mozaik - Filmhíradó 1966-ból

Ismét érdekes film következik, reméljük sok Derkovits lakótelepen élő fiatal megnézi! Itt ugyanis az látszik, mi volt, vagy éppen mi nem volt a mostani lakótelep helyén. Már épülnek az emeletes házak. A tízemeleteseknek még nyoma sincs és megtudjuk, hogy a város büszkesége a korszerű formatervezésű, ún. kilenc emeletes.

Derkovits lakótelep - 1966.
fotó: Vasi Mozaik / nyugat.hu

De láthatjuk a Szombathelyi Tanítóképző épülő kollégiumát és gyakorló iskoláját is az azóta már lebontott családi házak mellett. Az előbb említett iskolák felavatását is nyomon követhetjük, a művelődésügyi miniszterhelyettes beszédével együtt.

Vasi Mozaik - 1966.
fotó: Vasi Mozaik / nyugat.hu

1966. nyarán régi vágya teljesült a szombathelyieknek, megnyílt a Tófürdő és elkészült a Csónakázó tó. A filmmel felidézhetjük, hogyan engedték fel a medencét vízzel. Azt már mi tesszük hozzá, hogy a szombathelyi strand rekorder is volt a maga nemében, Közép-Európa legnagyobb betonteknőjében fürödhettek az ide érkezők. A 100x100 méteres medencében 10-14 ezer köbméter víz fért el, amit a Csónakázó tóból engedtek át. A vízmennyiség folyamatosan csökkent az évek során, ahogy a medence alját újra és újra lebetonozták. A sárgásbarna víz, a nyálkás kövek, a tekintélyes repedések még élénken élhetnek a mai 30-as, 40-es korosztály életében is, de az óriás teknő már a múlté.

A Tófürdő megnyitása - 1966.
fotó: Vasi Mozaik / nyugat.hu

Leletmentés a 24. órában

Ha Olvasóinknak sikerül ráhangolódniuk a régi szombathelyi filmekre, akkor a jövő héten azt is megtudhatják, milyen kalandos úton sikerült megmentenie ezeket a filmeket Semei Ferencnek és Mihályi Gyulának, 1991-ben. Természetesen újabb filmhíradó részletek is következnek, amelyet szombathelyi fiataloknak és időseknek egyaránt ajánlunk. Várjuk az előtörő emlékeket is. Írják meg a cikk végén hozzászólásként, vagy küldjék el emailcímünkre. Akkor se habozzon billentyűzetet ragadni, ha felismerte magát, szüleit, ismerőseit!

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

godemperor: H**** b*zz! S*k f*g*lm*d v*n *z *g*szr*l, *sm*t b*b*z*ny*t*tt*d....
Megszólalt a BioNTech a dél-afrikai vírusvariáns ügyében
Paulus_Maior: "Sz*v*m *ls* g*nd*l*tj*" *z v*lt, h*gy n*m t*dt*m, n*v*s...
Kövér nemzetbiztonsági veszélyként beszélt az ellenzékről
godemperor: *zt b*sz*l*m m*r m**t*. *z*k k*mm*n*st*zn*k, *zt*n * F*d*szn*l n...
Kövér nemzetbiztonsági veszélyként beszélt az ellenzékről
TheOldBarbers: F*l*s*g*d???? *jj b*tty*, *g*sz *d**g *z*rt v*lt*m v*l*d t*szt*l...
Megszólalt a BioNTech a dél-afrikai vírusvariáns ügyében
interceptor: *h*gy T*r*czk** L*szl* *s *lm*ndt* m*r t*v*ly m*j*s* v*d**j*b*n ...
Megszólalt a BioNTech a dél-afrikai vírusvariáns ügyében