NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Jelentem

Ellehetetlenítik az úszásoktatók munkáját a szombathelyi uszodában?

Aggódnak a szülők, mi most megkérdeztük a Vasivizet is.

A héten kereste fel szerkesztőségünket egy elkeseredett és tehetetlen anyuka, akinek kisfia a szombathelyi fedett uszodába jár úszni, de az utóbbi időben több komoly problémába és akadályba ütköztek. Azt mondja, nem túloz, de kisfia a világ legkedvesebb és legtürelmesebb úszásoktatójához jár, vagyis pár hét múlva csak járt, „mert a szombathelyi uszoda vezetése ezt a lehetőséget is elveszi”.

Azt állítja, hogy ellehetetlenítik az úszásoktató munkáját és megfosztanak több mint 100 gyermeket a kedvenc mozgásformájától. Az oktató kálváriája már évekkel ezelőtt elkezdődött, de ezt most nem részletezte, főleg úgy, hogy az oktató egyelőre nem járult hozzá ehhez.

Inkább a jelenlegi, elmondása szerint eléggé elkeserítő helyzetet szeretné most felvázolni, ami „odáig vezetett, hogy ez az elhivatott, kedves, hozzáértő pedagógus végül kénytelen feladni a munkáját.” Az uszoda nyilván hosszú ideig zárva volt a koronavírus miatt, de mióta enyhültek a korlátozások és kinyitottak, a szülők úgy vélik, nem törekszenek arra, hogy jól működjenek a dolgok.

Furcsa szabályok

Elmondása szerint az történt, hogy május 14-én azt az információt kapták, hogy az úszásfoglalkozások előtt a szülőknek, gyermekeknek és az úszásoktatónak kint kell gyülekezniük, és csak együtt léphetnek be az uszoda bejáratán, bent pedig megvásárolhatják a jegyet az oktató jelenlétében.

Amikor aztán megvolt a jegyvásárlás, már mindenki mehetett, amerre látott, nem kellett csoportosan vonulni se az öltözőbe, se a medencetérbe. A szülőkben pedig rögtön fel is merült a kérdés: Vajon ez a szabály hogyan járul hozzá a járvány elleni védekezéshez? Merthogy az uszodában erre fogják ezt a „különleges” rendelkezést.

fotó: szombahely.hu

„Itt kell megjegyeznem azt is, hogy jelenleg 18 év alatti személy pusztán azért, hogy kedvtelésből ússzon, nem teheti meg, még a szülője kíséretében sem! Az uszoda Facebook-oldalán is szerepel, hogy kizárólag versenyszerűen sportolók vagy úszásoktatás keretein belül úszók vehetik igénybe az uszodát 18 év alatt. Hozzáteszem, számomra ez sem egy érthető rendelkezés, ahogyan az sem, hogy babaúszás foglalkozásokat sem engednek tartani az oktatóknak” – panaszolta olvasónk, akiben egyre több és több kérdés is felmerült:

 • Miért nem vehetik igénybe a lakosok az elvileg köz számára épített uszodai szolgáltatásokat?
 • A védettségi igazolvánnyal történő belépést és a maszk használatát jogszabály írja elő, de az említett rendelkezéseket vajon mi alapján hozták meg?
 • Június 10-én aztán újabb rossz hírt kaptak a szülők: nem használhatják a tanmedencét június 14-étől. Azt mondja, nem kaptak semmi indoklást, csak ennyit mondtak nekik, a mélyvizes órák pedig átkerülnek a vízilabdások medencéjébe. Olvasónk pedig úgy véli, „ezzel meghurcoltak valakit, aki szívét lelkét kiteszi a nem élsportolni vágyó, csupán a mozgást szerető lurkókért”.

  Itt a miértjük

  A levélben állítottakról természetesen megkérdeztük a Vasivizet is, válaszukban azt írták, hogy csak úgy tudják üzemeltetni a Fedett Uszodát és a Termálfürdőt, ha betartják a jelenleg érvényben lévő védelmi intézkedéseket.

  A már többször is módosított kormányrendelet hatályos rendelkezései szerint eltérő szabályokat kell alkalmazniuk az uszoda, mint sportlétesítmény, illetve a termálfürdő, mint szabadidős létesítmény, vagyis közfürdő használatára vonatkozóan.

  Mint írják, az uszodák külön nevesítve vannak a rendeletben, amely szerint:

 • a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportoló tizennyolcadik életévét be nem töltött személy és az őt felkészítő sportszakember számára edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából
 • a koronavírus ellen védett személy számára, valamint,
 • testnevelés óra, sportszakkör (ideértve az iskolai sportkör) vagy sportoktatás keretében a gyermekek, illetve a tanulók számára a testnevelés óra, sportszakkör (ideértve az iskolai sportkör) vagy sportoktatás vezetője kíséretében látogathatóak.
 • A kormányrendelet szerint az uszodáktól eltérően a közfürdőket csak a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy látogathatja.

  Ez tehát azt jelenti, hogy jelenleg más szabályok vonatkoznak az uszodákra és a termálfürdőkre, ami sok fejfájást okoz az üzemeltetőknek, ez esetben a Vasivíznek is. Itt Szombathelyen ugyanis közös pénztára és beléptető rendszere van a termálnak és az uszodának.

  A jogszabályi előírás szerint pedig az oktatásra érkező gyermekek csak szervezett keretek között és oktató kíséretében használhatják az uszodát. Csak szülő kíséretében a rendelet nem engedi a kiskorú gyermekek sportolását, úszásoktatását.

  Illusztráció
  fotó: Mészáros Zsolt

  A 2018. augusztusában átadott 33 méteres medence anno kissé megváltoztatta a régi uszoda és termálfürdő közötti kapcsolatot, ugyanis most már közvetlen átjárás van két rész között. Ez azt jelenti, hogy 2019-től módosult a nyári termálszezon idején a létesítmények használhatósága.

  Emiatt a termálszezonban – akárcsak a korábbi években – nem tudják engedélyezni, hogy a tanmedencében tartsák az úszásoktatást. Szeptembertől viszont, amikor újra visszaállnak az általános működésre, visszatérhetnek a lurkók a tanmedencébe.

  A babaúszást is a jogszabályi előírások miatt kellett ideiglenesen felfüggeszteni, ugyanis a vészhelyzeti előírások miatt magasabb szabadklór tartalmat kell tartaniuk a medencék vízében, ami kockázatot jelenthet a csecsemők egészségére.

  „A VASIVÍZ Zrt. a Szombathelyi Fedett Uszoda és Termálfürdő használatát a jogszabályi keretek között igyekszik a legszélesebb körben biztosítani a látogatók számára. A sajátos helyzetből fakadó kellemetlenségekért az érintettektől elnézést kérünk” – zárták válaszukat.

  Hozzászólások (7)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  demoktatorovm: V*n ny*gg*r*k m*? * k*dv*s *d*s *ny*k*d*t t* t*k*ny!...
  A szombathelyi Fő téren hosszában nem lehet biciklizni. De jó ez így?
  miki1950 : K*v*l* m*ff** - sz*k*mb*r P*nt*r. Sz*rv*z*sb*n * m** n*p*g v*rh...
  Pintér Sándor szerint még kérdezni sem szabad a Pegasus-ügyről
  miki1950 : H* P*p* *s * t*t* *gy m*nd*tb*n sz*r*p*l, *z*nn*l * k*t*l*s k*v*...
  Féltonnás zafírt találtak egy Srí Lanka-i hátsó kertben kútásás közben
  demoktatorovm: *d*zl*k *stv*n! *zt *rt*d: "D* h* b*rk* * p*p** b*szm*t ...
  Féltonnás zafírt találtak egy Srí Lanka-i hátsó kertben kútásás közben
  demoktatorovm: *gy*n*zt k*rd*z*m t*l*d f*rd*tv* *stv*n!...
  Féltonnás zafírt találtak egy Srí Lanka-i hátsó kertben kútásás közben