NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Márciusban nyithat a szombathelyi víztorony, vagyis új nevén az Octopus

Multifunkcionális épületté varázsolják az eddig mostohasorsú víztornyot. Lesznek itt kiállítások, filmvetítések, koncertek, konferenciák és finom kávé.

Szombathely 1926-ban épült, de 1978 óta üzemen kívül lévő víztornyának új arculatáról tartott sajtótájékoztatót szerdán délelőtt Horváth Soma alpolgármester és Horváth Zoltán, a víztornyot üzemeltető AGORA igazgatója.

A város emblematikus épületének felújítása 3 éve indult el elméletben, hosszú huzavona után pedig 2019 áprilisában végre átadták a munkaterületet is. A sok bizonytalanság után végül a tervek szerint idén nyáron nyitották volna meg, de ez több okból kifolyólag sem jött össze. Ott vannak például a koronavírus miatti korlátozások, aztán kiderült az is, hogy a munkálatoknak még mindig nincs vége, ugyanis a katasztrófavédelem nemrég közel 30 hibát talált az épületen.

2020.10.13. 07:23

Balesetveszélyesek a szombathelyi víztorony korlátjai és hivatalos iratok is hiányoznak

/ közélet 19 hsz. /
Még mindig nem tudni, hogy mikor nyithat ki a víztorony.

Egy szó, mint száz: életveszélyesre sikeredett a felújítás. Például balesetveszélyesek a korlátok, valamint a beépített anyagok megfelelőségi nyilatkozatai és több más hivatalos irat is hiányzik. Először ezeket a hibákat ki kell javítani és a hiányosságokat pótolni kell, addig semmiképp sem lehet megnyitni a víztornyot.

A munkálatok pedig, mint Horváth Soma elmondta, jelenleg is folyamatban vannak, de a mostani tervek szerint és ha a járványhelyzet is engedi, márciusban meg fogják nyitni a nagyközönség előtt a víztornyot, ami időközben új nevet is kapott.

fotó: Baráth Noémi

Octopusnak, azaz Polipnak keresztelték el, méghozzá azért, mert ugyebár egy víztározóról van szó, amit turisztikailag is vonzóbbá szeretnének tenni. Ebből a kettőből jött aztán az elnevezés ötlete, ami az új arculat alapja. A polip ugyanis – mondja az alpolgármester – egy vízi élőlény, kicsit titokzatos és misztikus is, szerteágazó karjai pedig az épület sokszínű felhasználási lehetőségét is szimbolizálják.

Az új arculattal az a cél, hogy egyfajta látványossággá és közösségi térré váljon a víztorony, hogy Szombathelyen kívül más városokból is idecsalogassák az embereket. Tehát kultúra és turisztika szempontjából is egy jelentős épületről van szó, ami tulajdonképpen történelmi helyszín is.

A tervek szerint lesznek itt kiállítások – köztük egy állandó interaktív, virtuális valóságos bemutatóval is –, illetve filmvetítések, koncertek és finom kávé is, amint meglesz a kávézó üzemeltetője. Ráadásul úgy gondolják, konferenciáknak is tökéletes helyszín lehet. Egyfajta branddé válik tehát a víztorony, önálló weboldallal és ajándéktárgyakkal, hogy tényleg igazi turisztikai látványosságot faragjanak belőle.

fotó: Baráth Noémi

Horváth Zoltán elmondta, a jövőben a víztorony és a KRESZ-park üzemeltetését együtt képzelik el, hogy egy egységet alkossanak majd. Részleges felújítás már történt a KRESZ-parkban is, de majd alaposabb ráncfelvarrást is kap. Horváth Soma elmondta, hogy ezzel kapcsolatban időpontot egyelőre még nem tud mondani, mert rengeteg pénzbe kerül és most amúgy is nehéz helyzetben van az önkormányzat, de amint lesz lehetősége a városvezetésnek, hozzálátnak a munkálatokhoz.

A földszintre tervezett kávézó is szóba került, hiszen ezzel kapcsolatban is vannak fennakadások. Az első sikertelen pályázat

2020.09.15. 07:30

Nem kapkodnak a szombathelyi víztorony kávézójáért

/ közélet gal. 23 hsz. /
Senki sem akarja kibérelni.
után újra kiírtak egyet,
2020.10.27. 07:24

Újra nekifutottak a szombathelyi víztorony-kávézó bérbeadásának

/ közélet 7 hsz. /
Kiírták az újabb pályázatot, és bár most hosszab a határidő, a bérleti díj ugyanannyi maradt.
ami január 14-ig tart. Tehát még mindig nincs bérlője a kávézónak, de Horváth Zoltán szerint pályázók már vannak és reményeik szerint január közepén arról számolhatnak be, hogy megtalálták a bérlőt, aki azonnal hozzá is láthat a kávézó berendezéséhez, hogy aztán tavasszal végre teljes pompájában fogadhassa a vendégeket az Octopus.

fotó: Mészáros D. Zsolt

Hozzászólások (42)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : * h*r*s*n sz*b*ds*gsz*r*t*, b*szk* m*gy*r n*p *d* s*lly*szth*t* ...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
mike74: M**rt *z n*m *nd*r*t* m*s ny*r*l*s**t t*t*kb* f*t*zn* ?? K*v*ncs...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
demoktatorovm: K*v*l* t*lj*s*tm*ny! Gr*t*l*l*k!...
Szinte berepültek a célba a gencsi BMX-esek
TheOldBarbers: T*d*m *n h*gy gy*rm*kk*r*nkb*n *gy h*l*m *lt*st k*pt*nk. K*sz*n...
A Pfizer/BioNTech vakcinája hatékony és biztonságos az 5-11 éves korcsoportban is
TheOldBarbers: +1...
A Pfizer/BioNTech vakcinája hatékony és biztonságos az 5-11 éves korcsoportban is