NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Nem tetszik a szombathelyieknek a víztorony új neve – De miért is kellett az Octopus?

Választ kaptunk a városházától.

Még december közepén derült ki,

2020.12.16. 13:21

Márciusban nyithat a szombathelyi víztorony, vagyis új nevén az Octopus

/ közélet 42 hsz. /
Multifunkcionális épületté varázsolják az eddig mostohasorsú víztornyot. Lesznek itt kiállítások, filmvetítések, koncertek, konferenciák és finom kávé.
hogy márciusban nagy valószínűséggel végre kinyithat a felújított szombathelyi víztorony. Akkor lerántották a leplet az épület új arculatáról is, amelyhez dukál egy név is. Ez az „Octopus”, amit bizony vegyes érzelmekkel fogadtak a szombathelyiek.

„Minek ilyen nevet adni? Nem értem, szerintem lehetne pld. Raptor is, mert az meg repülni is tud... Ez meg magas és egy légi irányító központ is elférne benne, ha nem víztorony lenne... Szerintem a víztorony megfelelő elnevezés volt. Minek mindent bonyolítani? De hát ez csak az én véleményem” – írta egy olvasónk előző cikkünkhöz, melyben szavazást is indítottunk

2020.12.24. 14:56

Octopus vagy nem Octopus? – Ön mit gondol a szombathelyi víztorony új nevéről?

/ szavazás 12 hsz. /
Úgy tűnik, nem igazán nyerte el a szombathelyiek többségének tetszését az új név.
a szombathelyi víztorony új nevével kapcsolatban.

A végeredmény pedig magáért beszél, a szombathelyiek többégének nem tetszik az Octopus név: 693 szavazó (65%) szerint rossz ötlet az átnevezés, úgy gondolják, inkább maradnia kellett volna Víztoronynak, hiszen így vált ismertté a köztudatban.

„Minden szombathelyinek az Víztorony, bárhogy is erőlködnek egyesek. Külföldi látogatók? A Brenner villától visszafordulnának mondván: ha egy megyeszékhely évek alatt képtelen volt hülyegyerekek 'mestermunkáját' helyrehozni,az csak olyan is. Jöhet aztán a rizsa nem a mienké, a tulajdonviszonyok. Ja,meg impotencia.(orosz laktanya, Savaria Szálló...) Mellesleg mit kaptak a kölkök a gyújtogatásért, tudja valaki?” – vélekedett egy másik olvasónk.

170 ember (16%) szerint nincs baj azzal, hogy más nevet kap a víztorony, de szerintük lehetett volna valami magyarosabbat választani. 105 szavazónak (10%) tetszik az Octopus, ötletesnek tartják, 91 (9%) embert pedig hidegen hagy a dolog.

„Először nekem is furcsa volt, de felülről nézve, tényleg, mint egy polip, fent a feje, az oszlopok pedig a lábai. Kimondhatatlan, nem magyar név, nem is fogják megszokni. De már minden reklámtárgyon, szórólapon ez van...” – írta egy kommentelő.

Szavazás: Ön mit gondol a szombathelyi víztorony új nevéről?

De miért kellett nekünk az Octopus?

Olvasóink kétségei és kérdései után a városvezetéshez fordultunk, hogy megkérdezzük, pontosan kinek az ötlete volt és miért, hogy nevet kapjon a víztorony? És a legfontosabb, miért nem maradt a szombathelyiek által már jól ismert és megszokott „Víztorony” elnevezés? Megérdeklődtük még azt is, hogy volt-e esetleg az Octopuson kívül más névötlet is, és ha igen, lehet tudni, hogy mi vagy mik voltak ezek?

A válaszban az áll, hogy az Octopus elnevezés a Víztorony új arculatának alapja, tehát azt mondják, igazából nem is lett új neve az épületnek. Nem titok, hogy a víztorony felújítása EU-s (TOP-os) pályázatból valósult meg, melynek része a kötelező marketingtevékenység is.

Ez utóbbinak a keretében jött az új arculat és az ehhez kapcsolódó fantázianév, ami az „épületben folytatott tevékenységek sokszínűségére, sokrétűségére is utal”. Ezt már a decemberi sajtótájékoztatón is elmondták. Illetve most kiderült az is, hogy az arculati előírások szerint értelemszerűen a víznek kellett a középpontban lennie.

fotó: Kiss Tamás

A szombathelyieknek nyilván mindig is Víztoronyként marad meg az építmény a köztudatban, azonban az Octopus elnevezés és az új arculat az idelátogató turisták számára újszerű vonzerővel bírhat, ezért a további marketingtevékenységek részét fogják képezni – közölte lapunkkal Kéner Balázs, a Polgármesteri Kabinet kommunikációs vezetője.

Megtudtuk, hogy az arculatot, a fantázianevet és az egyéb marketing-elemeket egy versenyeztetési eljárás keretein belül kiválasztott tervezőcsapat alkotta meg.

Bennünk persze újabb kérdések fogalmazódtak meg, amelyeket elküldtünk a városházának. Ha kapunk válaszokat, folytatódik a történetünk.

Hozzászólások (22)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : * h*r*s*n sz*b*ds*gsz*r*t*, b*szk* m*gy*r n*p *d* s*lly*szth*t* ...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
mike74: M**rt *z n*m *nd*r*t* m*s ny*r*l*s**t t*t*kb* f*t*zn* ?? K*v*ncs...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
demoktatorovm: K*v*l* t*lj*s*tm*ny! Gr*t*l*l*k!...
Szinte berepültek a célba a gencsi BMX-esek
TheOldBarbers: T*d*m *n h*gy gy*rm*kk*r*nkb*n *gy h*l*m *lt*st k*pt*nk. K*sz*n...
A Pfizer/BioNTech vakcinája hatékony és biztonságos az 5-11 éves korcsoportban is
TheOldBarbers: +1...
A Pfizer/BioNTech vakcinája hatékony és biztonságos az 5-11 éves korcsoportban is