NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Balesetveszélyesek a szombathelyi víztorony korlátjai és hivatalos iratok is hiányoznak

Még mindig nem tudni, hogy mikor nyithat ki Szombathely új köntösbe bújtatott emblematikus épülete.

Még a szeptemberi közgyűlésen

2020.09.24. 08:38

A közgyűlés, ahol mindenki hajlandó volt engedni és együttműködni

/ közélet gal. 16 hsz. /
Olvassa újra tudósításunkat a szombathelyi közgyűlésről.
tette fel a nagy kérdést a fideszes Sátory Károly: miért nincs nyitva a szombathelyi víztorony? Ez persze generálta is a vitát, hiszen még a fideszes városvezetés ideje alatt indult el a 1978 óta használaton kívül lévő épület felújítása, amit az eredeti tervek szerint nyáron nyitottak volna meg.

Ez azonban nem történt meg, pedig ahogy a képviselő is érvelt, az emberek már nagyon várják, hogy bemehessenek. Ennek hátterében egyrészt a koronavírus áll, másrészt pedig az, hogy mint az a közgyűlésen kiderült Nemény András polgármester válaszából, életveszélyesre sikeredett a felújítás. Elmondta, hogy több probléma is felmerült a beruházással kapcsolatban, csak a tűzoltóság közel 30 hibát jelzett.

fotó: Mészáros D. Zsolt

A balesetveszély miatt pedig csak akkor lehet megnyitni a víztornyot és felengedni látogatókat, ha már garantáltan biztonságos. A hibákat először ki kell javítania a kivitelezőnek, majd utána jöhet szóba az átadás és a megnyitás, utóbbi pedig már az üzemeltető, vagyis az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ reszortja lesz.

A felmerült hibák kapcsán felkerestük a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot is abban reménykedve, hogy nyilvános a lista. Egyed László tű. alezredes azonban elárulta, hogy mivel még folyamatban van az ügy, nem adhatják ki a kivitelezéssel kapcsolatos hiányok jegyzékét.

Májusban bekukkantottunk a víztorony belsejébe is. | Még több képért kattints'
fotó: Mészáros D. Zsolt

Kérdéseinket természetesen elküldtük a városvezetésnek is, Károlyi Ákos jegyző pedig valamivel bővebb választ adott, de konkrétumokat sajnos ugyanebből az okból kifolyólag tőle sem tudtunk meg. Mint írja, a helyszíni bejárás megtörtént, erről pedig természetesen jegyzőkönyvet is készítettek a hatóságok, benne a hibalistával. Mivel azonban még folyamatban van az eljárás, nem nyilvános.

Azt viszont elárulta, hogy a főbb gondok között szerepel például az, hogy balesetveszélyesek a korlátok, valamint a beépített anyagok megfelelőségi nyilatkozatai és több más hivatalos irat is hiányzik. A problémák megoldására vonatkozó terveket elvileg a jövő hét közepéig dolgozzák ki.

Így szól a jegyző teljes válasza:

A felújított Víztorony épületre, valamint a bővített kölcsönző épületre vonatkozóan a használatbavételi engedély benyújtásra került. Az eljáró hatóság, valamint a szakhatóságok helyszíni bejáráson készült jegyzőkönyvei tartalmazzák a részletes hibalistát, melyek a folyamatban lévő engedélyezési eljárás anyagai, így azok nem nyilvánosak.

A víztorony és a bővített kölcsönzőépület.
fotó: Kiss Tamás

Általánosságban a beépített anyagok megfelelőségi nyilatkozatainak és egyéb iratoknak a hiánya, valamint a meglévő, megmaradó korlátok biztonságossá tételének megvalósítása merült fel hiányosságként.

A helyszíni bejárás jegyzőkönyveiben rögzített észrevételek pótlására, javítására vonatkozóan a műszaki megoldások – a kivitelező, a tervező, valamint a műszaki ellenőr bevonásával – 15 napon belül kidolgozásra kerülnek.

A Víztorony épülete a használatbavételi engedély véglegessé válását követően nyitható meg, a nyitás pontos időpontjáról az üzemeltető dönt.

Hozzászólások (19)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

lojalista: D*gd f*l m*g*dn*k * 2x1 s*v*s *t*t f*d*sz sz*lg*.J*v*r* v*r*s*g ...
Csütörtökön átadják az új M8-as gyorsforgalmi út Körmend és Vasszentmihály közti szakaszát
lojalista: J* *n *s gr*t*l*l*k * k*v*t*l*z* t*l*jn*k,,k* *s v*lt?J* * m*sz*...
Csütörtökön átadják az új M8-as gyorsforgalmi út Körmend és Vasszentmihály közti szakaszát
miki1950 : *zt * s*k *g*zs*g*t *m*t l**rt*t*k, *n n*m t*d*m *b*r*ln*. D* m...
“Nem megoldás cinkosként asszisztálni a fideszes mutyikhoz” - volt fideszes polgármesterek írtak levelet a döntéshozókhoz
j...: Gr*t*l*l*k m*nd*nk*n*k *k* * k*v*t*l*z*sb*n r*szt v*tt . ...
Csütörtökön átadják az új M8-as gyorsforgalmi út Körmend és Vasszentmihály közti szakaszát
Fater: F*p f*ly*d*k, b*rn* s*r* t*k*ny. C*tr**n, p**g**t, f**t, pl. 250...
Leállhatnak a modern diesel-autók, teherautók, buszok